КИРГИЗСТАН

Бъдете готови да се потопите в тази централноазиатска страна с невероятна природна красота и горди номадски традиции!

КИРГИЗСТАН

Бъдете готови да се потопите в тази централноазиатска страна с невероятна природна красота и горди номадски традиции!

Защо КИРГИЗТАН?

Където красотата няма име

Киргизстан. Непознат. Неумолимо суров. Немислимо красив. Страна, останала недокосната от туристическия поток, из която дори местните хора рядко пътешестват. Затова и някои от най-красивите ѝ места доскоро дори нямат име.

Там обаче ние ще сме в опитни ръце. Ще бъдем в компанията на видеодокументалиста Мартин Граховски, автор на филма Kyrgyzstan – A Cinematic Diary. Ще скитаме сред величествени планини и шеметни долини, просторни езера и могъщи реки. Ще съзерцаваме полета на ловните орли и ще се загубим из необятните простори. За да се намерим.

И, запленени от цветовете на безкрайната пустош, в която бродят диви коне и киргизки номади, ще се размечтаем за следващия път, когато ще се потопим във фантастичните пейзажи на средноазиатската страна, чието име в превод означава Земя на четиридесетте племена.

За теб ли е това пътуване?

Обичаш ли безкрайните открити пространства, планинските и езерни пейзажи? Искаш ли да се
почувстваш като единствения човек на земята? Мечтаеш ли да бъдеш обгърнат от тишина и сурова красота там, където градската суета просто губи смисъл? Вълнуват ли те непознатите култури и традиционният им начин на живот?

Ако отговорът на поне един от тези въпроси е „да“, значи Киргизстан е точно за теб. Там ще спиш в юрта, ще яздиш кон, ще опиташ местната кухня, а душата ти ще нахранят фантастичните пейзажи на средноазиатската страна.


Предстоящи експедиции:

26.05.2025 г.

-

3.06.2025 г.

Пътуването ще се състои при минимум 12 участника.

Датите са ориентировъчни.

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

26.01.2025 г.

Предстоящи експедиции:

26.05.2025 г.

-

3.06.2025 г.

Пътуването ще се състои при минимум 12 участника.

Датите са ориентировъчни.

Остават

14

Краен срок:

26.01.2025 г.

Предстоящи експедиции:

26.05.2025 г.

-

3.06.2025 г.

Пътуването ще се състои при минимум 12 участника.

Датите са ориентировъчни.

Остават

14

Краен срок:

26.01.2025 г.

За пътуването

По "Пътят на коприната"

Киргизстан е смесица от вече позабравено комунистическо минало, ислям и номадски живот в унисон с удивителната природа. През територията му, по-голямата част от която е заета от величествени планини, някога е преминавала и най-прочутата древна междуконтинентална „магистрала“ – Пътят на коприната. По време на нашето пътуване пък вие ще се докоснете до старинните традиции на киргизките пастири и ще усетите топлото гостоприемство на местните хора. Няма да пропуснете да се сдобиете с уникални киргизки сувенири и ще станете свидетели на автентично фолклорно шоу.

Главни герои в това пътуване ще са няколко ледникови, сладководни и солени езера, едно от които е второто най-голямо планинско езера в света след Титикака. Респект внушават и високопланинските проходи, които ще прекосявате пеша, на кон и с автомобил. В Швейцария на Средна Азия, както понякога наричат Киргизстан заради релефа му, ще посетите столицата, чието име означава Планина, която носи щастие, и призрачен град; Приказния каньон и пасище, което в превод се казва Килим; скалите Седемте бика и водопада Момичешки плитки. И кой знае, може би и сами ще измислите още по-романтично име на това вълнуващо пътешествие.

Програма

Ден 1

Добре дошли в Киргизстан (Бишкек)

От летището шатъл ще ви отведе до вашия хотел. Тъй като пристигате рано, можете да използвате деня, за да отпочинете или да разгледате киргизстанската столица сами. Градът, чието име означава Планина, която носи щастие, е разположен в подножието на Киргизкия хребет, а сред основните му забележителности са сградата на кметството, Киргизкият оперен и балетен театър и Киргизкият държавен исторически музей. Вечерта ще вечеряме заедно и ще се опознаем. А на следващия ден ще се отправим към нашия лагер, изграден от традиционни юрти.

Храна: закуска, обяд, вечеря.
Транспорт: частен трансфер (приблизително 30 км/40 минути).

Ден 2

Изградете своя собствена юрта преди лов с орли (Боконбаево)

Днес пътуваме до лагер с истински юрти, разположен на южния бряг на соленото езеро Исък Кул – най-голямото езеро в Киргизстан и седмото най-дълбоко в света. На киргизки името му означава „топло езеро“, което е направо парадоксално, тъй като е заобиколено от заснежени върхове. Въпреки това никога не замръзва.

