fbpx

ИСЛАНДИЯ
приключение с кемпер

В Исландия майката природа твори по различен начин с друга четка и фантазия. Тя е контрастна и страстна. Огън и лед. Тя е като друга планета със студена опаковка и гореща душа. Между могъщия океан и вулканичните пейзажи, където заснежените върхове срещат черните плажове. Страната на най-изумителните водопади, горещите извори, димящи кратери и магични северни сияния. Единственият начин да я опознаеш и изживееш е да я обиколиш с кемпер и фотоапарат, защото зад всеки завой си на нова сюрреалистична гледка, която просто трябва да запечаташ завинаги.

Очакваме ви

Превозни средства

Усещане за свобода, независимост и несравними емоции на колела – това е само част от изживяването при пътуването с кемпер.

Представете си усещането да се събуждате всеки ден на ново място с вдъхновяващ пейзаж. Пътуването с кемпер е жадувано бягство за всички ентусиасти, които мечтаят за лудо приключение, щура компания и емоции в синхрон с природата.

Вашите подвижни домове за следващите дни са 3 кемпера, в които ще се настанят по 5 човека и ще се движим заедно. Всеки кемпер ще разполага с един шофьор, който ще бъде и вашия гид по време на пътуването. Кемперите ще ви очакват заредени с хранителни продукти и напитки. Кемперите са модели 2018-2019 с най-високо ниво на оборудване, тип motorhome, представете си гарсониера на колела с две спални king size и едно единично легло персон и половина, комфортна баня, тоалетна, гардероби за дрехи, кухня, WIFI, и 220W ток. И това не е всичко. Всеки един избран от нас къмпинг разполага с душове, кухни, и невероятна локация. Храната е All inclusive. 

ВАЖНО !

Пътуването до другата Земя, наречена Исландия, е “Мисия възможна“. За да се насладите на красотите ѝ, трябва да отговаряте на едно от следните условия:

Вариант 1. Да имате сертификат за ваксинация.

Вариант 2. Да имате положителен PCR тест доказващ преболедуване на ковид 19, който да не е по-стар от 6 месеца.

Вариант 3. Да си направите количествен кръвен тест за антитела, с който да докажете наличието на такива. Той трябва да се направи до 72 часа преди заминаване.

Освен това е задължително да имате PCR тест, който да е направен не по-късно от 48 часа преди заминаване.

ПРОГРАМАТА

Кликнете на деня, за да видите подробната програма
Ден 1 + -

Среща на летище София, Терминал 2 в 16:00 ч. 15 юли. Заминаване на  в 18:35 ч. Кацане 19:15 . Трансфер във Франкфурт. Излитане 21:00 ч. и кацане Рейкявик в 23:20 

Нощувка !

 

Ден 2 + -

 

 Исландия!

Потегляме с кемперите в посока Skógafoss. От тук започва и вашата исландска приказка.

Първото усещане, което Исландия оставя е за безвремие. Онова безвремие, което те кара да почувстваш природата и това как тя е по-силна от нас.  Този ден ще ви покажем неземни водопади, вулканични кратери, приказни долини, горещи извори, фантастични пейзажи и невероятна природа!

Очакват ни красивите природни феномени на Исландия.

Следващата спирка е Кратерът Керид (Kerid Crater), който е формиран след изригване на вулкан преди около 3000 години. Езерото в него притежава невероятен аквамаринен цвят. Керид е едно от няколкото кратерни езерата в района, известни като Западната вулканична зона на Исландия.

На един час спираме на Гейсир, където се намират и множество фумароли. Това са отвори в земната кора, които излъчват пара и газ. Продължаваме към най-известният гейзер на Исландия – Строхкюр

(Strokkur,Haukadalsvegur). Ще станем свидетели на  невероятно природно зрелище – изригване на гореща вода и пара с височина от 20 до 40 метра. Това природно явление се наблюдава на всеки 5 до 10 минути. Продължаваме към следващия исландски феномен – Gullfoss Falls или “Златният водопад“. Това място е едно от природните чудеса на Исландия, а падащите му води сякаш отиват направо под земята.

А сега си представете внушителен и живописен водопад, зад който може да отидете и да му се насладите и от други гледни точки. Това е Seljalandsfoss – един от най-красивите и фотогенични водопади в Исландия, който е висок 60 метра.

На това живописно място Gullfoss Falls може да си изберем, дали да пренощуваме тук или да продължим към Seljalandsfoss, Skogafoss, което е на 2 часа път от Gullfoss Falls. Не забравяйте, че ние сме в подвижните си домове, в които може да пренощуваме, където си пожелаем под скандинавското небе.

Ден 3 + -

Исландия е сюрреалистичен пейзаж. Северната ѝ действителност и атмосфера от друга планета носят специални усещания. Този ден от пътуването ще ви покажем извънземни места, които крият пейзажи с дива и драматична красота, самолетни останки,  черни плажове с непозната красота, каньони, водопади и гледки, недокоснати от човешко присъствие. 

Денят е 21 ноември 1973г. Около 14:00ч. самолет Douglas Super DC 3  със седем членен екипаж се блъска в Sólheimasandur. Няма пострадали, а днес белите останки на самолета създават драматична и мистериозна атмосфера сред тъмния вулканичен пясък. Тук ще имаме преход около 2 часа, за който не е необходимо да имате физическа подготовка. Пътят е обработен без денивелация.

След това продължаваме пътя си към скалната арка Дирхоулей (Dyrhólaey) или Door Hill. С вулканичния си произход, невероятните гледки към южното крайбрежие, богатството на птичи живот и историческия си фар, това място е едно от най-красивите в Исландия. Тук може да се срещне и любимият жител на Исландия – птицата Atlantic Puffin.

Следващата спирка е най -известният плаж в Исландия и един от най-известните в света – плажът Рейнисфяра (Reynisfjara Beach). Плажът е черен и разказва легенди за тролове и морски чудовища. Място, където властва дивата и драматична красота на Исландия, а вълните на Атлантическият океан бушуват с огромна сила и тътен. Красивата картина се обогатява и от впечатляващите скални образувания Рейнисдрангар (Reynisdrangar Seastacks), разположени близо до брега. Легенда разказва, че Рейнисдрангар са останки от битката между тролове и тримачтов кораб.

Продължаваме към друго природно чудо на Исландия. Помните ли сцената с полета на дракона в първия епизод от Сезон 8 на Game Of Thrones? Това е каньонът Fjaðrárgljúfur, разположен в югоизточната част на Исландия и нашата следваща спирка.

Продължаваме към Skaftafell Camping, Möðruvellir 4, Möðruvallavegur.

Ден 4 + -

Преди закуска ни очаква около 30 минути преход в посока до внушителния водопад Свартифос  (Svartifoss). Името му буквално означава “Черният водопад“ и е още един от природните шедьоври на Исландия. За награда след прехода ще получите неповторимите PANIC палачинки.

 

Следващата спирка е още едно от вълшебствата на Исландия – Глетчера Svínafellsjökul, който е едно истинско ледено вдъхновение, забелязано отново от продуцентите на Game Of Thrones.

В югоизточната част на Исландия, сред самотната дива природа се намира ледниковата лагуна Йокулсарлон (Jökulsárlón Ice Beach). Из кристално сините води се носят различни по форма и размери айсберги от ледника Breiðamerkurjökull.

Продължаваме към Stokksnes – полуостров  на югоизточното исландско крайбрежие, а там ни очаква и една от най-красивите планини на Исландия – Вестрахорн (Vestrahorn Mountain). Тази планина и този невероятен пейзаж са истински Рай за фотографите. Тук ще ви покажем картина от естествената красота на планетата с драматични върхове, достигащи до 454 м, контури от друго измерение, черен плаж и тайнствена атмосфера. Място, което ще завладее душите ви. Особено по време на изгреви и залези. Ще видим и красивата  планина Ейстрахорн (Eystrahorn), която е също толкова завлaдяваща, както и Hvalnes Lighthouse.

Тaзи вечер ще останем да пренощуваме тук (диво къмпингувне) под издигащите се стръмни скали от Атлантическия океан.

Ден 5 + -

След закуска тръгваме в посока Детифос (Dettifoss). Пътят, който ни очаква ще е около 4 часа, като докато пътуваме може да се наслаждавате на черно-сиви пясъчни скали, които наподобяват лунен пейзаж. Исландия съхранява някои от най-невероятните гледки на Земята. Там между огъня и леда, из природните шедьоври и драматични  цветове, всяко кътче изглежда като от филмите.   Като във филмите е и водопадът Детифос (Dettifoss), който е известен като най-могъщият водопад на Европа. Обемът на падащата вода е 500 кубични метра в секунда, а гледката няма как да ви разочарова.

Отправяме се към геотермалната долина Хверир (Hverir), където горещите извори, безкрайния пейзаж и пасторалните цветове създават извънземна атмосфера. Не сме били на Марс, но си го представяме точно така и затова ще останем тук да преспим (диво къмпингуване).  

Ден 6 + -

След закуска продължаваме пътуването и спираме до едно от най-експлозивните места в страната – вулканът Крафла (Krafla). Ще видим и кратерът Вити, който се е формирал след мощно изригване на вулкана в миналото. Днес е известен със зеленото езеро в него. Поемаме в посока Reykjahlíð. Преди да стигнем там обаче ще се отбием да направим кратък преход по самия връх на кратер Hverfjall. Reykjahlíð e малко селце, което е разположено на брега на езерото Mývatn. Районът е фантастичен и като изваден от книгите на Дж. Р. Толкин.

Исландия е пълна с водопади и всеки един е красив и внушителен по свой собствен начин. Ще видим и величествения водопад Годафос (Goðafoss Waterfall), който е една   от най-внушителните забележителности на страната. Наричан е “Водопадът на Боговете“ и днес е любимо място за фотографите. Денят ни приключва и се отправяме към След това се отправяме към Guesthouse Hof in Vatnsdalur ферма, в която ще се потопим в автентичния исландски фермерски начин на живот.

 

Ден 7 + -

След закуска тръгваме в посока Kirkjufell, където са снимани едни от най-запомнящите се сцени от Game of Thrones. Пътят до там е 6 часа и според настроението и силите на групата може да се отбием на Deildartunguhver, който е най-големият и мощен горещ извор в Европа. Разположен е в района на Reykholtsdalur в западната част на Исландия. Изворът изхвърля 180 литра вода в секунда с постоянни 97 градуса по Целзий. Има редица дървени пътеки, които позволяват безопасното наблюдение на изворите.

Отправяме се към  водопадите Храунфосар (Hraunfossar) и Барнафос (Barnafoss)-поредица от водопади, които създават пореден необикновен пейзаж. На път сме към следващата спираща дъха гледка. Kirkjufell или Църковната планина е най-красивата планина на полуостров Snæfellsnes и една от най-невероятните в Исландия. Kirkjufell е най-сниманата планина на Исландия. След като се насладим и запечатим тези гледки се отправяме към Рейкявик, където ще нощуваме.

 

Ден 8 + -

 

Днес ще можете да разгледате столицата на Исландия - Рейкявик. Тук може да се насладите на уютни и цветни кафенета, в които може да опитате страхотни тестени изделия. Градът е изпълнен с разноцветни къщи и фасади, обрисувани с уникални графити. Ще видите Енорийска църква Hallgrimskirkja, която е строена в продължение на 41 години. Със своите 73 метра е най-голямата църква в Исландия и шестата най-висока архитектурна структура в страната. Задължително ще минем по главната търговска улица Laugavegur. Това е мястото, където може да си накупите сувенири, да се полюбувате на впечатляващите графити и цветя, които украсяват целия град.

По желание след сутрешната разходка из града може да посетим Синята лагуна, която е една от най-известните забележителности в Исландия.

Следобед ще потеглим към вулкана Fagradalsfjall и ако имаме късмет ще се насладим на лавинното шоу, което може да ни предостави най-горещата точка на света. Преходът до там е около 2 часа и е подходящ за всеки. Трудността не е голяма и не се изисква специална физическа подготовка.

Ден 9 + -

Последен ден в Исландия. Земята на водопадите и спиращите дъха пейзажи. Земята на ледниците и гейзерите. Земята на студения север и горещите извори. Земята на дивите пейзажи. Земята, която създава истории. До скоро, Исландия!

Следва излитане от летище Рейкявик в 00:25 ч. Трансфер във Франкфурт в 05:55 ч.. Излитане и пристигане в София 10:05 ч. - 13:15 ч.  

Panic Frame & Travel си запазва правото да променя програмата и маршрута по време на пътуването или да премества екскурзиите за друг ден, поради форсмажорни обстоятелства или когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира Вашата безопасност и безпроблемно пътуване.

Необходима екипировка

  • Зимни обувки за планина
  • Зимно яке и панталон за планина
  • Дъждобран
  • Топли чорапи 
  • Зимни ръкавици 1 
  • Зимна шапка
  • Топла блуза – термо бельо
  • Раница – 15 литра
  • Термос – 0.75 литра ( вместо пластмасова бутилка вода )
  • Канче или pvc чаша за многократна употреба

Очакваме те в Исландия!

В цената не са включени:

– разходи от личен характер

– алкохол напитки

– услуги неупоменати в програмата

Имате въпрос?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция. Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери. Често си готвим на открит огън и спим под звездите. Създаваме приключения, с които те предизвикваме да пуснеш контрола, да си на километър извън зоната си на комфорт, да нямаш очаквания и просто да ни се довериш. Създаваме приятелска атмосфера, която селектира общност от себеподобни хора. Любопитни, космополитни, достатъчно пътували навън и навътре, за да видят света и животът от друга перспектива. 
Да се радват на случващото им се „тук и сега“, да споделят мечтите си с нас и да ги превъщаме заедно в реалност!
 Готов ли си да излезеш извън рамката, без паника, да се пуснеш в непознатото… готов ли си да се присъединиш към нас?