fbpx
Пускане на видеото

Приключение с кемпер - Норвегия

Наричат я ‘’Магията на Скандинавия’’. Магия, която на моменти не те оставя да спиш от възхищение. Наричат я ‘’Земята на фиордите’’, на троловете, на нимфите, на необятната сурова природа. Онази природа в най-чистия си вид – непроменена, загадъчна, необикновена. Природа от друго измерение. На свръхестествените и митични същества. Там са авантюристите, мечтателите, търсачите на силни усещания. Тя е сбор от изумителни пейзажи, водопади и живописни картини. Картини, които те карат постоянно да съзерцаваш, да опознаваш. Където главните герои са човекът и природата. Тя е мистична, тайнствена, страховита. Тя е приключение и усещане. Тя е отвъд човешките възможности, където всяка частица съжителства в едно цяло. Тя е Норвегия.  Предлагаме ви разтърсваща програма и изживяване с кемпер в света на Скандинавия. Предлагаме ви нашата Норвегия.

11 Дни / 10 Нощи
18/06/2020 до 28/ 06/2020

Основен маршрут: Осло – Тролстиген – Гейрангер –Планина Далсниба – Стрин – Лоен –Църквата „Боргунд“ –  Олден – Глетчер Briksdalsbreen – Лаердал – Орланд – Тролтунга – Прейкестолен – Осло

Програма

Ден 1 – Осло (Oslo) – Тролстиген (Тrollstigen) , около 430 км.

Пристигане в столицата Oslo (Oslo Airport), където ще ви очакваме с кемпер и тръгваме към Тrollstigen. Представете си свободата да се събуждате всеки ден за ново приключение. Пътуването с кемпер дава именно това усещане. 

 

Trollstigen или „Пътят на троловете“ е един от най-живописните и драматични райони в Норвегия. През него преминава туристически маршрут, който е сред най-впечатляващите гледки в страната. Намира се дълбоко в планините в региона Раума в западната част на Норвегия. Пред нас ще се открият спиращи дъха гледки, изумителни водопади, стръмни отвесни скали, тюркоазени води и кристално чисти езера. Пътят е открит през 1936г. и днес е сред най-посещаваните атракции в страната.  Легенда разказва, че троловете бродят през нощта по Trollstigen и се превръщат в камък, когато ги докоснат слънчевите лъчи. Едно от онези места, където усещаш цялото могъщество на Норвегия. Място, където човекът и природата съжителстват в едно цяло.  Доказателство за това е съоражението на посетителския център Trollstigen, който е един от петте архитектурни проекта по туристическия маршрут Geiranger-Trollstigen и е проектиран така, че да се слее максимално с природата. Мястото е един истински архитектурен шедьовър, разположен сред фантастичните природни пейзажи.  

В края на ден първи от приключението следва вечеря и нощувка в кемпера.

 

Ден 2 – Тролстиген (Тrollstigen) – Гейрангер (Geiranger) , 150 км. / 3ч.

Величествени планини, спиращи дъха водопади, дълбоки сини води и сюреалистичен пейзаж, който ще ни отведе в един различен свят. Това е света на Гейрангерфиорд – един от най-красивите и внушителни норвежки фиорди. Една фантастична гледка от историите за древните викинги и мистични герои.

Гейрангерфиорд е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. С дължината си от 15-километра, покрити със сняг планински върхове, внушителни водопади, зеленина и дълбоки, сини води , този фиорд е един от най-красивите в света. Ще се качим и на ферибот, от където ще се потопим още повече в невероятната природа на мястото. Там сред невероятният  живописен пейзаж се намира и малкото селце Гейрангер. Местното му население наброява едва 300 жители, а селцето притежава непокътната и автентична атмосфера.  По желание може да опознаете мястото и с круйзна лодка, където ще се потопите още повече в скандинавския чар на Гейрангер. В края на втори ден от пътешествието ни очаква вечеря и къмпингуване.

Ден 3 – Гейрангер (Geiranger) – Стрин (Stryn) – Лоен (Loen) – Църквата „Боргунд“  (Borgund Stave Church)  – Олден (Olden) , 90 км./2-4 ч.

Норвегия притежава невероятен дух. Атмосфера от времето на викингите и онези пейзажи от декорите на филмите. Норвегия се крие в малките, типични селца, които приличат на илюстрации от книгите. Третия ден от пътуването ще ви покажем именно това.

След закуска се отправяме в посока  – Stryn – Loen –Borgund Stave Church  – Olden. Очаква ни пътуване до уютните скандинавски градчета, където ще се насладим и на мистичната архитектура на Норвегия. Малките норвежки селца притежават пастелни тонове и типични нюанси. Те се отличават със своята архитектура и автентичност. Ще ги видим в средата на буйна зелена гора, близо до невероятните водопади. Сякаш си попаднал направо в приказките. В приказките, но онези на братя Грим ще ни потопи и следващата спирка – дървената Църква „Боргунд“  (Borgund Stave Church). Наричат я ‘’Църквата на викингите’’ и тя е от най-добре запазените и автентични църви в Норвегия. Построена е около 1180 г. и притежава изящна архитектура. Богато украсена е с дърворезби, а най-характерни са четирите драконови глави на покрива, които напомнят дърворезбите с драконови глави на норвежките кораби.

Следва невероятно изживяване край Olden. Ще плаваме с дървена лодка и ще се потопим в очарованието на района. Следва нощувка в Olden. 

Следва невероятно изживяване край Olden. Ще плаваме с дървена лодка и ще се потопим в очарованието на района. Следва нощувка в Olden. 

Ден 4 – Глетчер Briksdalsbreen

Между бурните водопади и високи върхове, сред съвършената природа на Норвегия е разположен популярния глетчер Briksdalsbreen. Briksdalsbreen е ръкав на големия ледник Jostedalsbreen и се намира в Националния парк Jostedalsbreen. Пътешественици от всички краища на света идват, за да посетят този глетчер, който се спуска от 1200 метра надолу към красивата долина Briksdalen. След леденото приключение се връщаме в Olden. Следва свободно време. По желание плаване с дървена лодка. Вечеря и нощувка.

Ден 5 – Олден (Olden) – Лаердал (Lærdal), 170 км./3ч.

Този ден ще ви отведем в спокойната и магична долина Skagafjörður и живописното рибарско градче със същото име. Долината е известна с изобилието от исландски коне и всичко изглежда така, сякаш е излязло от живописна картина. Място, където времето е застинало и тече по друг начин. Ще посетим и малкото рибарско селце Хофсос (Hofsós) – едно от най-старите търговски пристанища в северна Исландия. Ще се спрем пред чудноватото скално образувание Hvitserkur, известно като Тролът на северозападна Исландия. Скалата е дом на много птици, което прави мястото още по-живо.

Ден 6 – Лаердал(Lærdal) – Орланд (Aurland) – Одда (Odda) , 200km / 3.5ч

След закуска се oтправяме в посока Odda като ще минем през Aurland, където ще видим още от природните шедьоври на Норвегия.

Високо над малкия норвежки град Aurland се издига платформата за наблюдение Aurland Lookout. Разположена на 650 метра над морското равнище тази точка предлага невероятна панорамна гледка към Aurlandsfjord и към целия район. Oткрита  e през 2006 г. и  бързо се превъща в едно от най-фотогеничните места в района. Едно от местата, на които ще се почувствате на върха на света.

Следващата спирка е Odda  – отправна точка за катерене до Trolltunga. Вечерта се настаняваме в Air B&B или хотел. Следва свободна програма, риболов по желание, вечеря и нощувка.

Ден 7 – Тролтунга (Trolltunga) – Преход 23км-30км./около 12 часа

Trolltunga  или ‘’Езикът на трола’’ е хоризонтална скала или скално образувание, разположено на около 1100 метра над морското равнище в долината Skjeggedal. Trolltunga е любимо място на авантюристите, на търсачите на силни усещания и на онези, които искат да погледнат света отвисоко. Усещането, когато седнете на ръба е сякаш света е в краката ви. Приключение, което не може да се усети никъде другаде.  

Прехода до Trolltunga с нас ще ви отведе до други измерения, извън собствените ви възможности и ще ви разтърси от емоции от преживяното. Пътят е около 12 часа, 23км-30км, но не е много тежък , денивелацията е около 900м. Популярността на екскурзията до Trolltunga избухна през последните години. Повишената популярност превърна Тролтунга в национална икона и основна туристическа атракция за региона. До 2010 г. всяка година по-малко от 800 души са пътували до Trolltunga. През 2016 г. над 80 000 души правят 27-километровата обиколка от Skjeggedal, което я прави един от най-популярните походи в Норвегия. Trolltunga  е място, което никога няма да забравите.

Ден 8 – Одда (Odda) – Pulpit Rock Parking – Preikestolen (Прейкестолен) –  Йорпеланд (Jørpeland), 200км / 4ч.

Осмият ден от приключението ни се запътваме към една от популярните атракции на Норвегия. След закуска следва свободно време до обяд и след това се отправяме към внушителната скала Preikestolen.

Наричат Preikestolen с прозвищата „Пулпит Рок“ и „Молитвената скала“. Това е надвиснал над водата голям скален блок с височина 604 метра. Формата му е плоска, наподобява квадрат с размери 30х30  и днес това е една от най -популярните забележителности в Норвегия. Перфектно място да погледнете света отвисоко и да видите за пореден път изумителната природа на страната. От най-горната ѝ част се открива зашеметяваща панорамна гледка към цветните долини и сини води на морето. Изключително фотогенично място със зашеметяващ пейзаж. Вечерта ни очаква вечеря и нощувка.

Ден 9 – Пешеходен туризъм до  (Прейкестолен) Preikestolen, 4-5 часа  /7,6 km

Норвегия е земята на фиордите. Място, където се срещат необикновените скалисти пейзажи, кристално чистите сини води на Северно море и дивите усещания. Място, което те кара да усещаш суровата и свръхествествена скандинавска природа. 

Този ден сме ви подготвили пешеходен туризъм до Preikestolen, който ще продължи около 4-5 часа , а разстоянието е около 7,6 км. Походът се състои от хълмист терен с денивелация от 350 метра. По пътя ще има и прекрасни места, където ще можем да се насладим на съвършения дух, който носи района, както и различни места за почивка. На върха на платото ще ни очаква хипнотизиращ изглед към един от най-красивите фиорди в Норвегия –  Lysefjord. Важно е по всяко време да се проверяват метеорологичните условия.
Вечерта приключва с вечеря и нощувка.

Ден 10 – Прейкестолен (Preikestolen) – Осло летище (Oslo Airport), 500км/8ч

Preikestolen и неговата внушителна скала остава някъде зад нас и след закуската се отправяме в посока Oslo. Очакват ни около осем часа път и 500 км.  до столицата на Норвегия.

10

11

11 Ден: Осло

Последно утро в Норвегия. Изпращане до летището в Oslo и посрещане на всички онези спомени за прекрасната Норвегия с най-красивите фиорди, внушителни водопади, глетчери, скали и изумителни пейзажи от друг свят. До скоро, Норвегия! Ще се срещнем пак!

Организаторите си запазват правото за промяна на програмата при неблагоприятни метеорологични условия.

Необходима екипировка

 • Зимни обувки за планина
 • Зимно яке и панталон за планина
 • Топли чорапи 2 броя – 1бр. на краката + 1бр. резервен
 • Зимни ръкавици 1 бр. + 1 бр. резервен
 • Зимна шапка
 • Топла блуза – термо бельо
 • Раница – 15 литра
 • Термос – 0.75 литра ( вместо пластмасова бутилка вода )
 • Канче или pvc чаша за многократна употреба

Цена: 4400 лв

В цената е включено:

Самолетни билети София – Осло както и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.( Препоръчваме вместо куфар, да пътувате с раница 75л.)

18.06.2020 – SOF 1435 WAW 1530 * LO632 WAW 1650 OSL 1855 *LO483
28.06.2020 – OSL 1045 WAW 1245 *LO482

WAW 1420 SOF 1715 *LO635

Всички транспортни разходи
Всички нощувки
Храна и напитки по време на програмата
Професионално видеозаснемане по въздух, земя
Всеки един от Вас ще получи обработено видео и уникални снимки от своя собствен приключенски филм.
екипировка за къмпингуване

медицинска застраховка с асистанс покритие 10 000 евро 2ма водачи по време на пътуването

И това не е включено:

 • разходи от личен характер
 • алкохолни напитки
 • услуги неупоменати в програмата

Запишете се сега!

Съгласявам се с това, че личните ми данни, а именно „име“ и „имейл“ се обработват от „Panic Frame Travel“ за целите на записване за туристическо пътешествие, а гореспоменатите данни се предоставят за обработване на компанията (с адрес: ул. Христо Максимов №73, София, пк 1111 ) за целите организиране на пътуването. Информиран/информирана съм, че мога да оттегля съгласието си по всяко време като изпратя имейл до office@panicframe.com

Scroll Up