fbpx

SVALBARD 04 - 13 DECEMBER

Свалбард е едно от най-интересните кътчета по Света – най-северното място, което е заселено целогодишно. Това е архипелаг, който се намира в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген. Тук живеят около 2 600 души, които са от над 50 различни страни. Вероятността да срещнете бяла мечка е по-голяма от тази да срещнете човек. В столицата Лонгирбюен живеят около 80% от цялото население на Свалбард. Въпреки че е едно от най-студените селища, тук хората са изключително гостоприемни, а обстановката уютна и топла. Няма светофари, няма имена на улиците, няма и затвор. Мечтаното място, защото през лятото е светло 24 часа. Най-много се притесняваме от това, че арктическото ни приключение толкова много ще ви хареса, че ще се върнем без половината група. Всеки може да живее в Свалбард съвсем свободно – без нужда от виза или допълнителни документи. Приключенията тук са студени, но диви, красиви и неповторими. Планините, тундрите и небето създават пейзажи като картички, които се запечатват в съзнанието. А светлинното шоу, което Северното сияние предоставя, е магия, която само чудото на природата може да сътвори.

ПРОГРАМАТА

Кликнете на деня, за да видите подробната програма
Ден 1 / 04.12 София - Франкфурт - ОСЛО + -

Среща на летище София, Терминал 2, облечени със зимни дрехи, цял куфар  слънчево настроение.

Заминаване на 04.12.22 г. с полет от София 06:50 - 08:25 Франкфурт 
 
04.12 Франкфурт - Осло - 10:25 - 12:25
 
Настаняване Хотел Осло Радисън - в двойна стая .
 
 
 
Ден 2 ОСЛО - Лонгирбюен + -

Отлитане от Осло на 05.12.22 г. в 09:15 ч. и пристигане в

Лонгирбюен – най-северният град в Света

09:15 ч.

Къде ще се настаним?

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen се намира в сърцето на Лонгирбюен, точно между музея на Свалбард и главната пешеходна алея. Това е  идеалната отправна точка за нашето арктическо приключение.

Ресторант Nansen предлага възхитително а-ла-карт меню в красива обстановка. А планината Hiorthfjelet прави гледката от ресторанта и атмосферата неповторими. Ако времето позволява можем да излезем навън и да се насладим на слънцето на голямата тераса.

В Barentz Gastropub ще намерим вкусен обяд и вечеря, сервирани от най-гостоприемните бармани в града. Местните жители често идват на това място за обяд, за ежедневните специалитети или просто на по бира и футболен мач.

Във всички хотели и ресторанти, с изключение на Barentz Gastropub, ще събуваме обувките си, преди да влезем. Можем да наемем чехли, които се предлагат близо до входа.

Безжичен интернет е наличен в хотела.

Ден 3 - На лов за Северното сияние със снегоход + -

На лов за Северното сияние със снегоход 

Ще се впуснем във вълнуващо приключение със снегоход, в търсене на Северното сияние, далеч от светлините на града! То е едно от чудесата на природата, пред което всеки остава безмълвен. Представете си заснежените планини, безкрайните тундри около нас и небесният танц, чиито зрители сме само ние. Ще потънем в зелената феерия озаряваща всичко около нас.

Пътешествието ни ще стартира още от прага на хотела, където ще ни посрещне голям червен снегоход. Напускаме светлините на града и се отправяме към замръзналата долина на Адвент. Водачите ни ще направят няколко спирки по пътя, за да преценят кой е най-добрият маршрут според условията за деня и къде най-ясно ще видим Северното сияние. 

Докато ние все още свикваме с тъмнината в Арктика, водачът ще ни обясни как се формира това чудо на природата. Ще чуем и истории за района, докато гледаме към красивото небе, и се сгряваме с топли напитки. Вперили поглед към небесният танц, ще забравим за всичко около нас, и ще се почувстваме сами във Вселената. Потънали в този природен феномен ще изолираме всичко около нас.

Това е отлична екскурзия за тези, които искат да излязат от града, но и да са в безопасност и комфорт в топло превозно средство. Ще се отдадем изцяло на невероятното усещане от внушителната тъмнина и ще се наслаждаваме на светлините в небето и тези на Лонгирбюен.

Сборен пункт: хотел Radisson Blu Polar

Продължителност: около 2,5 часа

Тази обиколка включва топли напитки, бисквити и водач с цялото необходимо оборудване за безопасност.

Ден 4 - кучешки впряг + -

Арктическа приказка с кучешки впряг под магията на Северното сияние

Полярната нощ е особено атмосферно време от годината. През този период слънцето не изгрява и е постоянна нощ. Много хора намират този период за депресиращ. Но като едни истински приключенци ще докажем, че това всъщност може да е един от най-прекрасните периоди. Изживяването става незабравимо, когато си в кучешки впряг под звездното небе, танцуващото сияние и блясъкът на лунната светлина.

След като помогнем за впрягането на шейната, нашият водач ще ни поведе навън към едно незабравимо приключение. Кучетата ще викат и лаят от нетърпение, но веднага щом тръгнем, красива тишина ще потъне над нас. Нетърпеливите кучета ще потеглят с трескаво темпо, но само след няколко километра ще намалят скоростта и ще се отдадем изцяло на тази снежна приказка. Водачът ще кара първо с двама гости в тяхната по-голяма шейна и групата ще ги следва с шейни за двама души. Ще се наслаждаваме на тишината и заобикалящият ни пейзаж.

В тъмното ще изключим челниците си и малко след това ще се появят контурите на планините. Гледайки на юг, ще видим, че пейзажът е по-светъл към хоризонта. Снежната покривка отразява светлината от луната, звездите и ако сме късметлии - Северното сияние. Удивително е да се отбележи колко много можем да видим в този магически период. Атмосферата от кучешкия впряг, величествените планини, спокойствието и неповторимите игри на небесата ще ни пренесат в едно друго измерение. Зелените лъчи на небето се спускат над бялата снежна покривка на планините и сътворяват магичен танц, запленяващ всички сетива.

Сборен пункт: пред главния вход, откъдето ще ни посрещнат.

Продължителност: около 4 часа

Тази обиколка включва транспорт до/от хотел/къща за гости, дрехи и обувки, водач с оборудване за сигурност.

 

Ден 5 - въглищна мина номер 3 + -

Подземно приключение - посещение на въглищна мина номер 3

Като едни истински приключенци, готови ли сте да да се върнем 30 години назад във времето, в един подземен и много различен Свят? Да посетим стара мина, пълна със спомени от потънали в прах миньори? Да разберем защо са ходили в планината да търсят черното злато и какво ли е било да работиш под дълбоките земи на Свалбард? Можем да получим отговора, като прекараме един работен ден като миньор.

Мините и въгледобивът са от основно историческо значение за съществуването на  Лонгирбюен. Още през 1906 г. започва добиването на въглища и града носи името на първия човек, който започва тази дейност - американецът  Джон Мънро Лонгийър .

 Ще ни бъде предоставено ръководство, което ще ни отведе безопасно през разходката дълбоко в планината.

И тази обиколка започва направо от хотела. Въглищна мина номер 3 се намира в близост до летище, а по пътя минаваме покрай Световното хранилище за семена. То е построено през 2008 г. и може да побере около 4.5 млн. семенни банки. В момента в него се намират около 1.1 млн. вида семена от почти всяка една част на Света. Интересното е, че въпреки че ще видим входа на хранилището, дълбочината му реално е над 100 м. в планината. 

Пристигаме във въглищната мина с прекрасна гледка към Adventfjord. Построена е през 1971 година и от нея са се добивали между 100 и 200 хиляди тона въглища годишно. През 1996 год. я затварят, но цялото оборудване на миньорите е оставено там.

Слагаме шлемовете и челниците преди да влезем в мината и нашият "работен ден" започва. Още от коридора се усеща влагата и студеният въздух. Водачът ще ни обясни за производството на въглищната мина, докато около нас се разнася звукът от дълбините на планина. Ще ни разкажат истории за живота на миньорите в Свалбард и за общността в миналото. Цялата атмосфера придава чувството, че сякаш времето е на пауза, и всеки момент работата ще продължи, а около нас ще се появят миньорите.

Завършваме нашето пътуване с акцент: разходка в планината. Тъмно е като в рог. Цялата светлина е изключена. Тук е момента, в който ще разберем защо са ни челниците. Мракът ни заобикаля, но в далечината има светлина - в края на тунела.

ВКЛЮЧЕНО:

- Обиколка с екскурзовод на въглищна мина номер 3

- Костюм, каска и фар

- Транспорт до и от хотела

- Водач с аварийно и предпазно оборудване

Препоръчително оборудване:

За тази обиколка препоръчваме да носите топли дрехи и дрехи, които могат да се замърсят от въглищен прах. Мината не се отоплява и

предоставеният гащеризон е редовен работник гащеризон. Препоръчват се топли ботуши, вълнени дрехи, шапка и ръкавици.

Продължителност: Прибл. 3 часа

Ден 6 - По следите на ловеца + -

По следите на ловеца

Защо ли човек би избрал живот в малки колибки, скрити във фиордите? Живот с часове ходене през едно от най-студените места на Земята без да срещне друго човешко същество? Коя ли е тази магия, която го задържа? Представете си живота като ловец на Свалбард: самотата и трудностите, но и красотата на тази изолирана част от Арктика! Студените и ледени часове навън, срещу необятната красота и безкрайност на снежната покривка. Цялата шир, откривайки се само за ловеца, и невероятните гледки, които топлят приключенската му душа. Нека да се скитаме заедно в арктическата тундра!

На тази пешеходна обиколка ще получим представа за ежедневието на ловеца. Ловът на полярни лисици и полярни мечки започва през късната есен и капаните трябва да се проверяват през цялата полярна нощ. Ще се отправим на разходка из тундрата, за да придобием представа за живота на ловеца и да усетим какво е да работиш навън по това време на годината. Обиколката започва с автобусен транспорт до Adventdalen, а от тук ще се отправим към пустинята.

Водачът ще ни разкаже за живота на ловците и траперите на Свалбард и ще научим за различните техники за лов. Преди да се върнем в автобуса и цивилизацията, групата ще се наслади на топла напитка. Ако обиколката е в тъмната част на деня, всеки участник ще бъде оборудван с челник.

Продължителност: Прибл. 3 часа

 Това е лека разходка от 1-2 км.

Тази обиколка включва транспорт до/от хотела, водач с цялото необходимо оборудване за сигурност, топли напитки и челници.

Ден 7 - опознаване на Лонгирбюен + -

Културно и историческо опознаване на Лонгирбюен – най-северният град в Света

И това приключение започва директно от хотела. Опитен местен водач ще ни преведе през Лонгирбюен и вълнуващата история на района.

По време на обиколката ще посетим Музея на Свалбард и Галерия Свалбард. Темите, обхванати по време на обиколката, включват история, геология, флора, фауна и съвременната общност. 

В музеят на Свалбард ще се потопим в  400-годишната история на града.
Ще се върнем още през 1596 г., когато Свалбард е открит, ще узнаем повече за периода на китолова през 15-ти век, руските помори през 16-ти век, живота на норвежките ловци от 1850 г., историята на минното дело и преобразуването на Свалбард в днешния му вид.
 

Галерия Свалбард е създадена през 1995 г. Тук са изложени колекциите за изкуство и култура от Kåre Tveter, The Svalbards Collection (арктически карти, книги и пари) и The Recherche Collection (литографии от експедициите през 1838 и 1839 г.). 

По време на тази разходка основно ще сме в закрити помещения, а разглеждането на града е в автобус.

Приблизително обиколката ще продължи 3 часа.

Ден 8 - Северното сияние в лагер Баренц + -

Вечеря под светлините на Северното сияние в лагер Баренц

По време на Полярната нощ, Северното сияние може да се види 24 часа в денонощието. Ще увеличим шансовете си, като се отдалечим от светлините на града, и научим повече за този завладяващ спектакъл, докато се наслаждаваме на обилна вечеря!

Aurora Borealis е вълшебно светлинно шоу, създадено от слънцето. Докато се случва през цялата година, Полярната нощ ни дава възможност да го видим по всяко време на деня. Нашата база за Северно сияние се намира на около 10 км от Лонгирбюен, в лагер Баренц. Най-подходящо е да сме далеч от светлините на града, които пречат да видим невероятното шоу на природата. По време на тази ол инклузив вечер ще се насладим на завладяваща презентация на тези полярни „фойерверки“, както и на вкусна вечеря и напитки.

Тази дейност е на закрито, но препоръчваме удобни външни дрехи и топли обувки, за да може да се насладите по-дълго на северното сияние! Все пак Свалбард е едно от най-добрите места, от които може да се види сиянието, и трябва да се възползваме максимално.

Сборен пункт: пред хотела, където ще ни посрещнат.

Продължителност: приблизително 3 часа

Така завършва нашето арктическо приключение. Прибираме се у дома насъбрали студ, но стоплени от неповторимите гледки и незабравима уютна атмосфера.

Ден 9 - HAPPY END + -

Казваме довиждане на нашата арктическа приказка 🙁

12.12 Свалбард - Осло - 14:10 - 18:30 

Настаняване Хотел Осло Радисън 

Ден 10 - Осло - София + -

13.12 Осло - Мюнхен - 06:05 - 08:30

13.12 Мюнхен - София - 10:15 - 13:05

 

 
 • Зимни обувки за планина
 • Зимно ски яке 
 • Топли чорапи
 • Топли дрехи
 • Зимна шапка 
 • Зимни ръкавици
 • Шал
 • Ски очила
 • Дебели зимни панталони (за ски)
 • Раница – 15 литра за дневни преходи
 • Външна батерия power bank
 

SVALBARD

В цената не са включени:

– Разходи от личен характер

– Храна неупомената в програмата (Вечери)

– Алкохол и напитки

– Услуги неупоменати в програмата

Имате въпрос?