ГРЕНЛАНДИЯ

Необятната природа, дивите животни и невероятните гледки на плуващи айсберги и китове правят Гренландия едно от най-необикновените места в света.

ГРЕНЛАНДИЯ

Необятната природа, дивите животни и невероятните гледки на плуващи айсберги и китове правят Гренландия едно от най-необикновените места в света.

Защо ГРЕНЛАНДИЯ?

ДОКОСНИ СЕ ДО ЛЕДЕНАТА ЗЕМЯ

Гренландия е най-големият остров в света като 80% от неговата територия е покрита от Ледената шапка. На територията на огромната държава живеят само 50 хиляди души, главно на западното крайбрежие. Местното население са инуити и тяхната основна прехрана идва от лов, риболов и туризъм, който за добро или лошо все още не е масов. 

Липсата на пътища между градовете прави посещението в Гренландия истинско приключение. Там се пътува само с лодка, самолет и хеликоптер. Витловите самолетите са нещо като междуградски автобуси, в които местните пътуват дори и с ловните си пушки. 

Природните пейзажи в Гренландия ще ви оставят без дъх. Както казват местните често “тук се чувстваш много малък” сред внушителните ледници, фиорди и планини. Но айсбергите остават най-зрелищната картичка на Гренландия. Тези величествени плаващи ледени маси понякога достигат над 50 метра височина. А хранещите си около тях китове, любопитните тюлени и арктическите птици живеят в хармония както с пейзажа, така и с хората. 

За теб ли е това пътуване?

Преди да изберете Гренландия трябва да сте приключенски настроени. Трябва да сте готови да излезете от зоната си на комфорт и да се впуснете в красивата, но сурова природа на Арктика.

Може да ви се наложи да изчакате един ден в някое градче заради лоша прогноза или пък да станете неволни очевидци на лов на тюлени, докато сте на разходка във водата. Но всичко си заслужава, защото пътуването до Гренландия ще се превърне в едно най-вълнуващите приключения в живота ви.

Предстоящи експедиции:

19.07.2025 г.

-

-

29.07.2025 г.

Предстоящи експедиции:

19.07.2025 г.

-

-

29.07.2025 г.

Предстоящи експедиции:

19.07.2025 г.

-

-

29.07.2025 г.

За пътуването

Гренландия е едно от най-изолираните места в света

До Гренландия може да се стигне с кораб или с полет само през Копенхаген и Рейкявик. Ще пътуваме през юли, когато в Гренландия е лято и температурите са между 5 и 15 градуса. Пътуването ще бъде изцяло на територията на Северния полярен кръг, където слънцето ще започва да залязва чак около 12 през нощта. Тогава, ако имаме късмет ще се насладим на т.н. Midnight Sun, явление, което рисува небето в горящи цветове. Ние го наричаме лятната версия на Северното сияние. Нощта ще е кратка и по-скоро ще прилича на безкраен залез. 

За МЯСТОТО

Земя на миналото и бъдещето

Гренландия преплита вековни традиции с модерен начин на живот. Хората там живеят в абсолютна хармония с природата, но и в крак със света. В малките градове пред всяка къща има лодка, ловни трофеи и шейна за кучешки впряг, а в по-големите – барове, музеи и магазини. В Гренландия се говорят гренландски и датски език. Въпреки че е бивша колония на Дания, Гренландия още получава политическа и финансова помощ. 

Огромна част от територията все още не е напълно изследвана и това привлича освен туристи, така и много учени и научни експедиции. Голяма част от тях се занимават с климатичните промени и топенето на ледовете, които са най-видими и осезаеми в Гренландия. 

Програма

Ден 1

От София до Копенхаген

Среща на летище София, Терминал 2, облечени с подходящи дрехи за времето в Копенхаген. Пристигаме в Копенхаген, където ще нощуваме в удобен хотел близо до летището. 

Ден 1
От София до Копенхаген
Ден 2

Гренландия – незабравимо приключение до Ледената земя

Закусваме в хотела и се отправяме към летището. 

Отлитане от Копенхаген и пристигане в Кангерлусуак – първата ни спирка в Гренландия. 

Кангерлусуак е единственият град във вътрешността на Гренландия, където кацат големи самолети. В града живеят постоянно около 200-300 души и техният брой се удвоява, когато кацне международен самолет. Оттам се разпределят полетите до останалите градове в страната с малки витлови самолети. Кангерлусуак се намира на 40км във вътрешността на арктическия кръг, в края на 170 километров фиорд. Там се намира и единственият път – 25 км до Ледената шапка. Заобиколен от необятна тундра и диви животни, Кангерлусуак е началото на едно на нашето приключение в Арктика. 

В следващите две вечери ще нощуваме в Polar Lodge – очарователна хижа, с гледка към Хасел планина. Настаняването е в двойни стаи с обща баня и тоалетни. Мястото разполага с кухня, трапезария и всекидневна. Осигурени са спално бельо и хавлии за всеки гост, както и WiFi. 

След като се настаним и разгледаме града ще вечеряме в ресторант Roklubbeen, красиво разположен на брега на езерото Фъргюсън, само на 5 км извън града. Roklubbeen е кулинарното сърце на Кангерлусуак. Известен със спокойната си атмосфера и с най-добрите ястия, които гренландската кухня предлага, мястото привлича туристи години наред. Ресторант Roklubben сменя менюто си всеки сезон, като по този начин сервира най-пресните местни продукти през цялата година.

Ден 2
Гренландия – незабравимо приключение до Ледената земя
Ден 3

Посещение на Ледената шапка Ice Point 660 и барбекю пред Ръсел Глетчер

Закусваме в хотела и се отправяме на еднодневно приключение.  

Ледената шапка в Гренландия е фантастично природно образувание, което се е развивало в продължение на милиони години. Тя е втората по големина ледена маса в света след Антарктика, което я прави изключително важна за климатичното равновесие. Покривайки приблизително 1,7 милиона квадратни километра, Ледената шапка съдържа достатъчно лед, за да повиши глобалното морско ниво с около 7,4 метра, ако се разтопи напълно. 

Нашата екскурзия започва от хотела с 4WD превозно средство или автобус, който ще мине покрай иглолистна гора и покрай 400-метрова конусовидна скала, наречена Sugarloaf. Докато Кангерлусуак избледнява в далечината, ние ще навлизаме в зашеметяващ пейзаж от планини, равнини и полупустинни долини. Маршрутът до ледената покривка на Гренландия се вие покрай красивата долина Sandflugtsdal и нейната еднакво дълга, млечно тюркоазена река. Теренът се редува между плодородни тресавища и гъсти храсти с пясъчни дюни и голи планински склонове. 

Крайната ни дестинация е точка 660, в края на ледената покривка на Гренландия. Ще имате възможност да разгледате околностите пеша и да вдъхнете уникалната атмосфера на ледената покривка. Тази обиколка ще завърши с удивително красивия ледник Ръсел, който стои като стена от лед – достигайки до 60 метра височина.

Там ще се насладим на вкусна вечеря – традиционно барбекю с гледка към едно от най-удивителните природни явления. 

Продължителност: приблизително 7-8 часа 

Ден 3
Посещение на Ледената шапка Ice Point 660 и барбекю пред Ръсел Глетчер
Ден 4

Полет от Кангерлусуак – Иилулисат

След закуска събираме багажа и се отправяме към летището. Втората ни спирка в Гренландия е на север в района на Диско Бей. Ще пътуваме с малък витлов самолет и след по-малко от час ще бъдем над Иилулисат. С население от 4500 души Иилулисат е третият по големина град в Гренландия. Районът на града е едно от най-красивите в Гренландия, затова е и най-атрактивен за научните изследователи и туристите. Иилулисат е пълен с малки цветни къщички, разположени по крайбрежието на залива. Пред всеки дом можете да видите лодка, ловни трофеи и шейни за кучешки впряг. Това е ярък пример за живота на гренландците – модерен, но и близо до природата. 

Ние ще отседнем в най-стария хотел в града -  Hvide Falk, който за разлика от останалите е запазил истинския дух на Гренландия. Още с влизането в лобито през прозорците ще се разкрие удивителна гледка към залива, пълен с плаващи айсберги.

Кучешките градчета 

След като се настаним е време да опознаем Иилулисат. Ще посетим т.н. кучешките градчета, които представляват поля извън града, където живеят почти 2 хиляди кучета. Породата им е гренландско арктическо куче. Местните все още ги отглеждат за лов, но най-вече за туристически приключения през зимата. 

Интересни факти за кучетата: 

  • В полярния кръг е забранено внасянето и отглеждането на друга порода кучета. Това е с цел да се запази видът чист;

  • Кучетата за впряг за намалели двойно, тъй като отглеждането им изисква много грижи и все повече ловци ги заменя с моторни шейни.

  • Кучетата живеят в огромните поля извън града, за да оставят жителите да се наспиват; 

  • От 2-3 десетилетия има правило всяко куче над 6 месеца да е вързано. Това става след нападения преди години над деца. Още могат да се срещнат хора с белези по лицето от тогава. 

Градският исторически музей

В този ден ще посетим и градския музей. Музеят разполага с различни постоянни експозиции на първия етаж. Ще научим повече за праисторическия живот, градската история и риболовните практики в района. Ще видим и гренландското национално облекло, както и актуални експозиции на различни артисти и фотографи. 

Ден 4
Полет от Кангерлусуак – Иилулисат
Ден 5

Тур за китове и посещение в рибарското селище OQAATSUT

След закуска се обличаме с топли дрехи и се отправяме към лодките, на които ще усетим студа на арктическия вятър и огромните ледници. В компанията на опитен капитан и добре оборудвана лодка ще се впуснем в търсене на едно от най-удивителните обитатели във водите на  Гренландия – гърбатият кит. Гърбатите китове пристигат в залива Диско през лятото, за да се хранят с изобилието от крил и малки рибки. Обикновено идват от Хаити и Пуерто Рико, където през зимата раждат малките си. Те могат да достигнат дължина до 15 метра и тегло до 30 тона. Гърбатите китове са лесно разпознаваеми със своята прекрасна опашка. Да се насладим на близка среща с тези морски гиганти е почти духовно преживяване, което трудно може да се сравни с друго. 

Продължителност: приблизително 2-3 часа 

След обяда в хотела е време да се отправим към OQAATSUT. Рибарското селище се намира на половин час от Илулисат. В него живеят само 20-30 души и между къщите липсват пътища. Единственото превозно средство са лодките през лятото и моторните шейни през зимата. 

До там ще стигнем с лодка, тръгвайки на север покрай брега на ледения фиорд на Илулисат. Там ще ни посрещне местен водач, който ще ни отведе на обиколка и ще ни разкаже за историята на OQAATSUT и ежедневието на населеното място. След обиколката ще имаме достатъчно свободно време да се насладим на красивата природа в района. 

Посещението ни там ще завърши в ресторанта Х8 Explorer, където ще ни сервират изискано тристепенно меню с местни продукти. Ресторантът се намира с невероятна гледка към залива на града. 

След вечеря лодката ще ни заведе обратно в Илулисат. Вечерната разходка е перфектният начин да завършим този ден на вода, изпълнен с толкова много емоции и красиви гледки. 

Ден 5
Тур за китове и посещение в рибарското селище OQAATSUT
Ден 6

Екскурзия до Еки Глетчер – един най-големите глетчери в Северното полукълбо

След закуската в хотела се качваме на кораб и се отправяме към Eqi. 

Ледникът Eqi, известен още като Eqip Sermia, се намира на 70 километра северно от Илулисат и е един от най-големите глетчери в цяла Гренландия. Дължината му е 5 км, а височина над 200 м. Ще имаме възможност да се насладим на тази внушителна ледена гледка от уюта на кораба. Ще станем свидетели на т.н. calving, или отцепване на огромни ледени маси от ледника, който след време виждаме като айсберги в залива на Илулисат. Корабът се намира на безопасно разстояние, тъй като тези откъсвания могат да предизвикат големи вълни. 

Ще прекараме целия ден във водата, където капитанът и екипажът ще се погрижат за нас с топли напитки, вкусен обяд и интересни истории. 

Трябва да си носите топли дрехи и термоси с вода 

Продължителност: приблизително 7-8 часа

Ден 6
Екскурзия до Еки Глетчер – един най-големите глетчери в Северното полукълбо
Ден 7

Панорамна разходка/трек до Сермермиут и среднощен тур с лодка

След закуската се отравяме на лесен преход по крайбрежната алея през долината Сермермиут към ледения фиорд Илулисат. Тази долина е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По време на този преход ще разберем повече за неговото историческо и културно значение – място на древни селища, датиращи отпреди 400 години. По пътя нашият гид ще ни обясни особеностите на тази област, древния начин на живот на интуитите и как са живели преди пристигането на европейците. По маршрута ще видим останки от някои селищни структури. А гледките към айсбергите стават все по-зрелищни, докато наближаваме най-отдалечената точка от нашия кратък преход – Nakkaavik (буквално “място за падане”). Там ще се насладим на горещ чай и кафе с изглед към отрупания с айсберги морски хоризонт. Ледените планини се отцепват от най-близкия ледник и плуват 80 км в продължение на една година. Достигайки залива Диско, засядат в плитчините и образуват необятна територия от ледове. Разхождайки се по пътеките на долината може да чуем и видим как гърбатите китове се хранят около бреговете. 

Продължителност на тура: около 3 часа 

След вечеря можем да се насладим на чаша вино на терасата на хотела с гледка към залива. След това ще се облечем с топли дрехи и ще заредим термосите с чай за поредното приключение във водата. През лятото се наблюдава феномена “незалязващо слънце”. Ако имаме късмет ще бъдем свидетели на т.н. Midnight Sun – невероятни огнени цветове в небето между 11 и 12 вечерта. Ние го наричаме лятната версия на Северното сияние. За всички любители на фотографията това ще бъде чудесна възможност да се уловят през обективите си уникални ледени пейзажи, светлина и цветове. 

Продължителност на тура: около 2:30 часа 

Ден 7
Панорамна разходка/трек до Сермермиут и среднощен тур с лодка
Ден 8

Свободен ден в Иилулисат

В този ден можете да си наемете каяк и да карате в залива на Иилулисат между внушителните айсберги. Можете да си изберете дневен или вечерен тур, в единичен или двоен каяк според нивото ви. Туровете се водят от опитни гидове и са подходящи и за напълно начинаещи. 

Повече от 4000 години интуитите са използвали “qajaq” (традиционни каяци) за пътуване и лов в Гренландия, особено в района на Иилулисат. Ще имате възможността да се насладите на вековна традиция и буквално да се “потопите” в дивото. 

Продължителност на тура: около 3 часа 

Осигурени са каяци, екипировка и гид

Ден 8
Свободен ден в Иилулисат
Ден 9

Довиждане Гренландия!

След закуската в хотела е време да кажем “чао”. Летим от Иилулисат до Копенхаген, където ще пренощуваме в удобен хотел близо до летището. На другия ден след закуска потегляме обратно към България.

Ден 9
Довиждане Гренландия!

Активности

ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА

Екскурзия до Ледената шапка

Трек до Сермермиут

Екскурзия до Еки Глетчер

Тур за китове 

Среднощен тур във водата

Хвърли се в приключение!

9 дни

10+ пътешественика

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

€6410

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.

Хайде в Гренландия

Предстоящи експедиции:

19.07.2025 г.

-

-

29.07.2025 г.

Предстоящи експедиции:

19.07.2025 г.

-

-

29.07.2025 г.

Запиши се тук и ще те уведомим, когато имаме финална дата и цена с включени полети за пътуването.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Всички нощувки в хотели Копенхаген

Всички нощувки в Кангерлусуак и Илулисат

Всички активности описани в програмата

Всички закуски, обяди и вечери

Български водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Храна неупомената в програмата

Услуги неупоменати в програмата

Разходка с каяк в залива Диско

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде в Гренландия

Предстоящи експедиции:

19.07.2025 г.

-

-

29.07.2025 г.

Запиши се тук и ще те уведомим, когато имаме финална дата и цена с включени полети за пътуването.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Всички нощувки в хотели Копенхаген

Всички нощувки в Кангерлусуак и Илулисат

Всички активности описани в програмата

Всички закуски, обяди и вечери

Български водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Храна неупомената в програмата

Услуги неупоменати в програмата

Разходка с каяк в залива Диско

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

+359 887 293 757

+359 887 293 757

Каква е температурата и подходящо ли е за деца?

Температурите варират между 5 и 15 градуса и пътуването е подходящо за деца над 7-годишна възраст. 

Какви документи са ми необходими за пътуването?

Международен паспорт, валиден поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. 

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Мрежата и интернетът са извън Европейския съюз, но WiFi има във всички хотели и ресторанти. 

Каква е валутата и колко пари трябва да нося в себе си?

Валутата е датска крона. Имате осигурени самолетни билети, нощувки, активности и три хранения на ден. Оттам нататък сами избирате колко ще похарчите за допълнителни разходи. 

Каква е температурата и подходящо ли е за деца?

Температурите варират между 5 и 15 градуса и пътуването е подходящо за деца над 7-годишна възраст. 

Какви документи са ми необходими за пътуването?

Международен паспорт, валиден поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. 

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Мрежата и интернетът са извън Европейския съюз, но WiFi има във всички хотели и ресторанти. 

Каква е валутата и колко пари трябва да нося в себе си?

Валутата е датска крона. Имате осигурени самолетни билети, нощувки, активности и три хранения на ден. Оттам нататък сами избирате колко ще похарчите за допълнителни разходи. 

Каква е температурата и подходящо ли е за деца?

Температурите варират между 5 и 15 градуса и пътуването е подходящо за деца над 7-годишна възраст. 

Какви документи са ми необходими за пътуването?

Международен паспорт, валиден поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. 

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Мрежата и интернетът са извън Европейския съюз, но WiFi има във всички хотели и ресторанти. 

Каква е валутата и колко пари трябва да нося в себе си?

Валутата е датска крона. Имате осигурени самолетни билети, нощувки, активности и три хранения на ден. Оттам нататък сами избирате колко ще похарчите за допълнителни разходи. 

Готови ли сте за Гренландия?

Записа се за пътуването, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Облекло

Зимни обувки за планина /трекинг/

Зимно яке и панталон за планина 

Топли чорапи +резервни  

Зимни ръкавици  

Топла блуза – термо бельо

Качествен дъждобран 

ОБОРУДВАНЕ

Слънчеви очила

Малка раница за дневни преходи (15l)

Термос

Бинокъл (личен избор)

Лични медикаменти

Нужни препарати за лична хигиена

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo