СОКОТРА

В друго време, в друг свят

СОКОТРА

В друго време, в друг свят

Защо СОКОТРА?

Йеменският остров смайва с праисторически пейзажи и уникални растения

Светът е пълен с необикновени места, но Сокотра е в своя собствена лига, както биха казали американците. Всъщност островът в Арабско море, част от Индийския океан, въобще не прилича на нещо, родено на нашата планета. Основната заслуга за това имат растящите и пълзящи тук биологични видове. Около 37% от флората, над 90% от влечугите и 95% от земните охлюви са ендемични. Но те не просто не може да бъдат открити никъде другаде по света, а и поразяват с, меко казано, странния си вид. Причината за тази уникалност е отколешната изолация на Сокотра от континенталната суша.

Въпреки че е йеменска територия, островът е по-близо до Африка – намира се на около 240 километра източно от Африканския рог и на 380 километра южно от Арабския полуостров. Според учените Сокотра някога е бил част от суперконтинента Гондвана, но се е отделил още през епохата на миоцена.

За теб ли е това пътуване?

Искаш ли да видиш и усетиш едно място, където времето сякаш отдавна е спряло? Или може би въобще не съществува?

Там нищо не е като това, с което сме свикнали. Много е вероятно да не срещнеш други туристи, а и местни жители. Затова пък ще видиш изключително странни ендемични видове, ще релаксираш на девствени плажове и ще заспиваш под звездите.

Предстоящи експедиции:

Ноември 2025

Предстоящи експедиции:

Ноември 2025

Предстоящи експедиции:

Ноември 2025

За пътуването

Флора и фауна

Целият остров неслучайно е включен в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО.

В света само Хаваите, Нова Каледония и Галапагоските острови имат повече на брой ендемични биологични видове, но разхвърляни на много по-голяма територия. Сокотра е може би най-прочута със странните си дървета и ние ще имаме достатъчно възможности да им се полюбуваме. Звездата сред тях е драконовото дърво, което прилича на нещо средно между чадър и гъба. Само тук вирее и краставичевото дърво, което си прилича на краставица, но и на прическата на ранния Сийл.

Местната пустинна роза пък е наричана бутилково дърво, а някога – и „най-грозното дърво в света“, но то всъщност е по-скоро забавно. Ще видим и тамянови дръвчета, чиято родина вероятно също е Сокотра. Рядката им ароматна смола се използва при религиозни обреди, в парфюмерията и като универсално лечебно средство. Още от древността като парфюм и с медицински цели се използва и смолата на едно друго местно дърво – смирната.

Пернатото разнообразие на чудатото парче суша също е голямо, а ние ще видим най-различни птици. В кристалночистите смарагдовозелени води пък ще се любуваме на изобилие от всевъзможни видове риби и други морски обитатели – огромни стада делфини, раци, лангусти, сепии, скатове, скариди, коралови рифове.

Въпреки неособено внушителната си площ Сокотра може да се похвали с многообразие от пейзажи.

Като награда за дългото пътуване дотук ще получим безкрайни плажове със снежнобял пясък, който на места се натрупва на високи дюни по склоновете на близките скали, лагуни, затворени от пясъчни коси, дълбоки каньони, естествени сладководни басейни, оазиси с палмови горички, крайбрежни равнини, варовикови плата, нашарени с карстови пещери, висока около 1500 метра планина във вътрешността. А за почивка от преходите в пълно безгрижие ще се отдадем на плуване и шнорхелинг.

Природни красоти ще открием и под земята – в две пещери, които поразяват с величествените си сталактитни и сталагмитни образувания. Ще имаме и нощувки сред природата, а чистият въздух и липсата на светлинно замърсяване ще ни подарят незабравими гледки към обсипаното със звезди небе.

Програма

Ден 1

Пристигане на Сокотра, защитена морска зона Дихамри

Водачите ни ще ни вземат от летището и ще ни закарат до ресторант в най-големия град на острова – Хадибу, където ще обядваме. След това ще се отправим към разположената наблизо защитена морска зона Дихамри. Тя е дом на едни от най-богатите коралови рифове на архипелага Сокотра. Тук можем да релаксирате на плажа в къщички от палмови листа, да плуваме в залива Дихамри или да се отдадем на шнорхелинг, за който се предлага екипировка под наем. Морските видове, които ще видим под водата, включват риба папагал, мурена, скат, морски таралеж, а ако имаме късмет, ще срещнем и костенурки. Можем да използваме и услугите на водолазния център „Дихамри“, за да се гмуркаме в залива.  

Вечеря и нощувка в Дихамри

Ден 1
Пристигане на Сокотра, защитена морска зона Дихамри
Ден 2

Уади Калисан и Хомхил

След закуска ще пътуваме до Уади Калисан. „Уади“ е традиционен арабски термин за речна долина, обикновено със стръмни склонове. Понякога думата може да се отнася до пресъхващо речно корито, което съдържа вода само при силни дъждове. Дълбокото уади Калисан обаче става дори за плуване, защото е изпълнено с множество кристалночисти сладководни вирове и водопади. Каньонът е изключително впечатляващ, а спускането пеша в него (и изкачването обратно нагоре) отнема около 45 минути. По време на този преход ще минем покрай прочутите (и много странно изглеждащи) бутилкови дървета, които са ендемични за острова.

След това ще се отправим към защитената местност Хомхил, като по пътя ще се насладим на приказните пейзажи на дълбоки дефилета и тесни равнини. По пътя ще спрем при най-голямата сладководна лагуна на острова – Кариа. Надяваме се там да видим фламинги, чапли, големи зеленоглави водобегачи и други представители на пернатото царство. След като стигнем до Хомхил, можем да се разходим по няколко пътеки, една от които ще ни отведе до наблюдателна площадка с естествен басейн. От нея се разкрива гледка към село, разположено в равнината долу, и към морето. В Хомхил растат много драконови дървета – най-отличителният символ на Сокотра и най-известното растение на острова, смятано и за национално дърво на цял Йемен. Известно е още като драконова кръв и това име произлиза от кървавочервената му смола, която местните хора събират за лична употреба и за да я продават. В района са разпространени и тамяновите дървета, които също заслужават да бъдат разгледани.

Вечеря и нощувка в Хомхил извън местния къмпинг 

Ден 2
Уади Калисан и Хомхил
Ден 3

Пещерата Хок, дюните и плажа на Архер

След закуска ще се отправим към пещерата Хок. По време на пътуването ще имаме възможност да се полюбуваме на страхотни пейзажи: красиви плажове и долини, осеяни с ниски храсталаци и ендемични дървета.

Благодарение на релефа на Сокотра, изграден от варовиково плато и планини, островът е пълен с пещерни системи. По време на нашата експедиция ние ще разгледаме една от най-големите пещери – Хок, с нейните подземни водоизточници и животни и археологическите ѝ находки. Продължаващото около 2,5 часа изкачване до входа на пещерата ще бъде трудно, но определено си заслужава усилието. Пещерната система е дълга поне 10 км, а ние ще направим вътре лека разходка от 2 км, по време на която ще се възхищаваме на много огромни сталагмити и сталактити, както и на естествен басейн.

След това ще се насочим към Архер, където преобладаващите западни ветрове са натрупали пясъчни дюни с височина 150 м по отвесните скални стени. От един от гранитните масиви извира сладководен поток, който се среща със солената морска вода на плажа. Тук можем да се отпуснем на зелената трева около потока, да поплуваме в морето или, ако се чувстваме в добра форма, да се изкачим на огромна пясъчна дюна, за да се насладим на фантастична гледка към това очарователно място.

Вечеря и къмпингуване при Архер 

Ден 3
Пещерата Хок, дюните и плажа на Архер
Ден 4

Долината Дефарху, плажа Амек, пещерата Дагуб, дюните при Хаиф и Захек

След закуска ще се отправим към южната част на острова, като по пътя ще посетим малки села. Първата ни дестинация е плажът Амек, където можем да поплуваме в чистите води на Индийския океан. За обяд ще отидем до пещерата Дагуб, от която се открива гледка към разпръснатите под нея традиционни села. Самата пещера също е интересна, тъй като вътре има много сталактити, сталагмити и басейни с вода, която се е просмукала през скалата с течение на времето. След това ще видим огромните пясъчни дюни при Хаиф и Захек, които са натрупани по планинския склон от сезонните ветрове на Сокотра. И тук можем да проверите в каква форма сме, като се изкатерим по дюните за наистина неповторими гледки.

Вечеря и къмпингуване на плажа Амек 

Ден 4
Долината Дефарху, плажа Амек, пещерата Дагуб, дюните при Хаиф и Захек
Ден 5

Платото Диксам, каньонът Дерхур, гората Фирмхин

След закуска ще пътуваме до Диксам. Платото и проломът с това име определено са най-впечатляващите варовикови пейзажи на острова. Стените на пролома се спускат отвесно в продължение на 700 м до дъното на долината. Ние ще се разходим по ръба на дефилето, за да видим причудливите насаждения от драконови дървета и обширните кари (дълги и тесни улеи във варовиковия терен, оградени от остри ребра). Части от платото са се свлекли в дефилето, оформяйки „изгубени светове“, достъпни само за мишеловите и лешоядите. Платото е дом на номадски бедуински пастири, които се придвижват със стадата си от едно място на друго. Те ще ни посрещнат с чаша чай и ще можем да видим многобройните им къщи, построени на скалните первази, където платото среща дефилето.

Гората при Диксом е последната местност с голям брой драконови дървета. Никъде другаде по света не може да се намерят толкова нагъсто растящи дървета от този рядък вид. Местните хора ще ни покажат как са събирали скъпоценната червена смола от дърветата и как все още го правят, макар и в по-малък мащаб.

След като напълним фотоапаратите си с възможно най-много снимки на драконови дървета, ще продължим по пътя към каньона Дерхур. След платото Диксам в посока гората Фирмхин пътят се спуска 400 м в дълбока пропаст, прорязваща гранита, която предлага съвсем различна атмосфера в сравнение с височините на платото. Тучното дъно на пищния каньон е осеяно с палми, в сянката на които летят жълтокоремни зелени гълъби и сенегалски гургулици.

Вечеря и нощувка в гората Фирмхин 

Ден 5
Платото Диксам, каньонът Дерхур, гората Фирмхин
Ден 6

Калансия, лагуната Детуах, златистият плаж на залива Шуаб

Сутринта ще продължим към съседната лагуна Детуах, която е защитена морска зона, известна с фантастичния си пейзаж. Тук ще ни очарова белият пясъчен език, заобиколен от тюркоазените води на залива. Това със сигурност е една от най-хубавите гледки на острова. Можете да се потопите в плиткото море и да се насладите на несравнимата красота и спокойствие на това място. Само внимавайте със скатовете, които посещават лагуната. Тя е дом и на множество морски птици. Можем да вземем лодка до района на Шуаб, за да видим играещите там делфини и да поплуваме в близост до много чист и дълъг пясъчен плаж. По пътя не забравяйте да се оглеждате за дългоклюните стенели – вид малки делфини. В района често се срещат и корморани. След като пристигнем в Шуаб, ще обядваме, а следобедът е свободен за плуване и наслаждаване на девствената плажна околност, допълнена с мангрови гори. В късния следобед ще се върнем с лодка в Калансия. От лодката може и да се лови риба, ако, разбира се, ви се хапва морска храна за вечеря.

Вечеря и нощувка в къмпинга Детуах

Ден 6
Калансия, лагуната Детуах, златистият плаж на залива Шуаб
Ден 7

Плажът Делиша

Следобед ще посетим град Хадибу и плажа Делиша, който е известен с девствените си бели пясъци, пълни с раци. Тук можем да се отпуснем, докато плуваме и в морето, и в сладководната лагуна. А ако имаме енергия в излишък, можем да се изкачим на огромна пясъчна дюна, от която се разкрива гледка към плажа. Има и възможност да наблюдаваме приказния залез от Делиша.

Вечеря и нощувка в Делиша 

Ден 7
Плажът Делиша
Ден 8

Заминаване от Сокотра

След ранна закуска ще се отправим към летището на Сокотра. Докато чакаме полета си там, можем да купим подаръци от магазина за сувенири.

Ден 8
Заминаване от Сокотра

Хвърли се в приключение!

8 дни

20 пътешественика

Цена на човек

€3280

Включва самолетни билети, всички нощувки, транспорт, водач, храна и др.

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

€2800

Включва всичко без самолетните билети до Абу Даби. Организирай полетите си сам.

Хайде на Сокотра

Предстоящи експедиции:

Ноември 2025

Предстоящи експедиции:

Ноември 2025

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни полети София-Абу Даби-Сокотра и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички транспортни разходи и трансфери

Всички нощувки описани в програмата

Туристическа виза

4x4 автомобил и къмпинг оборудване

Храна, оборудване за готвене, готвач и достатъчни запаси от вода

Всички видове такси, включително за влизане в защитени зони

Плаване с лодка до Шуаб

Добре обучени и опитни местни водачи, говорещи английски

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Услуги неупоменати в програмата

Алкохол и напитки

Бакшиши за водачите и шофьорите

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде на Сокотра

Предстоящи експедиции:

Ноември 2025

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни полети София-Абу Даби-Сокотра и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички транспортни разходи и трансфери

Всички нощувки описани в програмата

Туристическа виза

4x4 автомобил и къмпинг оборудване

Храна, оборудване за готвене, готвач и достатъчни запаси от вода

Всички видове такси, включително за влизане в защитени зони

Плаване с лодка до Шуаб

Добре обучени и опитни местни водачи, говорещи английски

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Услуги неупоменати в програмата

Алкохол и напитки

Бакшиши за водачите и шофьорите

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo