ЕТИОПИЯ

Богатство от самобитни култури, древна история, природни гледки, екстремни пейзажи и изживявания

ЕТИОПИЯ

Богатство от самобитни култури, древна история, природни гледки, екстремни пейзажи и изживявания

Защо ЕТИОПИЯ?

Страна на контрасти, които ще те оставят без дъх

Етиопия е страна с невероятно културно и природно разнообразие. И няма как да е иначе, защото на територия колкото 10 Българии живее второто най-многочислено население сред всички африкански държави. Тези земи са арена на древна и пребогата история. Тук са открити най-старите останки от предците на съвременния човек. Етиопия е и една от най-древните независими страни в света и една от първите, приели християнството. На нейна територия са процъфтявали могъщи империи, които дори са устояли на колонизаторските набези на европейците. Така в продължение на хилядолетия Етиопия е била кръстопът на хора, култури и търговия.

Тя е и дом на изключителни природни контрасти – от суровите и прохладни планини, които са сред най-високите в Африка, до една от най-ниско разположените равнини на планетата, където, много под морското равнище, са измерени най-високите годишни температури на Земята; от наредените като броеница големи езера до безплодните пустини; от пищните тропически гори до фантастичните образувания от сол. Много от тези екстремни пейзажи са дарени и с безкрайно изобилие от диви животни. Контрастни са и следите от човешко присъствие, които варират от старинни градове с крепостни стени до модерната столица, която е един от най-важните икономически, политически и артистични центрове на континента.

За теб ли е това пътуване?

Всъщност в това пътуване дори няма едно точно определено „теб“, защото е подходящо за различни типове хора. Например нощувките ще бъдат и в 5-звездни хотели, но и в такива с най-базови условия и дори на открито във военна база. Същото важи и за изживяванията – имаме и комфорта на столицата Адис Абеба, разположена високо в планината, но и безкрайно пусти и много горещи места. Но при всички положения трябва да притежаваш една черта – любопитство. Към хората, защото ще срещнем най-различни, към животните (по същата причина), към природата, защото тук тя е много разнообразна.

Предстоящи експедиции:

4.04.2025 г.

-

16.04.2025 г.

Предстоящи експедиции:

4.04.2025 г.

-

16.04.2025 г.

Предстоящи експедиции:

4.04.2025 г.

-

16.04.2025 г.

ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2-3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ

За пътуването

И нашето пътуване ще е като самата Етиопия – разноцветно, богато на изживявания и гледки, сякаш съчетаващо няколко страни в една.

Началото и краят му ще са в столицата Адис Абеба – един много артистичен и пъстър град, разположен на надморска височина, по-голяма от тази на Черни връх. От там ще се отправим към най-горещото място на Земята, сред безкрайни солени равнини, изпъстрени с езерца с нереални цветове. Мощта на земните недра тук избива в извори, гейзери и вулкани, край най-активния от които ще прекараме доста време, любувайки се на стичащата се лава. После ще се върнем в цивилизацията (при това древна цивилизация), за да потънем из уличките на старинен град.

Тук ще са и първите ни срещи с африканските животни, но тепърва ни очаква техният величествен спектакъл в целия си блясък и в естествената им среда. Такава са две от големите етиопски езера, които също ще посетим. Но още по-вълнуващ ще е контактът с местните хора. Ще научим повече за тях и край езерата, и в прочутата долина Омо. Тя е невероятна смесица от култури, обичаи, облекла и украшения, всички те – изглеждащи много необичайно за европееца. Но пък помагащи му да усети по-добре сърцето на Африка. А ако искаш да разбереш повече за самото пътуване, виж по-подробната програма по дни.

Програма

Ден 1

Адис Абеба

Етиопското ни пътешествие започва от столицата Адис Абеба. Градът, чието име в превод от амхарски език означава „ново цвете“, се намира на цели 2355 м н.в., затова температурата е приятна през цялата година – обикновено варира между 9 и 23 градуса в рамките на едно денонощие.

Първата ни спирка в този ден ще е Националният музей, пазещ художествените съкровища на Етиопия. В музея се съхраняват и много ценни археологически находки като вкаменените останки на ранни хоминиди, най-известните от които са на „Люси“ – частичен скелет на екземпляр от вида Australopithecus afarensis.

В този първи ден ще посетим и най-стария магазин за кафе в Адис Абеба. А Етиопия е родината на кафето. Именно в планините в югозападната част на страната расте ендемичното кафеено дърво Coffea arabica – първият култивиран вид кафе, който днес се отглежда по цял свят и отговаря за около 60% от световното производство на кафе. Една легенда разказва как през IX век етиопски овчар забелязал, че една негова овца се държи необичайно енергично, след като изяла червените плодове на дървото (което всъщност повече прилича на храст), и занесъл от тях на един монах в близкия манастир. Той ги хвърлил в огъня, но се разнесъл прекрасен аромат и монасите решили да стрият съдържащите се в плодовете зърна и да ги сварят. Така била приготвена първата чаша кафе в света.

И докато сме на вълна местни продукти, ще обърнем внимание и на един от тукашните пазари. Вечерта пък ще имаме възможност за първи път да се насладим истински на етиопската кухня в местен ресторант. А за финал ни очаква нощувка в 5-звезден хотел.

Ден 1
Адис Абеба
Ден 2

Най-горещото място на Земята

Денят започва с ранен полет до Семера или Мекеле (в зависимост от полетите), която е началната точка на 6-часовото ни пътуване с кола към пустинята Данакил, времето за пътуване не променя от началната точка. Тук се намира най-горещото място на годишна база на планетата. В периода между 1960 и 1966 г. във вече несъществуващия местен град Далол е измерена най-високата средногодишна температура в света – 34,6 градуса. Средната максимална дневна температура в този период е 41,2 градуса, а през най-горещия месец – юни, тя е 46,7 градуса. Най-високата измерена температура е 49 градуса, но според някои сведения в наши дни в Данакилската депресия, както още е известен районът (защото се намира на около 125 метра под морското равнище), тя дори прехвърля 50 градуса.

Освен най-горещото, Данакил е и едно от най-ярко оцветените места в света. Сюрреалистичната картина се дължи на сярата, калиевия карбонат (вид сол) и другите минерали, които насищат хидротермалното поле Далол, изпъстрено с горещи извори, цепнатини и гейзери и разположено сред покритите с кора солени равнини на Данакил. Едно от тукашните езера е и най-соленият воден басейн на Земята.

И ние ще посетим яркозелени, хиперсолени езера и дори ще можем да се натопим в една от пълните с вода дупки в дълбоките пластове сол. Ще видим и цял каньон, изграден от солта.

Вечерята ще бъде приготвена от местен шеф, който ще пътува с нас, а нощувката е на открито, под безброй звезди, във тукашната военна база.

Втората вечер и третата вечер ще излезем напълно от зоната си на комфорт и ще преспим в пустинята на дървени легла в пустинята под открито небе. 

Ден 2
Най-горещото място на Земята
Ден 3

Среща с активен вулкан

Ще посрещнем изгрева и ще се насладим на закуската, приготвена от нашия етиопски готвач, както и на малка изненада от нашите домакини. След това ни очаква около 200-километрово пътуване през местните градчета, пустинята и застинала лава.

Пътят е дълъг, но си заслужава. Защото вечерта ще бъде една от най-ярките в живота ни, в буквален и преносен смисъл.

Ще я прекараме край най-активния вулкан в Етиопия – Ерта Але. Тук ще имаме възможността да видим как кратерът бълва лава и тя се разтича наоколо. 

Нощувка в палатка в близост до вулкана.

Ден 3
Среща с активен вулкан
Ден 4

Закуска край вулкана

Отново ще посрещнем изгрева и ще можем да се полюбуваме на вулкана и през деня. Закуската ще ни бъде сервирана направо върху застиналата лава.

След това ни предстои около 6-часов трансфер до Семера или Мекеле, най-близкото летище, откъдето ще вземем самолет обратно за Адис Абеба. Вечерята е в местен ресторант, а нощувката в 5-звезден хотел.

Ден 4
Закуска край вулкана
Ден 5

Древен град и хранене на животни

Ще вземем ранен полет до Дире Дава, но целта ни е друг, много по-древен град. По-малко от 70-те километра до него ще изминем за около час и половина.

Харар е разположен на хълм в източната част на Етиопия. В продължение на векове градът е бил важен търговски център, свързан чрез маршрутите на керваните с останалата част на Етиопия, с целия Африкански рог (огромен геополитически регион в най-източната част на Африка, известен още като Сомалийски полуостров), с Арабския полуостров, а чрез пристанищата на Аденския залив и Червено море – и с останалия свят. Ние ще прекараме деня в разглеждане на стария град – Харар Джугол, който е ограден с крепостни стени. Заради огромната му културна важност ЮНЕСКО го включва през 2006 г. в своя Списък на световното наследство. Според етиопските закони пък разрушаването или каквато и да било друга намеса в местните исторически обекти е престъпление.

Но освен с каменни къщи и музеи тук ще имаме среща и с всяващи респект животни. Ще можем да нахраним орли насред тълпата на пазара в стария град, а след залез – и хиени. Нощувката е в хотел, който предлага базови условия, но е най-добрият в града.

Ден 5
Древен град и хранене на животни
Ден 6

Посещение на тропическа гора

Напускаме хотела рано и летим за град Арба Минч с престой в Адис Абеба. Името на града в южна Етиопия означава „40 извора“. Разположен е на брега на езерото Абая, а в непосредствена близост е още едно езеро – Чамо.

Тук ще се настаним в 5-звезден хотел с гледка към безкрайната тропическа гора и езерата. А следобеда можем да посветим на почивка, плуване в басейна или посещение на спа центъра. Вечерята също е в хотела.

Ден 6
Посещение на тропическа гора
Ден 7

Разходка в езеро и посещение на местно племе

Днес ще направим обиколка с лодка в езерото Абая, за да видим обитаващите го крокодили и много видове птици. Езерото е и предпочитано от местните хора място за риболов. Годишно в него се ловят около 412 тона риба. Известно е и с необичайния си червеникав цвят, който се дължи на плаващите в него наноси.

В този ден ще посетим и първото местно племе по маршрута ни. Дорзе са изкусни тъкачи, а създаваният от тях традиционен текстил е много пъстър. Хората от народността са майстори и на изработването на колиби от растящия в района бамбук, които имат формата на слонска глава. Освен че ще ги видим, ние ще опитаме местния алкохол и ще научим традиционните танци на дорзе.

А за вечеря и нощувка отново ще се приберем обратно в хотела.

Ден 7
Разходка в езеро и посещение на местно племе
Ден 8-10

Изключително разнообразие от древни култури и тичане по гърбовете на бикове

Тези три дни ще прекараме в долината Омо в югозападна Етиопия. Тя е дом на осем много различни и самобитни племена, наброяващи общо около 200 000 души. Прочут със своите дълбоки традиции и невероятно културно разнообразие, този район е бил истински кръстопът в продължение на хилядолетия. Днес всяко от племената има уникален език, облекло, храна и въобще начин на живот.

Ние ще посетим селата на народностите мурси, дасанеч, хамар и бена, местните пазари, където те обменят стоки, и Националния парк „Омо“ – една от най-изолираните и трудно достъпни защитени територии в света, предлагаща изключителна концентрация на диви животни.

А ако имаме късмет, ще станем свидетели и на древния ритуал по възмъжаване, изпълняван от племето хамар. В него между седем и десет бика се подреждат един до друг, като гърбовете им се намазват с тор, за да станат хлъзгави. А след това, насред еуфоричната атмосфера, създавана от присъстващите, и какофонията от звуци на рогове и хлопки, момчето, което иска да стане мъж, трябва да скочи на гърба на първия бик и да изтича от единия до другия край на редицата общо четири пъти (по два пъти в двете посоки), без да падне. Ако успее, вече ще е готов за женене и ще може да притежава собствен добитък.

В района не можем да очакваме да намерим луксозни хотели, вместо това ще нощуваме в къщи с базово ниво на комфорт.

Ден 8-10
Изключително разнообразие от древни култури и тичане по гърбовете на бикове
Ден 11

Заминаване

Изпълнени с впечатления за цял живот, хващаме полета от град Джинка до Адис Абеба, откъдето се връщаме у дома.

Ден 11
Заминаване

Хвърли се в приключение!

11 дни

16 пътешественика

Цена на човек

€4490

Включва самолетни билети, трансфери, всички нощувки, транспорт, водач, храна

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

€3670

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.


140+ човека вече пътуваха с нас в Африка

Хайде в Етиопия

Предстоящи експедиции:

4.04.2025 г.

-

16.04.2025 г.

Предстоящи експедиции:

4.04.2025 г.

-

16.04.2025 г.

ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2-3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София-Виндхук с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

6 вътрешни полета

Всички трансфери, шофьорски услуги, гориво, разрешителни за влизане и платени пътища

Всички нощувки

Включени закуски, обяд и вечери всеки ден по програмата (с изключение на две вечери)

Всички обиколки и национални паркове, споменати в програмата

Входни такси за посещения на племето

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Храна неупомената в програмата

Алкохол и напитки

Услуги неупоменати в програмата

Такса за заснемане в племето Мурси

Сувенири и бакшиши

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде в Етиопия

Предстоящи експедиции:

4.04.2025 г.

-

16.04.2025 г.

ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2-3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София-Виндхук с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

6 вътрешни полета

Всички трансфери, шофьорски услуги, гориво, разрешителни за влизане и платени пътища

Всички нощувки

Включени закуски, обяд и вечери всеки ден по програмата (с изключение на две вечери)

Всички обиколки и национални паркове, споменати в програмата

Входни такси за посещения на племето

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Храна неупомената в програмата

Алкохол и напитки

Услуги неупоменати в програмата

Такса за заснемане в племето Мурси

Сувенири и бакшиши

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Готови ли сте за Етиопия?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Облекло

Oбувки за трекинг

Панталони за трекинг

Удобни маратонки за пътуване в колата

Топли дрехи за вечерта

Тениски

Чорапи

Къси панталони

Шапка

Шал за лице

Слънчеви очила

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

ОБОРУДВАНЕ

Челник с резервни батерии

Външна батерия (Power bank)

Репелент срещу насекоми с DEET

Слънцезащитен крем (мин. SPF 40)

Лични медикаменти

Хидратиращи кремове

Хидратиращ спрей за нос

Нужни препарати за лична хигиена

Термос

Малка раница за дневни преходи (15l)

Бинокъл (личен избор)

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo