fbpx

Фарьорски острови

Сливането на човека и природата. Мястото, на което овцете са два пъти повече от населението. Водопадите изскачат от всеки един ъгъл. Покривите на къщите са покрити със зеленина, сякаш са излезли от декор на приказка. А дърветата са такава рядкост, че дори да видите някое на островите, ще ви се струва странно. Място, различно от всяко едно друго по Света. Вълшебно кътче, в което едва може да се види човешка намеса. Зеленината на природата и синевата на океана се сливат в едно. Спокойствие и тишина. Само звукът от вятъра и вълните, които се блъскат в скалите. И разбира се – звукът от заобикалящите ви овце. Нима всички ние не искаме да се озовем на самотен остров и да се потопим в безвремие и вълшебствата, които природата е сътворила. Фарйорските острови са точно това място. Да, природата може да не е най – пъстрата, за разлика от други места по Света, но понякога атмосферата, която се носи във въздуха, е всичко, от което имаме нужда. 18 острова – 18 парченца от Земята, които оставят следа в съзнанието на всеки, който ги е посетил.

Снимки от програмата

ПРОГРАМАТА

Кликнете на деня, за да видите подробната програма

Основен маршрут

Ден 1 + -

Предвид епидемичната ситуация с Covid-19 и непрестанно променящата се обстановка ще актуализираме номер на полет и час за заминаване и пристигане през 2022 г.

 

Добре дошли в столицата на Фарьорски острови ,Торсхавн !

Следва трансфер до вашият дом.

 

Ден 2 + -

Започваме опознаването на това магично кътче с посещение на Múlafossur Waterfall във Vagar Island – “визитната картичка” на островите. Водопадът пада директно в Атлантическия океан от 30 метра височина. Точно на това място най–добре ще усетим величието на природата и какви невероятни неща може да сътвори. Когато има вятър, водата се разпръсква във въздуха и предоставя феноменална гледка. Ако имаме късмет, ще успеем да се порадваме на интересната птица тъпоклюна кайра (puffin). С места като тези разбираме защо наричат Фарьорските острови “най-добре пазената тайна на Европа”. Водопадът е лесно достъпен и е на 5 минути пеш от мястото, на което ще спрем.

Ден 3 + -

Езеро, разположено върху Атлантичекия океан – да, съществува. И точно на него ще се наслаждаваме през този ден - Sørvágsvatn. То е най-голямото езеро на Фарьорските острови – 3.4 кв.км. Погледнато отдалеч изглежда, че е наклонено над океана, но това е само оптическа измама. Поради това създава илюзията, че се намира и на стотици метри над морското равнище, а всъщност ги делят само 30 метра. Намира се на 1 час път с кола от Tórshavn. За да стигнем до него ще трябва да направим лек преход с малка денивелация. Върви се 3 км в посока, за да се стигне до Trælanípa и
отнема около 2 часа. Преходът е изключително красив и освен крайната цел, която е наистина уникална по рода си гледките, които се откриват през целия път си заслужават. По време на разходката си със сигурност ще срещнем едни от основните жители на островите – овцете. Всъщност името Faroe islands е дадено от викингите и означава “Острови на овцете”.

Ден 4 + -

Пътешествието ни из тази невероятна част на света ще ни доведе до прекрасния Saksun, който се намира на 1 час каране от столицата Торсхавн. Saksun е малко селце в Streymoy island с уникално местоположение – разположен е в красива лагуна. В миналото лагуната се е използвала като пристанище, но след унищожителна буря е блокирана от пясъци. Точно тези пясъци в момента привличат хора от близо и далеч да се наслаждават на тази красота. По два пъти всеки ден лагуната се пълни с морска вода. Това място е едно от любимите за еднодневна екскурзия както на местните хора, така и на туристите. По време на отлив местните се стичат в малкото селце, за да се
разходят по брега на лагуната до плажа. Една от основните забележителности в селцето е църквата, чиито покрив е покрит със зеленина. Също така има и селски музей. В селището Dúvugarðar в Saksun има няколко
прекрасни къщи, покрити целите със зеленина, които създават атмосфера като от приказките. Водопади тук не липсват и можете да се насладите на зашеметяващи гледки, намиращи се до стръмната планинска част.

Ден 5 + -

Нали знаете, че винаги има някоя снимка в инстаграм, в която се влюбвате и
решавате, че точно заради този кадър ще посетите страната. Е, точно това се случва и с остров Kalsoy и фарът Kallur. Дивата природа и драматичните гледки обзели острова, както и фарът, който се подава измежду така величествените скали, са магичното място, което ще ви накара да оставите част от сърцето си тук. Не случайно тази локация е избрана за снимки на най-новия филм на Джеймс Бонд – “Няма време да умра”.

Ден 6 + -

Преход до Drangarnir the sea stacks – още едно от чудатите и уникални форми, които само природата може да сътвори, а ние само можем да им се възхищаваме. На места като тези, осъзнаваме колко сме малки и какви величия съществуват по света. Drangarnir e името на два кекура (отвесни скали в близост до брега, които са се образували от морските вълни),  намират се между остров Vágar и малкото очарователно островче Tindhólmur. Името на големия кекур е Stóri Drangur (Голям кекур), а на малкия Lítli Drangur (Малък кекур). Те образуват впечатляваща отворена арка, която е най-голямата забележителност в тази част. За да стигнем до мястото, от което ще започне нашето приключение, трябва да отидем до Tindhólmur, което отнема около 1 час с кола. Турът започва от бензиностанция Effo, която се намира до пристанището на село Sørvágur. Преходът отнема около 5 часа и е със средна трудност, но крайната цел и гледките си заслужават усилията. В мига, в който застанете на скалите и пред вас се открие гледката на Drangarnir, вълните които се разбиват в нея и птиците, които кръжат наоколо, ще забравите за всякаква умора.

Ден 7 + -

Днес ще си починем от приключенията и всички емоции, които сме изпитали през последните дни. Ще се насладим на удобствата на нашият дом. Всеки ще е свободен да прави каквото пожелае. Може да използвате джакузито и ще направим дневно парти, с което да завършим подобаващо това невероятно приключение Faroe islands.

 
Ден 8 + -

Свободна програма

Ден 9 + -

Следва полет и завръщане у дома.

Предвид епидемичната ситуация с Covid-19 и непрестанно променящата се обстановка ще актуализираме номер на полет и час за заминаване и пристигане през 2022 г.

Panic Frame & Travel си запазва правото да променя програмата и маршрута по време на пътуването или да премества екскурзиите за друг ден, поради форсмажорни обстоятелства или когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира Вашата безопасност и безпроблемно пътуване.

Необходима екипировка

  • Зимни обувки за планина
  • Дъждобран
  • Зимно яке и панталон за планина
  • Топли чорапи 
  • Зимни ръкавици 
  • Зимна шапка
  • Топла блуза – термо бельо
  • Раница – 15 литра
  • Термос – 0.75 литра ( вместо пластмасова бутилка вода )
  • Канче или pvc чаша за многократна употреба

В цената не са включени:

– разходи от личен характер

– алкохолни напитки

– услуги неупоменати в програмата

Имате въпрос?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция. Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери. Често си готвим на открит огън и спим под звездите. Създаваме приключения, с които те предизвикваме да пуснеш контрола, да си на километър извън зоната си на комфорт, да нямаш очаквания и просто да ни се довериш. Създаваме приятелска атмосфера, която селектира общност от себеподобни хора. Любопитни, космополитни, достатъчно пътували навън и навътре, за да видят света и животът от друга перспектива. 
Да се радват на случващото им се „тук и сега“, да споделят мечтите си с нас и да ги превъщаме заедно в реалност!
 Готов ли си да излезеш извън рамката, без паника, да се пуснеш в непознатото… готов ли си да се присъединиш към нас?