Тук ще станем свидетели на изключително интересна демонстрация на това как се правят юрти, в която ще участва цялата група. Учител ще ни бъде местен майстор от село Къзъл-Туу, известно с производството на традиционни киргизки юрти.

Ловът с орли е част от древната култура на номадските цивилизации, затова нямаме търпение да ви покажем и него. Традицията му се заражда в Централна Азия, където номадите започват да опитомяват птиците преди хиляди години, за да си набавят храна и кожи през зимните месеци. В наши дни тази стара традиция бавно изчезва, но Киргизстан е една от малкото страни, където няколко опитни ловци я поддържат жива.

Руслан, известен професионален ловец с орли, ще демонстрира как те биха ловували в природата. Тъй като сме отседнали в лагер с юрти, вечерята също ще бъде тук.

Храна: закуска, обяд, вечеря.

Транспорт: частен трансфер (приблизително 290 км/4 часа).

ДЕН 3

Приказен пейзаж и легендата за седемте бика (Каракол)

На третия ден пътуването ни отвежда до град Каракол, разположен на южния бряг на езерото Исък Кул. По пътя имаме възможност да посетим Приказния каньон, спиращо дъха и мистично място, наречено така заради причудливия пейзаж, наподобяващ Марс. Някои образувания приличат на змии, дракони или дори на Великата китайска стена. От каньона се открива величествена панорама на езерото Исък Кул.

Каракол (от киргизки – Черно езеро) е един от най-големите градове в Киргизстан. Известен е със своята завладяваща история и е една от най-интересните културни и кулинарни дестинации в страната.

След него ще посетите село Светлая поляна. Тук ще имате възможност да се разходите из най-красивата и непокътната природа на Киргизстан, за да видите известните скали Седемте бика (на киргизки – Джети Йогюз) и водопада Момичешки плитки. Името на скалите, които са важен символ на киргизката култура, произлиза от тяхната прилика със седем бика и от легендата за киргизки хан и невярната му съпруга. Размерът, цветът и излъчването на скалите ще ви спрат дъха.

След ден, изпълнен с нови преживявания и впечатления, се връщаме в хотела за вечеря и почивка.

Храна: закуска, обяд, вечеря.

Транспорт: частен трансфер (приблизително 160 км/2,5 часа).

ДЕН 4

Изоставеният призрачен град и горещи извори (Енгилчек)

Днес нашето приключение ни отвежда на офроуд обиколка през прохода Чон Ашу, издигащ се на 3822 м н.в. в най-изолирания район на страната – хребета Сариджаз. Крайната ни цел е изоставеният призрачен град Енгилчек. Заради безработицата след разпадането на Съветския съюз градът е изоставен и днес можете да видите руините на къщи, детски площадки и летище. Въпреки това около 20 семейства все още живеят в града, за да дадат нов живот на Енгилчек. Има дори малко училище за децата, за които ще вземем подаръци по пътя. На около 50 км източно от града се намира едноименният ледник, който е най-големият и най-бързо движещият се в Киргизстан.

След вълнуващия ден ще се върнем в Каракол и ще се насладим на вечеря заедно.

Храна: закуска, обяд, вечеря.

Транспорт: частен трансфер (приблизително 300 км/5 часа).

ДЕН 5

Каракол – езерото Son-Kul, 400 км

За днес сме планирали един незабравим и необикновен трекинг тур до красивото ледниково езеро Son-Kul. Преминавайки към езерото Сон-Кул на северния бряг на езерото Исик-Кул, ще посетим местния магазин за сувенири в Кочкор и ще обядваме при местно семейство. По-нататъшно шофиране до езерото Сон-Кул през прохода Калмак-Ашу 3433м.Вечеря и нощувка в юртен лагер на брега на езерото Сон-Кул.Храна: закуска, обяд, вечеря.Транспорт: пешеходен преход

ДЕН 6

Ден на красивото езеро Song-Kul (Song-Kul)

Днешната ни обиколка ще ни отведе от Каракол до езерото Сонгкул, разположено на над 3010 м надморска височина в центъра на мощната планинска система Тяншан (от китайски – Небесни планини), която заема и по-голямата част от територията на Киргизстан. Сонгкул е най-голямото сладководно езеро в страната и второто по големина езеро в Киргизстан. Тъй като е сравнително недостъпно, това преживяване също ще бъде нещо, което ще помните много дълго време.

Ще имаме конна езда до върха на прохода Туз, откъдето ще се насладим на панорамна гледка към езерото Song-Kul, южното било. Друга страхотна гледка от прохода Туз е пасището Kilemche и цветните планини на противоположното било.

След конната езда ще имаме няколко часа шофиране до село Кочкор, където ще се настаним в къща за гости.

По пътя ще посетим някои местни магазини за сувенири в голямото село Кочкор, откъдето можете да си купите по нещо за спомен.

Храна: закуска, обяд, вечеря.

Транспорт: частен трансфер (приблизително 400 км/6 часа).

ДЕН 7

От Кочкор до Бишкек

Днес ще се върнем обратно в столицата Бишкек, където ще посетим основните ѝ забележителности. Бишкек е най-големият град в Киргизстан и е известен със своите широки булеварди и облицовани с мрамор обществени сгради. От двете страни на повечето улици са изградени тесни напоителни канали, които осигуряват вода за безбройните дървета, а те на свой ред предлагат спасителна сянка в горещите лета. Бишкек представлява и любопитна симбиоза между мащабната съветска архитектура и традиционната местна култура, олицетворена и от колоритния базар Ош, който също ще посетим. Там може да се купят хранителни продукти, почти всякакви стоки за бита, дрехи, сувенири и дори музикални инструменти. Особено внимание заслужава секцията с традиционни киргизки стоки, наречена Къял (в превод – „фантазия, мечта“). Предлага народни носии, дърворезбовани сандъчета и кутии, традиционни постелки и завивки (тешек), характерни местни люлки (бешик) и всякакви други продукти, типични за киргизката култура.

В последната ви вечер в Киргизстан имаме планирана празнична вечеря в ресторант в традиционен киргизки стил. След дълъг ден на срещи с киргизките традиции ще отпочинем в хотела.

Храна: закуска, обяд, вечеря.

Транспорт: частен трансфер (приблизително 200 км/3 часа).

ДЕН 8

Довиждане, Киргизстан!

След полунощ ще ви закараме до летището, откъдето да поемете към вкъщи или към следващата си дестинация.

Хвърли се в приключение!

8 дни

3 джипа

16 пътешественика

Цена на човек

€3500

Включва самолетни билети, всички нощувки, транспорт, водач, активности

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

попитай

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.

Над 10 човека вече пътуваха с нас в Киргизстан

Хайде в Киргизстан

Предстоящи експедиции:

26.05.2025 г.

-

3.06.2025 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

26.01.2025 г.

Предстоящи експедиции:

26.05.2025 г.

-

3.06.2025 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

26.01.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София – Бишкек и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички нощувки

Всички транспортни разходи

Всички активности описани в програмата

Един водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Храна, неупомената в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде в Киргизстан

Предстоящи експедиции:

26.05.2025 г.

-

3.06.2025 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

26.01.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София – Бишкек и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички нощувки

Всички транспортни разходи

Всички активности описани в програмата

Един водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Храна, неупомената в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Какви документи ми трябват за Киргизстан?

Има ли мобилна мрежа и интернет?

При пристигане на летището в Бишкек може да си закупите евтина SIM карта за периода на престоя.

Каква е валутата и колко пари трябва да нося със себе си?

Валутата в Киргизстан е SOM. 1 български лев е равен на 42 киргизстански SOM.

Киргизстан е много евтина страна за посещение. Почти всичко, от което се нуждаете е покрито в обиколката, но обикновено се препоръчва да носите допълнителни 300 евро за подаръци и други подобни.

Киргизстан безопасна държава ли е?

Абсолютно! През повечето време ще бъдем в изолирани региони, където ще бъдем в пълна безопасност. Градовете имат ниски нива на престъпност, хората са дружелюбни и гостоприемни в страната.

Трябва ли да нося лекарства в Киргизстан?

Тъй като ще бъдем в изолирани части на страната през по-голямата част от времето е препоръчително да вземете допълнителни лекарства, особено за по-високи височини. Също така се препоръчват неща като ибупрофен, лопедиум, имодиум и други спрямо вашите нужди.

Какво време да очаквам?

Лятото в Киргизстан е горещо, но очаквайте минусови температури в планините, дори през най-студените месеци. Не забравяйте да вземете топли дрехи, докато се изкачваме към по-високи места, както и шапки, слънчеви очила и слънцезащитен крем, за да се предпазите от слънцето по-високо.

Има ли ограничения за това как жените трябва да се обличат?

Най-общо казано, на жените е позволено да носят, каквото желаят в повечето части на страната. Като се има предвид, че най-вече ще бъдем в изолирани части на страната това не би трябвало да е голямо безпокойство.

Готови ли сте за Киргизстан?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Пригответе се да вкусите от древния номадски начин на живот.

Облекло

Добри трекинг обувки

Допълнителни обувки – резервни

Зимно яке и панталон за планина

Водоустойчиви яке и панталон

Топли дрехи

Тениски

Топли чорапи + резервни

Чехли за баня

Бързосъхнеща кърпа

ОБОРУДВАНЕ

Малка раница за дневни преходи (15l)

Челник с резервни батерии

Слънцезащитен крем с висок фактор

Слънчеви очила

Лични медикаменти

Нужни препарати за лична хигиена

Термос и/или бутилка за вода

Канче или чаша за многократна употреба

Репелант против насекоми

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo