КОСТА РИКА

Изпитай чистата радост от живота сред вероятно най-богатата природа, която някога ще срещнеш.

КОСТА РИКА

Изпитай чистата радост от живота сред вероятно най-богатата природа, която някога ще срещнеш.

Защо КОСТА РИКА?

Чистата радост от живота в оазиса на биоразнообразиетo

Добре дошли в Богатия бряг, както се превежда името на страната. Някога наречена така заради изобилието от злато, днес Коста Рика се радва на друго, още по-безценно богатство – изключителното си биоразнообразие. Страната заема едва 0,03% от площта на земната суша (наполовина по-малка е от България), но е дом на около 5% от всички животински и растителни видове в света. И може би тази пищна природа е една от причините местните хора да са сред най-щастливите на планетата.

Централно място във философията им заема концепцията „Пура вида“ (в буквален превод – „Чист живот“) – идеята за простичко живеене, без стрес, с позитивно и релаксирано отношение към света. Костариканците се наслаждават пълноценно на всеки ден и използват фразата „Пура вида“ в най-различен контекст – като заместител на „здрасти“ или в отговор на въпроса „Как си?“. Ела и ти в Коста Рика, за да изпиташ чистата радост от живота сред вероятно най-богатата природа, която някога ще срещнеш.

За теб ли е това пътуване?

За да ти допадне костариканското приключение, не е необходимо много.

Нужно е да нямаш проблем със спането на палатка или в автомобил, да се чувстваш комфортно сред дивата природа, да имаш любопитство към необичайните за окото на европееца пейзажи и най-вече – позитивно отношение към живота.

Предстоящи експедиции:

16.01.2025 г.

-

-

31.01.2025 г.

Предстоящи експедиции:

16.01.2025 г.

-

-

31.01.2025 г.

Предстоящи експедиции:

16.01.2025 г.

-

-

31.01.2025 г.

За пътуването

Готов ли си за Panic Коста Рика?

Предстои ти една изпълнена с приключения 13-дневна обиколка на Коста Рика, по време на която ще наблюдаваш отблизо величествени вулкани, диви животни, живописни джунгли, пълноводни реки и водопади. Ще летиш със зиплайн сред високите дървета, ще се спускаш с надуваема лодка по шеметни бързеи, ще се любуваш на Коста Рика от борда на хеликоптер, но и ще релаксираш на идилични уединени плажове.

Джипът ще бъде сигурният ти мобилен дом и ще имаш възможност да избираш дали да спиш на покрива, или в ремаркето му. Ще се наслаждаваш на незабравими изгреви и залези, които освен това ще са различни, защото почти всяка вечер ще къмпингуваш на ново място, кое от кое по-зашеметяващо. Разбира се, няма да гледаш света само през прозореца на автомобила – пътешествието включва и достатъчно пешеходни разходки, след които пък ще можеш да се подкрепиш с вкусни ястия, характерни за района.

Програма

Ден 1

На път за Коста Рика

Летим от София с прекачване във Франкфурт и се очаква да кацнем в столицата Сан Хосе около 19 ч. местно време. Следва трансфер до хотела, разположен само на около 10 минути с кола от летището, в който ще вечеряме и ще преспим.

Ден 2

С джипове около вулкана Поас

След закуската в хотела ни очаква трансфер до мястото, откъдето ще вземем джиповете, с които ще се придвижваме в следващите дни. Ще ни бъдат дадени инструкции за всички важни неща, които трябва да знаем за автомобилите и тяхното ползване, а после ще потеглим към първата локация по маршрута – вулкана Поас, който е известен с красивите си кратерни езера. Местността около него е изключително дива и зелена. Ние ще направим разходка около кратера, която ще отвори апетита ни за очакващия ни обяд. Вечерята си, включваща типични за региона ястия, пък ще вземем от ресторант, преди да се насочим към крайната ни точка за деня – къмпинг локацията, отдалечена на около час път с джиповете. Там ще е мястото, където ще разберем какво сме запомнили от сутрешните инструкции за разпъване на палатките върху джиповете.

ДЕН 3

Въжени спускания в джунглата на Коста Рика

Днес ни очакват вдигащи адреналина изживявания – зиплайн (въжени спускания) в джунглата на Коста Рика. Местните наричат забавлението тиролеса и по думите им именно тук са създадени първите в света въжени турове сред короните на дърветата.

Ние няма да се впускаме в проверка на твърденията им, вместо това ще се спуснем по линията, а докато летим напред и надолу и вятърът свисти в ушите ни, компания вероятно ще ни правят най-различни видове птици.

Височината на някои от дърветата, от които ще се спускаме, надвишава 60 метра. След края на тази интензивна и много вълнуваща част от програмата ще обядваме и ще се запътим към следващото ни място за нощувка, където ще си отпочинем с прекрасни гледки и хапване, защото на следващия ден ни чакат няколко часа каране.

ДЕН 4

Обиколка на резервата Кабо Бланко

Закусваме и тръгваме към Гуанакасте, регион с прекрасни тюркуазни води и кристален пясък. Пътуването ще ни отнеме 3 часа и половина като ще си направим едно спиране за обяд и малко почивка. Ще пресечем малка част от Голфа Колорадо през мост дарен със средства от Правителството на Тайван и ще ни останат още 2 часа път по крайбрежието на полуострова. По пътя ще видим много различни и красиви плажове на който можем да спрем за снимки или малки почивки.

В този ден ще направим първия си преход в една от заобикалящите ни джунгли. Маршрутът в резервата Кабо Бланко е с дължина 5 км в посока.

По пътеката ще се натъкнем на диви животни и живописна флора, но може би най-хубавото ни очаква в края ѝ, защото ще ни отведе до прекрасен скрит плаж, на който ще се насладим през останалата част от деня.

ДЕН 5

Диви плажове и поглед отвисоко над джунглите на Коста Рика

След закуска тръгваме на дълъг път с джиповете до района с най-красивите плажове в Коста Рика – Гуанакасте, разположен на брега на Тихия океан. Пътуването ще ни отнеме около 4 часа, като ще направим едно спиране за обяд и малко почивка. По пътя ще видим много различни и диви плажове, на които можем да спрем за снимки или малки почивки.

След като стигнем до местноста Тамбор, тези, които желаят, могат да полетят с малък двуместен хеликоптер и да се насладят на незабравимата гледка към океана и джунглите отвисоко. Другата част от групата ще се насочи към един от близките плажове, за да прекара там остатъка от деня в сладка почивка.

ДЕН 6

Вулкан Аренал

Тръгваме след закуската в хотела към местността около вулкан Аренал. Той се намира в региона, който посетихме преди два дни с въжените спускания. Ще стигнем там след няколко часа път, точно навреме за обяд. Този път обаче ще вземем един алтернативен път на обратно, през който ще минем през центъра на Гуанакасте.

Преди да започнем обиколката около красивия вулкан ще седнем за обяд. След това, за да изразходим малко от калориите, ще си направим една двучасова разходка около вулкана и ще се върнем обратно към джиповете. С тях ще се отправим към един къмпинг със зашеметяваща локация до езерото Аренал, откъдето ще имаме страхотна гледка към вулкана, докато се наслаждаваме на залеза.

ДЕН 7

Приказният водопад Ла Фортуна

На следващият ден ще се предвижим до един от най-красивите водопади в Коста Рика, Ла Фортуна. До него ще стигнем за около 30 минути, той е разположен от другата страна на вулкана. Когато оставим колите, преходът до него няма да ни отнеме повече от 1 час, като маршрута преминава през красива джунгла. Ще имаме свободно време там, за да се насладим на гледката и да плуваме.След водопада ще обядваме и ще се качим отново в колите, за да се насочим към следващото ни място за настаняване, което се намира във вътрешността на Коста Рика. Днес ще трябва да си легнем рано, тъй като следващия ни ден ще започне в 04:00 ч. сутринта.

ДЕН 8

Национален парк Тортугеро

Днес отново ще сме ранобудни, за да се отправим към един от най-важните национални паркове на Коста Рика – Тортугеро, разположен по крайбрежието на Карибско море. Паркът включва 11 различни вида хабитати, сред които дъждовна гора, мангрови гори, блата, плажове и лагуни. Тук ще оставим джиповете и ще се придвижим с лодка до местно село, откъдето ще тръгнем с нашия гид на обиколка из парка.

Само 1% от паркът е позволен да бъде видян от туристи поради важноста която има на световно ниво. Има над 700 вида растения, над 400 вида птици, 130 вида бозайници, 100 вида хищници и други.

По време на обиколката ни ще разберете много интересна информация за парка и неговите обитатели. По залез ще бъдем откарани в едно приказно кътче, познато само от местните, разкриващо невероятна гледка към океана. Връщаме се към джиповете и отиваме към следващото ни място за спане.

ДЕН 9

Рафтинг по река Пакуаре

Поредният ден, в който ще се наложи да тръгнем малко по-рано от обичайното. Следващата ни спирка ще бъде един от най-добрите рафтинг центрове в Централна Америка.

Ще закусим и след това ще се отправим по бреговете на реката, където ще ни бъде даден инструктаж и екипировка за спускане на бурната река Пакуаре.

Реката е изпълнена с малки водопади, буквално, появяващи се измежду дърветата на заобикалящата ни джунгла.

След това преживяване ще бъдем върнати с бус към центъра, където ще седнем за обяд. Сега само ще ни остане да се качим да джиповете и отправим към мястото за къмпингуване.

ДЕН 10

Водопад Науйака

Закусваме и тръгваме към един от най-пълноводните водопади в Коста Рика. Дотам имаме около 3 часа път, така че ще го разделим на две, като посетим една местна ферма за кафе, в която ще можем да дегустираме ароматната напитка.

Коста Рика е единствената страна в света, в която е забранено със закон да се произвежда друг вид кафе освен 100% Арабика – най-висококачествените кафеени зърна.

След това удоволствие ще продължим с втората част от пътуването към водопада Науйака, но преди да стигнем до него, отново ще спрем, този път – за обяд. После ще посетим водопада, където в подножието му ще имаме свободно време за снимки, отдих и плуване.

След насладата от това приказно място ще отидем на вечеря, след която ще се насочим към спота ни за къмпингуване.

ДЕН 11

Столицата Сан Хосе

Това е последния ни ден с нашите верни моторни другари. Днес няма да е нужно да ставаме рано. Ще закусим и ще тръгваме към столицата Сан Хосе.По пътя може да спрем в град Хако, за да видим едни красиви стенописи, и ще обядваме. Градът, известен като отлично място за сърфинг, е превърнат в истинска галерия на открито благодарение на работата на художници от цял свят.

В Сан Хосе ще оставим колите, които са ни служили вярно през всички тези дни, и ще се отправим към хотела.

ДЕН 12

Свободен ден в Сан Хосе

Ще закусим в хотела и след това ще направим обиколка из Сан Хосе. Костариканската столица се отличава на фона на много други латиноамерикански градове с високото качество на живот и сигурността си.

Това е един от най-безопасните градове в тази част на света. Богат е на исторически квартали, поставящи на пиедестал изкуството и добрата храна, на фермерски пазари и паркове.Ние ще обядваме в един от най-добрите местни ресторанти, а после ще посетим чудничко място за коктейли.

ДЕН 13

Довиждане, Коста Рика!

След закуска се запътваме към летището и ще ни очаква полета ни за прибиране към България.

Активности

ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА

Наем на бусове и допълнително оборудване към тях.

Рафтинг по река Пакуаре с включена закуска и обяд.

Спускане с въжета в джунгла.

Разходка в Парк Тортугеро с личен гид и лодка.

ПО ЖЕЛАНИЕ (ЗАПЛАЩАТ СЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО)

Полет с едноместен вертолет - 130 € на човек за 30 минути.

Хвърли се в приключение!

13 дни

4 буса

16 пътешественика

Цена на човек

€3930

€3730

Включва самолетни билети, бусове под наем, транспорт, водач, всички закуски

Хайде в Коста Рика

Предстоящи експедиции:

16.01.2025 г.

-

-

31.01.2025 г.

Предстоящи експедиции:

16.01.2025 г.

-

-

31.01.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София - Сан Хосе - София с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички нощувки описани в програмата

Всички активности описани в програмата

Всички закуски по време на програмата

Такса при излизане от страната на летището: $29

Български водач по време на пътуването

Бусове под наем и оборудване към тях

Вход за вулкана Поас

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Обяд и вечеря по време на програмата

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Туристическа застраховка по време на пътуването

Такси за допълнителните активности

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

You definitely should try their adventures! I am so happy to have one of their destinations as one of my best journies. Do not miss their well organized traveling, high quality professionalism and care to custumers, funny daily trips, unforgettable local and new friendships. I am sure you deserve all these! Enjoy them!

Невена Таслакова

Хайде в Коста Рика

Предстоящи експедиции:

16.01.2025 г.

-

-

31.01.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София - Сан Хосе - София с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички нощувки описани в програмата

Всички активности описани в програмата

Всички закуски по време на програмата

Такса при излизане от страната на летището: $29

Български водач по време на пътуването

Бусове под наем и оборудване към тях

Вход за вулкана Поас

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Обяд и вечеря по време на програмата

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Туристическа застраховка по време на пътуването

Такси за допълнителните активности

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

You definitely should try their adventures! I am so happy to have one of their destinations as one of my best journies. Do not miss their well organized traveling, high quality professionalism and care to custumers, funny daily trips, unforgettable local and new friendships. I am sure you deserve all these! Enjoy them!

Невена Таслакова

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Какви документи ми трябват за Коста Рика?

Не е нужна виза за престой под 30 дни. Ваксинациите могат да защитят пътниците срещу редица инфекциозни заболявания.

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Може да закупите местни мобилни карти с интернет. Ако някой иска да го направи предварително, Holafly е удобен вариант, но цените са по-високи.


Каква е валутата и колко пари трябва да нося със себе си?

Местната валута е Колон (Colón). На места е възможно да се плаща и в Американски Долар.

Препоръчително е да имате пари в брой, но заплащането с карта е възможно на много места в страната.

Ще ви посъветваме да имате с вас около $500 при закупуването на храна и други разходи по време на пътуването.


Безопасно ли е в Коста Рика и какъв език се говори?

В страната официалният език е испански, но голяма част от туристическия поток идва от Северна Америка и не е трудно да намериш англоговорящи. Поради тази причина, държавата е сред най-сигурните дестинации за посещение както в Центална, така и в Южна Америка. Тя е световен лидер в природосъобразния туризъм.

Необходими ли са ваксини?

За Коста Рика няма задължителни ваксини, но има такива с препоръчителен характер, които са по желание, затова ви съветваме да се консултирате с личния ви лекар.

Готови ли сте за Коста Рика?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Опаковай си най-вече усмивката и доброто настроение и се спускай по лайна за Коста Рика.

Облекло

Закрити трекинг обувки

Дъждобран

Удобни и леки дрехи

Сандали

Тениски

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

ОБОРУДВАНЕ

Малка раница за дневни преходи (15l)

Термос и/или бутилка за вода

Лични медикаменти

Нужни препарати за лична хигиена

Канче или чаша за многократна употреба

Бинокъл (личен избор)

Репелент

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo