СКЕЛЕТОН КОУСТ

Слей се с пейзажи, които няма да намериш никъде другаде на планетата. Открий ги в едни от най-недостъпните райони на Намибия.

СКЕЛЕТОН КОУСТ

Слей се с пейзажи, които няма да намериш никъде другаде на планетата. Открий ги в едни от най-недостъпните райони на Намибия.

Защо СКЕЛЕТОН КОУСТ?

Зашеметяващ природен спектакъл в едни от най-дивите места на планетата, недостъпни за повечето туристи

Намибия може да се похвали с впечатляващ списък от невероятни природни чудеса. И в това пътуване ще видиш едни от най-изумителните сред тях. Разбира се, ще можеш да разгледаш столицата Виндхук и да откриеш прекрасния крайбрежен град Свакопмунд, в който ще се почувстваш като в Германия… на хиляди километри от Германия заради запазената тук немска архитектурата, култура и кухня. Но за да оцениш правилно тази необикновена страна, трябва да излезеш извън градовете и да разгледаш забележителните природни пейзажи, които тя предлага. Сред тях са легендарният Бряг на скелетите, където пустинята Намиб, простираща се на повече от 500 км по великолепното и страховито атлантическо крайбрежие, се среща с мощните океански вълни, а сред дюните бродят дори лъвове и слонове; регионът Каоколенд, достигащ границата с Ангола, дом на номадите от народността химба; и огромният Национален парк „Етоша“, който гъмжи от най-емблематичните африкански животни. Много от местата, до които ще достигнеш, са сред най-дивите, ненаселени и недостъпни райони в и без това пустата Намибия, затова тук наистина ще се почувстваш накрай света. Ще имаш дори привилегията да влезеш в обширни зони, които са забранени за обикновени туристи и само определени оператори (сред които е и нашият) имат ексклузивно разрешение за посещение.

Но това не е всичко. Ще видиш Матерхорн на Африка – гранитните скали на Шпицкопе, които се извисяват над безкрайните околни равнини. Ще се впуснеш в изпълнение с адреналин изживявания като обиколка с джипове из дюните. Ще прекосяваш планински каньони и пресъхнали речни корита. Ще посещаваш водопади и древни села, останали непроменени през вековете. Но безспорната „звезда“ на това пътешествие е едно от най-негостоприемните места на планетата – суровият Бряг на скелетите, където в продължение на стотици километри единственият намек за човешко присъствие са останките от корабокрушения. А за да отговорим на въпроса защо да се включиш в това приключение, ще обобщим – защото Намибия е идеалната дестинация за пътешественици, които търсят незабравимо африканско преживяване в уникално красива и неопитомена природа.

За теб ли е това пътуване?

Сигурни сме, че вече го усещаш по-добре от нас. И все пак: ако искаш да взривиш на пух и прах представите си за Африка, да усетиш дивата сила на природата в най-суровия ѝ вид, да оставиш цивилизацията далеч зад гърба си, да имаш най-интересните истории за разказване, няма какво да се колебаеш.

Предстоящи експедиции:

Есен 2025

За пътуването

Стани част от конвой приключенци

Чували сте за пътуване до края на Земята, нали? Е, това е пътуване ИЗ края на Земята. Такова е усещането, когато прекосяваш прочутия Бряг на скелетите в Намибия по цялата му дължина. „Суров“, „враждебен“, „изолиран“ – може да го наречеш, както пожелаеш, но нищо не може да те подготви докрай за срещата с него. Защото тук неочакваното е ежедневие.

Чувството е като да попаднеш на необитаем остров, но без палмите и без вода. Или във филма „Лудият Макс“, но без Мел Гибсън. Всъщност без нищо друго освен безкрайни дюни, ръмжащи вълни, свистящ вятър, ръждясали скелети на кораби. И изненадващо много животни. Фауната е и тази, която първоначално дава името на това безмилостно крайбрежие. То идва от множеството кости на китове и тюлени, с които някога е било осеян брегът, отчасти и в резултат на китоловната индустрия в района. А днес останките от корабите, станали жертва на теченията, мъглата и плитчините, продължават да оправдават това наименование. 

В северната част на Брега дори и черният път изчезва, напредването става все по-рисковано и затова районът е затворен за обикновени посетители. Единственият начин да стигнеш до границата с Ангола е така, както ние ще го направим – с помощта на местен оператор, който има специално разрешение от властите и местните племена да прави преходи с джипове. Това е вероятно най-отдалеченото, приключенско и вълнуващо сафари от този тип в Африка в момента. Очакват те невероятни цветове, главозамайващи гледки и изключителни изживявания.

И така ще е през цялото пътуване, не само на Брега на скелетите. Ние винаги сме жадни за още приключения от типа „веднъж в живота“, затова сме запълнили програмата и с още много незабравими места и срещи. Виж я по-долу.

Програма

Ден 1

София - Виндхук

Кацаме на международното летище „Хосеа Кутако“, където ни очаква нашият местен водач, след което се отправяме към столицата на Намибия – Виндхук. Там се настаняваме в хотела Arebbusch Travel Lodge, разположен в красива природна среда. Всяка от стаите му разполага с две отделни легла, собствена баня, климатик, Wi-Fi, сателитна телевизия, хладилник. На разположение е и басейн, ако денят вземе, че се окаже горещ.

Остатъка от деня всеки може да прекара както пожелае, но ние препоръчваме да се разходиш из Виндхук. Със своята чистота, подреденост и сигурност той може би ще промени представата ти за африкански град. Заслугата за това до голяма степен е на германското наследство. Германците престават да владеят днешна Намибия преди повече от век, но влиянието им се усеща и до днес, включително и в широкото използване на немския език в страната. Виндхук предлага интересна смесица от исторически сгради и съвременна архитектура. Заслужава си да се видят спокойната градина пред парламента, Кристускирхе (Църквата на Христос), Мемориалният музей на независимостта и Алте Фесте (Старата крепост), които са разположени едни до други в центъра на града. Още по-голям е изборът от магазини, пазари и ресторанти, сред които – и този на хотела, в който можем да вечеряме.

Ден 1
София - Виндхук
Ден 2

Шпицкопе

След закуска се качваме на мобилните си домове за следващите дни и се отправяме на запад – към първия от безбройните нереални пейзажи, които ни очакват. Шпицкопе е наричан Матерхорн на Африка и този прякор е съвсем заслужен. Голите червени гранитни скали се извисяват рязко и драматично над абсолютно равната околна пустош, част от най-старата и една от най-сухите пустини в света – Намиб, която се простира, докъдето поглед стига. Най-високият връх се издига до 1728 м н.в. и на 670 метра над равнината. Затова е съвсем обяснимо, че мястото е любимо на катерачите (и парапланеристите), но и на по-„обикновените“ туристи, които също могат да се изкачат донякъде. Скалите са били и нещо като огромно платно за древните художници, защото са покрити с множество рисунки, които може да бъдат посетени по време на обиколка с гид. А вие пък ще имате предостатъчно възможности да изпробвате уменията си в друго изкуство – фотографията, защото тук е наистина трудно да не направиш хубави снимки. Особено зрелищни се получават кадрите по залез, когато слънцето си пробива път между скалите и ги обагря във фантастични цветове, както и тези, направени при Скалната арка. Тук ще нощуваме под милион звезди в един от най-уникалните къмпинги в Намибия.

Ден 2
Шпицкопе
Ден 3

Свакопмунд

Пристигаме в Свакопмунд около обяд, а в остатъка от деня можем да се излежаваме на плажа или да разгледаме този малък курорт. Свакопмунд е град на любопитните контрасти. Разположен е на брега на океана, но е заобиколен от пустиня. Булевардите му са широки, но някои от тях – с песъчлива настилка. Тук усещаш, че си в Намибия, но в същото време – и в една застинала назад във времето Германия. Това чувство се подсилва от колониалната архитектура и от класическите бирарии с немска кухня и много руси сервитьорки. Градът има лежерен курортен дух, но предлага и огромен избор от вдигащи адреналина изживявания като каране на ATV или сандборд по дюните, парапланеризъм, разходки с корабчета в океана за наблюдение на големите му обитатели или с джипове из пустинята. Свакопмунд е основан през 1892 г. като главното пристанище на Германска Югозападна Африка, а днес е столица на туризма в района на Брега на скелетите.

Следващите две нощувки са в Beach Hotel Swakopmund, разположен близо до центъра на града и на 50 м от плажа. Ще можем да се насладим на панорамни гледки от терасата на покрива му, а за отмора от екстремните емоции – на басейна или на предлаганите професионални масажи.

Ден 3
Свакопмунд
Ден 4

Сандуич Харбър 4х4

Денят може да бъде прекаран в почивка, разглеждане на града или в някои от многото алтернативни дейности, предлагани в Свакопмунд и околностите му. Круизи с лодка, каране на ATV по дюните, турове „Живата пустиня“, обиколки на Сандуич Харбър с джипове и т.н. – за всекиго има по нещо.

Ние препоръчваме полудневната живописна обиколка „Сандуич Харбър 4x4“. Тя започва от брега на втория по големина град в Намибия (но само с 23 000 жители) – Валвис Бей, и преминава през едноименната лагуна, дом на огромни ята фламинги и други крайбрежни птици. Оттук пътуването ни отвежда до делтата на Куйсеб – пресъхващо речно корито, където може да зърнем спрингбокове (или планински скачачи – вид антилопа), орикси или чакали. А после, ако времето и приливът позволяват, ще се отправим към лагуната Сандуич Харбър, разположена покрай плажа – една от уникалните влажни зони в Южна Африка и едно от петте места по Рамсарската конвенция за опазване на околната среда. Районът предлага възможности и за разходка по дюните. Чувството да седиш на върха на огромна дюна, докато в основата ѝ се разбиват вълните на Атлантическия океан, а зад гърба ти е безбрежното пясъчно море на Намиб, не може да се сравни с нищо друго. Дюните позволяват и на шофьорите на джиповете да покажат уменията си за удоволствие (и ужас) на пътниците. Досущ като скейтбордисти, забавляващи се на огромна рампа, те спускат автомобилите право надолу по почти отвесните склонове на дюните или ги люшкат на скорост наляво-надясно като в гигантски халфпайп. По време на екскурзията ще можем да се насладим и на нещо за хапване на място с отлична гледка, където ще бъдат сервирани стриди и леки закуски с пенливо вино, бира и разхладителни напитки.

Ден 4
Сандуич Харбър 4х4
Ден 5

Мьове Бей и Брегът на скелетите

Рано сутринта напускаме Свакопмунд и се отправяме на север към входа на Националния парк „Брегът на скелетите“. Простиращ се от река Свакоп на юг до границата с Ангола на север, Брегът на скелетите е наречен от бушмените Земята, която Бог е създал в гнева си. Това е едно от най-негостоприемните места на планетата, където сякаш всички стихии са се обединили срещу човека. Тук пясъчна пустиня с площ около 20 000 км², осеяна с останките на над хиляда кораба, се среща със студените води на Атлантическия океан, а бреговата линия често е обвита в гъста мъгла. Заедно със силните ветрове, мощното течение и коварните плитчини тя превръща крайбрежието в истински капан за всевъзможни плавателни съдове. А радостта на добралите се до сушата корабокрушенци бързо е била заменяна от отчаяние, защото са разбирали, че никога няма да се измъкнат оттук. Особено във времената преди измислянето на корабните двигатели отплаването от брега обратно в океана е било невъзможно заради постоянния мощен прибой. Също толкова нищожни са били и шансовете за оцеляване в безкрайната суха пустиня, в която количеството валежи рядко надвишава 10 мм годишно. В същото време обаче в тази сурова, но красива среда някак си успява да оцелее невероятно разнообразие от диви животни и растения. Тук живеят колонии от морски птици, тюлени, зебри, гемсбок (най-едрия вид орикс), адаптирани към пустинята слонове, лъвове и много други. Мястото е предпочитано и от любителите на сърфинга, които са привлечени от мощните вълни с идеална форма, а фотографите се стичат от цял свят, за да заснемат ръждясващите скелети на корабите, обгърнати от пясъците, и цялото природно величие на тази опасна земя. Още на входа на националния парк прави впечатление огромният знак с череп и кръстосани кости, който подсказва, че продължаването по-нататък е на собствен риск. Ние обаче ще сме в сигурните ръце на нашите водачи, които дори ще ни отведат в най-дивата северна част на парка, където обикновени посетители не се допускат.

По време на приключението ни по Брега на скелетите правим бърза спирка при устието на река Униаб, за да видим някои от многото видове птици, които се срещат в парка. След обяд продължаваме на север, преминавайки през сухото корито на река Хоаниб, докато достигнем залива Терас, който е последната ни спирка за зареждане на гориво за следващата седмица. Нощуваме в района северно от Мьове Бей, където за първи път ще се докоснем до мистериите и драмите, които ще видим и чуем през следващите няколко дни.

Мьове Бей е северната крайна точка на път С34. Мястото служи като център на Националния парк „Брегът на скелетите“, но е строго забранено за обикновени и самостоятелни пътешественици. Тук могат да стъпят само групи, водени от лицензирани гидове със специално разрешение. В Мьове Бей има малък музей, в който е представена историята на корабокрушенията в околността (включително чрез артефакти), както и скелетите на диви животни, намерени в района. На близкия плаж, осеян с полускъпоценни камъни, все още лежат останките на кораба „Суйдеркус“. Местната тюленова колония пък предоставя богата плячка на хиените, чакалите и понякога на пустинните лъвове. В близост са разположени и няколко извора, които са част от линейната система от оазиси в долината на Хоаниб.

Ден 5
Мьове Бей и Брегът на скелетите
Ден 6

Северната част на Брега на скелетите и Кунене

След закуска продължаваме на север. По пътя ще направим много интересни спирки, особено при останките на бомбардировача „Вентура“, който остава завинаги тук след неуспешен опит за спасяване на корабокрушенци през 1942 година. Навлизайки в сухото корито на река Хоарусиб, може да се натъкнем на стада от орикси и спрингбокове. Ефимерната река (така се наричат тези, които имат вода само при обилни дъждове) е известна и с пустинните слонове, кафявите хиени и много редките пустинни лъвове. Оттук продължаваме към друга такава река – Кумиб, и извора Сарусас, в близост до който ще нощуваме.

Всичко това се намира в региона Кунене, който на север граничи с Ангола. Едноименната река е една от едва петте непресъхващи целогодишно в Намибия. Тя е безценен източник на вода за местните хора от народността химба, които са едни от последните истински номади в света, и от стотици години е в основата на тяхното съществуване. За туристите най-забележителната особеност на реката е величественият водопад Епупа, който се спуска през множество каскади в продължение на повече от километър надолу по течението с впечатляваща денивелация от около 60 метра. Рафтингът и каякът по река Кунене са популярни занимания. Посетителите на района могат да се отправят на круиз по залез с напитка в ръка, да се разходят по изключителни пешеходни маршрути, да се насладят на отлични възможности за наблюдение на птици, да се запознаят с местната култура по време на пътуване до традиционно село на химба, да карат кану или каяк и да наблюдават диви животни.

Северната част на националния парк „Брегът на скелетите“ е изолирана пустиня, характеризираща се с огромни променящи формата си пясъчни дюни. Почти целият район е забранен за туристи, за да бъдат защитени няколко редки вида диви животни, които живеят там.

Ден 6
Северната част на Брега на скелетите и Кунене
Ден 7

Кумиб и Саруса

Напускаме красивата долина на Кумиб и продължаваме на север. Днешното пътуване ще ни отведе през най-колоритните пейзажи в националния парк. Природата в района е изключително крехка и ние се грижим да не оставяме никакви следи след себе си. Спираме при мината Саруса, която вече не функционира, но все още може да се видят много видове кварц, включително аметисти, разпръснати навсякъде. Преминаваме и през планината Агате, преди да устроим лагера си за през нощта.

Ден 7
Кумиб и Саруса
Ден 8

Ангра Фрия, Dunedin Star и Бослуйсбай

Днес се кара предимно по плажа. Минаваме покрай Ангра Фрия, където през 60-те години се е планирало да се изгради пристанище, но в крайна сметка е решено, че районът е твърде непригоден за живеене. По̀ на север стигаме до известните останки на кораба Dunedin Star и един от заслоните, които оцелелите са издигнали, за да се предпазят от суровите природни стихии. Слушайки разказите за спасителната мисия, човек ясно разбира защо този огромен район се нарича Брегът на скелетите. Около обяд достигаме устието на Кунене. Реката води началото си от Анголските възвишения и си проправя път през пустинята и планините, за да образува делта на брега на Атлантическия океан. В нея живеят много сладководни риби, нилски крокодили, зелени и мекочерупчести костенурки. След като разгледаме устието, се отправяме към нашия лагер, разположен в дюните близо до Бослуйсбай.

Ден 8
Ангра Фрия, Dunedin Star и Бослуйсбай
Ден 9

Долината Хартман

Днес е последният ни ден в парка. Продължаваме на изток. Денят преминава предимно в маневриране из впечатляващ пустинен пейзаж. Ще има много спирания, докато водачите „разчитат“ променящите се дюни и това, което се крие зад тях.

Невероятно изолираната долина Хартман е безлюден, но завладяващ лунен пейзаж от пясък и скали. Разположен в крайната северозападна част на Намибия, регионът предлага дълбоко усещане за дива природа и необичайно съчетание на местообитания, тъй като река Кунене подхранва пояс от буйна растителност сред една от най-сухите пустини в света. А ние ще къмпингуваме в диви условия в близост до долината.

Ден 9
Долината Хартман
Ден 10

Пурос

Оставаме извън утъпканите пътища и се отправяме на юг към река Хоарусиб. Отново навлизаме в територията на пустинните слонове, лъвовете, гепардите, леопардите и хиените. Преминавайки през каньона Хоарусиб, стигаме до малкото градче Пурос.

Районът се характеризира със сух полупустинен терен, съставен от вълнообразни хълмове, залесени речни долини и обширни равнини, покрити с рядка савана, осеяна с акации и ракитовици (вид ниско дърво). Пейзажът е мечта за любителите на офроуда и се намира дълбоко в сърцето на района Каоколенд, който е един от най-дивите и слабо населени в цяла Намибия. Туристите могат да се насладят на множество дейности, включително обиколки за наблюдаване на диви животни, турове за запознаване с културата на химба или посещение с водач на местно село. Нощуваме в Puros Bush Lodge and Camp.

Ден 10
Пурос
Ден 11

Коариб

Отправяме се към Сесфонтейн, където отново можем да заредим автомобилите си с гориво. Оттук ще посетим водопадите Онгонго, а след това ще се отправим към Коариб – малко селце на границата между регионите Каоколенд и Дамараленд в северозападна Намибия. Само на няколко минути от него се намират река Хоаниб и драматичните пейзажи на дефилето Коариб. Можете да направите пешеходен преход покрай коритото на реката и през дефилето или да се запознаете с птиците и животните в региона по време на разходка с гид пеша или с автомобил. Въпреки че климатът е суров, разнообразието от диви животни е изненадващо голямо. Може да срещнете чакали, генети (вид диви котки) и дори носорози. Има възможност и за посещение на местно село, в което хората от народността химба водят изключително традиционен начин на живот, останал почти непроменен през вековете. В непосредствена близост до селото се намира и древен обект със скални рисунки.

Нощуваме в Khowarib Lodge. От брега на река Хоаниб над коритото ѝ са надвиснали 14 луксозни наколни шатри, които предоставят неповторима гледка към отсрещните скали на величественото дефиле Коариб. 

Ден 11
Коариб
Ден 12

Национален парк „Етоша“

Световноизвестният Национален парк „Етоша“, чиято площ е около 22 270 км², е дом на повечето видове диви животни, типични за Африка – лъвове, слонове, носорози и различни видове антилопи, които свободно се разхождат из саваната и горите. Това ще можете да откриете в следобедните часове, когато навлезете в западната, по-дива част на парка. Тя предлага великолепни пейзажи с тучни хълмисти местности и червеникавокафява почва, която е в ярък контраст с бялата прашна глинеста почва на обширните равнини в „Етоша“ изток. Западният район е дом на няколко вида, които не се срещат в останалата част на парка: павиан, планинска зебра и кафява хиена, както и на няколко уникални растения. Районът е богат и на водоеми, които привличат слонове, носорози, леопарди, лъвове, различни видове антилопи и около 300 вида птици. Тази вечер нощувката ни е в къмпинга Olifantsrus.

Ден 12
Национален парк „Етоша“
Ден 13

„Етоша“ юг

Този ден ще прекараме в наблюдение на дивите животни в южната част на „Етоша“. Няколко от видовете бозайници, които се срещат в парка, са редки и застрашени. Сред тях са черният носорог и черноликата импала. Слоновете в „Етоша“ се смятат за най-големите в Африка, като някои от тях достигат до 4 м при раменете. Сред най-известните забележителности на парка е огромната солена равнина (Etosha pan), която през по-голямата част от годината e покрита с изсъхнала и напукана снежнобяла глина. В този пейзаж ви е простено, ако започнат да ви се привиждат миражи, но като такива изглеждат и съвсем реалните големи стада животни на фона на белия безкрай.

След като се нагледаме на тях, бавно ще се придвижим към главния къмпинг на парка – Окакуию, известен с водоема си, край който са изградени нещо като трибуни и е поставено осветление, за да може и през нощта да се наблюдава съвсем отблизо и в безопасност спектакълът на идващите на водопой животни. И ако гледката не е достатъчна, понякога тя е озвучена от лъвски рев, което прави изживяването още по-незабравимо.

Ден 13
„Етоша“ юг
Ден 14

Виндхук - свободен ден

Днес напускаме „Етоша“ и пътуваме през Окаханджа до Виндхук. В Окаханджа може да спрем на пазара на дърворезбарите от Каванго и да го разгледаме или да си купим някои последни сувенири. Следобед пристигаме във Виндхук, където имаме време за пазаруване или просто да се отпуснем край басейна.

Ден 14
Виндхук - свободен ден
Ден 15

Довиждане, Намибия!

След релаксираща сутрин се връщаме на летището край Виндхук за обратния ни полет. 

Ден 15
Довиждане, Намибия!

Хвърли се в приключение!

15 дни

20 пътешественика

Цена на човек

€5060

Включва самолетни билети, трансфери, всички нощувки, транспорт, водач, храна

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

€3600

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.


140+ човека вече пътуваха с нас в Намибия

Хайде в Намибия

Предстоящи експедиции:

Есен 2025

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София-Виндхук с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички вътрешни трансфери пo програмата

"Self-drive" Toyota Hilux 4x4 2020 + гориво за цялото пътуване

Всички нощувки в хотели

Всички нощувки в лоджове

Всички нощувки в къмпинги

Всички такси в парковете

Закуска и вечеря

Екипировка за къмпингуване

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Туристическа виза за Намибия, 1000 NAD (~$80). Изкарва се на място на летището.

Разходи от личен характер

Храна неупомената в програмата

Алкохол и напитки

Услуги неупоменати в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде в Намибия

Предстоящи експедиции:

Есен 2025

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни билети София-Виндхук с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички вътрешни трансфери пo програмата

"Self-drive" Toyota Hilux 4x4 2020 + гориво за цялото пътуване

Всички нощувки в хотели

Всички нощувки в лоджове

Всички нощувки в къмпинги

Всички такси в парковете

Закуска и вечеря

Екипировка за къмпингуване

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Туристическа виза за Намибия, 1000 NAD (~$80). Изкарва се на място на летището.

Разходи от личен характер

Храна неупомената в програмата

Алкохол и напитки

Услуги неупоменати в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Опасно ли е в Намибия?

Намибия е една от най-безопасните държави в Африка. Най-важното е да поддържате добра хигиена, да миете всичко, което ядете и да консумирате само бутилирана вода.

С какви документи трябва да пътувам?

С международен паспорт, валиден поне 6 месеца след крайната дата на пътуването.

Откъде мога да взема виза за Намибия?

Визата се купува на място на летището. Може да платите с банкова карта или в брой. Не се приемат безконтактни плащания.

Колко пари да взема със себе си?

Повечето разходи в Намибия са включени в програмата, а големите магазини, през които ще минем, приемат плащания с карта. Ще ви трябват пари в брой за сувенири, подаръци и други покупки по време на пътуването.

Кога мога да се запиша на допълнителните активности?

Записването за тези активности ще стане по време на пътуването и плащането ще бъде само в брой.

Какво друго мога да взема?

По пътя си през Намибия ще срещнем много бедни хора. Може да дарите вода, храна, дрехи и други вещи, ако желаете да им помогнете.

Има ли риск от дивите животни и опасност от насекоми?

Експедицията в Намибия е организирана така, че да минимизира рисковете от близък контакт с дивите животни.

В националния парк нямате право да излизате от колата, тъй като има много диви животни и често са скрити в храстите.

Не трябва да ги дразните или да се приближавате много близо с джипа, защото това може да ги предизвика.

Извън националните паркове трябва да бъдем малко по-внимателни. – Гледайте си в краката и стъпвайте по-тежко, за да ви чуят от далече и да избягат.

Не оставяйте безпризорно раници, дрехи, шапки, обувки и други неща на земята.

Трябва ли ми ваксина за Намибия?

Няма изисквания за ваксини при влизане в страната.

Готови ли сте за Намибия?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Бъдете готови за големи температурни амплитуди. През деня температурите достигат приятните 25-30°C, но през нощта могат да паднат под 0°.

Облекло

Oбувки за трекинг

Панталони за трекинг

Удобни маратонки за пътуване в колата

Топли дрехи за вечерта

Тениски

Чорапи

Къси панталони

Шапка

Шал за лице

Слънчеви очила

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

ОБОРУДВАНЕ

Челник с резервни батерии

Външна батерия (Power bank)

Репелент срещу насекоми с DEET

Слънцезащитен крем (мин. SPF 40)

Лични медикаменти

Хидратиращи кремове

Хидратиращ спрей за нос

Нужни препарати за лична хигиена

Термос

Малка раница за дневни преходи (15l)

Бинокъл (личен избор)

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo