СВАЛБАРД

Мрачен и скован от лед осем месеца в годината, Свалбард запазва девствените природни чудеса, с които е известен полярният север.

СВАЛБАРД

Мрачен и скован от лед осем месеца в годината, Свалбард запазва девствените природни чудеса, с които е известен полярният север.

Защо СВАЛБАРД?

Изживей полярният север

Свалбард е едно от най-интересните кътчета по Света – най-северното място, което е заселено целогодишно. Това е архипелаг, който се намира в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.

Тук живеят около 2 600 души, които са от над 50 различни страни. Вероятността да срещнете бяла мечка е по-голяма от тази да срещнете човек. В столицата Лонгирбюен живеят около 80% от цялото население на Свалбард.

Въпреки че е едно от най-студените селища, тук хората са изключително гостоприемни, а обстановката уютна и топла. Няма светофари, няма имена на улиците, няма и затвор. Мечтаното място, защото през лятото е светло 24 часа. Най-много се притесняваме от това, че арктическото ни приключение толкова много ще ви хареса, че ще се върнем без половината група.

Всеки може да живее в Свалбард съвсем свободно – без нужда от виза или допълнителни документи. Приключенията тук са студени, но диви, красиви и неповторими. Планините, тундрите и небето създават пейзажи като картички, които се запечатват в съзнанието.

За теб ли е това пътуване?

Тук наистина се намираш на края на света.

Ще пътуваме през април, затова целодневно ще бъдем обгърнати от светлина. Въпреки че се намира отвъд Полярния кръг, през зимата архипелагът има с около 20 градуса по-високи температури от райони на същата ширина в Русия и Канада, а причината е топло атлантическо течение, което мие бреговете му.

Все пак, вземи си топлите дрехи, но студът има и своите предимства – няма комари, няма потене, природата е напълно запазена, досущ като в хладилник. А тя е приказна – покрити със син морски лед фиорди, ледници, тундра, величествени планини и впечатляващи животни, с други думи – безкрайна, девствена арктическа пустош, чийто истински владетел е полярната мечка.

Предстоящи експедиции:

Април 2025 г.

Предстоящи експедиции:

Април 2025 г.

Предстоящи експедиции:

Април 2025 г.

За пътуването

"Артическата пустиня" Свалбард

Свалбард е класифициран като пустиня. Поради своите скали и лед, ниски температури и ниска влажност, Свалбард попада в северната част на нашата планета, известна като „Арктическа пустиня“. Районът получава минимални валежи и въздухът е почти толкова сух, колкото би бил в „гореща“ пустиня.

Свалбард може да спаси човечеството, каквото го познаваме. Там се намира Международното семехранилище на остров Шпицберген – най-северното населено място на планетата, където дълбоко под земята, в сигурността на вечната замръзналост, се съхраняват над 1 милион проби от семена от цял свят.

Програма

Ден 1

От София до Норвегия

Среща на летище София, Терминал 2, облечени със зимни дрехи, цял куфар  слънчево настроение.Пристигаме в Осло, където ще пренощуваме в хотел Radisson Red Oslo Airport.

Ден 1
От София до Норвегия
Ден 2

Свалбард – едно необикновено арктическо приключение

Отлитане от Осло на 06.12.22 г.  пристигане в Лонгирбюен – най-северният град в Света.

Къде ще се настаним?

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen се намира в сърцето на Лонгирбюен, точно между музея на Свалбард и главната пешеходна алея. Това е  идеалната отправна точка за нашето арктическо приключение.

Ресторант Nansen предлага възхитително а-ла-карт меню в красива обстановка. А планината Hiorthfjelet прави гледката от ресторанта и атмосферата неповторими. Ако времето позволява можем да излезем навън и да се насладим на слънцето на голямата тераса.

В Barentz Gastropub ще намерим вкусен обяд и вечеря, сервирани от най-гостоприемните бармани в града. Местните жители често идват на това място за обяд, за ежедневните специалитети или просто на по бира и футболен мач.

Във всички хотели и ресторанти, с изключение на Barentz Gastropub, ще събуваме обувките си, преди да влезем. Можем да наемем чехли, които се предлагат близо до входа.

Безжичен интернет е наличен в хотела.

Ден 2
Свалбард – едно необикновено арктическо приключение
Ден 3

Арктическа приказка с кучешки впряг

Полярният ден е особено атмосферно време от годината. През този период слънцето не се скрива през цялото денонощие. За някои хора, които предпочитат нощта това не е най-приятния период в годината, но като едни истински приключенци ще докажем, че това всъщност може да е един от най-вълнуващите периоди.

След като помогнем за впрягането на шейната, нашият водач ще ни поведе навън към едно незабравимо приключение. Кучетата ще викат и лаят от нетърпение, но веднага щом тръгнем, красива тишина ще потъне над нас. Нетърпеливите кучета ще потеглят с трескаво темпо, но само след няколко километра ще намалят скоростта и ще се отдадем изцяло на тази снежна приказка. Водачът ще кара първо с двама гости в тяхната по-голяма шейна и групата ще ги следва с шейни за двама души. Ще се наслаждаваме на тишината и заобикалящият ни пейзаж.

В тъмното ще изключим челниците си и малко след това ще се появят контурите на планините. Гледайки на юг, ще видим, че пейзажът е по-светъл към хоризонта. Снежната покривка отразява светлината от луната, звездите и ако сме късметлии – Северното сияние. Удивително е да се отбележи колко много можем да видим в този магически период. Атмосферата от кучешкия впряг, величествените планини, спокойствието и неповторимите игри на небесата ще ни пренесат в едно друго измерение. Зелените лъчи на небето се спускат над бялата снежна покривка на планините и сътворяват магичен танц, запленяващ всички сетива.

Сборен пункт: пред главния вход, откъдето ще ни посрещнат.
Продължителност: около 4 часа
Тази обиколка включва транспорт до/от хотел/къща за гости, дрехи и обувки, водач с оборудване за сигурност.

Ден 3
Арктическа приказка с кучешки впряг
Ден 4

Подземно приключение - посещение на въглищна мина номер 3

Като едни истински приключенци, готови ли сте да да се върнем 30 години назад във времето, в един подземен и много различен Свят? Да посетим стара мина, пълна със спомени от потънали в прах миньори? Да разберем защо са ходили в планината да търсят черното злато и какво ли е било да работиш под дълбоките земи на Свалбард? Можем да получим отговора, като прекараме един работен ден като миньор.

Мините и въгледобивът са от основно историческо значение за съществуването на  Лонгирбюен. Още през 1906 г. започва добиването на въглища и града носи името на първия човек, който започва тази дейност – американецът  Джон Мънро Лонгийър .

Ще ни бъде предоставено ръководство, което ще ни отведе безопасно през разходката дълбоко в планината.

И тази обиколка започва направо от хотела. Въглищна мина номер 3 се намира в близост до летище, а по пътя минаваме покрай Световното хранилище за семена. То е построено през 2008 г. и може да побере около 4.5 млн. семенни банки. В момента в него се намират около 1.1 млн. вида семена от почти всяка една част на Света. Интересното е, че въпреки че ще видим входа на хранилището, дълбочината му реално е над 100 м. в планината.

Пристигаме във въглищната мина с прекрасна гледка към Adventfjord. Построена е през 1971 година и от нея са се добивали между 100 и 200 хиляди тона въглища годишно. През 1996 год. я затварят, но цялото оборудване на миньорите е оставено там.

Слагаме шлемовете и челниците преди да влезем в мината и нашият „работен ден“ започва. Още от коридора се усеща влагата и студеният въздух. Водачът ще ни обясни за производството на въглищната мина, докато около нас се разнася звукът от дълбините на планина. Ще ни разкажат истории за живота на миньорите в Свалбард и за общността в миналото. Цялата атмосфера придава чувството, че сякаш времето е на пауза, и всеки момент работата ще продължи, а около нас ще се появят миньорите.

Завършваме нашето пътуване с акцент: разходка в планината. Тъмно е като в рог. Цялата светлина е изключена. Тук е момента, в който ще разберем защо са ни челниците. Мракът ни заобикаля, но в далечината има светлина – в края на тунела.

ВКЛЮЧЕНО:

– Обиколка с екскурзовод на въглищна мина номер 3
– Костюм, каска и фар
– Транспорт до и от хотела
– Водач с аварийно и предпазно оборудване

Препоръчително оборудване:

За тази обиколка препоръчваме да носите топли дрехи и дрехи, които могат да се замърсят от въглищен прах. Мината не се отоплява и предоставеният гащеризон е редовен работник гащеризон.
Препоръчват се топли ботуши, вълнени дрехи, шапка и ръкавици.
Продължителност: прибл. 3 часа

Ден 4
Подземно приключение - посещение на въглищна мина номер 3
Ден 5

Обиколка на ледената пещера със снегоход

Пригответе се пред вас да се появи един замръзнал свят, докато слизате в ледената пещера. Заклещени в леда можете да видите 1000-годишни останки от замръзнали растения, фантастични ледени образувания, тесни проходи и големи пещери. Добре дошли в подземния свят, скрит за всички, които не са си проправили път в дълбините.

Когато посетите Свалбард, трудно можете да избегнете да видите ледник. Около 60% от архипелага е покрит с ледници и когато ни посетите през зимата, има голям шанс да прекосите един с моторна шейна или кучешка шейна. Когато стоиш на привидно плоско плато от сняг и лед, е трудно да си представиш замръзналата страна на чудесата, която може да се намери под повърхността.

Ледената пещера се променя от година на година и никога не знаете какъв тип образувания може да е създал ледникът този път. Ще бъдем взети със снегоход и ще се отправим към „ледника Лонгиър“, точно над Лонгиърбиен. Longyearbreen е ледник без излаз на море, изпълващ долината между две могъщи планини. Пътуването не е дълго, но след като се изкачите на ледника, ще бъдете възнаградени от зашеметяваща гледка към Лонгиърбиен и внушителния Hiorthfjelet от другата страна на фиорда. Входът на ледената пещера е труден за намиране, но водачът знае точно къде се намира. В средата на белия пейзаж изведнъж ще видите малък отвор и стълба, която ви води надолу към магическия свят на лед и сняг.

Ще бъдете оборудвани с мощен челник и докато вървите един след друг в тесния проход, ще осветявате леда. Пещерата се променя от година на година, но обикновено можем да извървим няколкостотин метра навътре в пещерата, преди пещерата да изчезне или да стане трудна за проследяване. Често проходът се отваря, за да покаже катедрала като свят от сняг и лед, и това е просто завладяващо.

Ледникът действа, като огромен климатичен архив. Всяка година се складират нови слоеве сняг и се притискат един към друг, докато потъват в ледника. Ако извадите ледено ядро от ледника, можете да видите всички слоеве вътре, като времева линия с най-стария отдолу и най-новия отгоре. Учените анализират въздушните мехурчета и частици от тях и си представете, че може би може да има замръзнал фосил на динозавър долу в леда, ако имате късмет! Ледената пещера ни показва свят, който е скрит за повечето, но в същото време ни дава поглед към историята на Свалбард.

Приключението не е приключило, когато се върнем във външния свят. Пътуването нагоре и надолу до ледената пещера е със снегоход, уникално и забавно превозно средство, което се люлее нагоре и надолу над морената. Ще спрем, за да направим снимки от гледката над Лонгирбюен и ще ви сервират горещ касис и една или две бисквити. Идеалният завършек на едно магическо зимно приключение!

Включени:

  • Каска с фар, котки

  • Вземете от вашия хотел

  • Горещи напитки

  • Практическа информация

  • Топли дрехи

Въпреки че снежната котка е отоплена и ледената пещера е „само“ минус 2 градуса, силно ви съветваме да се облечете топло на това пътуване.

Ден 5
Обиколка на ледената пещера със снегоход
Ден 6

Културно и историческо опознаване на Лонгирбюен – най-северният град в Света

И това приключение започва директно от хотела. Опитен местен водач ще ни преведе през Лонгирбюен и вълнуващата история на района.

По време на обиколката ще посетим Музея на Свалбард и Галерия Свалбард. Темите, обхванати по време на обиколката, включват история, геология, флора, фауна и съвременната общност.

В музеят на Свалбард ще се потопим в  400-годишната история на града.
Ще се върнем още през 1596 г., когато Свалбард е открит, ще узнаем повече за периода на китолова през 15-ти век, руските помори през 16-ти век, живота на норвежките ловци от 1850 г., историята на минното дело и преобразуването на Свалбард в днешния му вид.

Галерия Свалбард е създадена през 1995 г. Тук са изложени колекциите за изкуство и култура от Kåre Tveter, The Svalbards Collection (арктически карти, книги и пари) и The Recherche Collection (литографии от експедициите през 1838 и 1839 г.).

По време на тази разходка основно ще сме в закрити помещения, а разглеждането на града е в автобус.

Приблизително обиколката ще продължи 3 часа.

Ден 6
Културно и историческо опознаване на Лонгирбюен – най-северният град в Света
Ден 7

Довиждане Свалбард!

Казваме довиждане на нашата арктическа приказка. Настаняване Хотел Осло Радисън. На следващия ден потегляме обратно към България.

Ден 7
Довиждане Свалбард!

Активности

ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА

Арктическа приказка с кучешки впряг.

Подземно приключение - посещение на въглищна мина

Обиколка на ледената пещера със снегоход

Културно и историческо опознаване на Лонгирбюен – най-северният град в Света.

Хвърли се в приключение!

7 дни

18 пътешественика

Цена на човек

€3830

€3630

Включва самолетни билети, всички нощувки, транспорт, водач, закуска

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

€3030

€2830

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.

Над 20 човека вече пътуваха с нас в Свалбард

Хайде в Свалбард

Предстоящи експедиции:

Април 2025 г.

Предстоящи експедиции:

Април 2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни полети София - Осло - Лонгйърбиен и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички нощувки в хотели Осло - Radisson

Всички нощувки в Лонгирбюен

Всички активности описани в програмата

Всички закуски

Български водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Храна неупомената в програмата (обяди и вечери)

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Нестандартни дестинации, предизвикателства, страхотно приключенско преживяване, разкошен екип и атмосфера, супер организация. Препоръчвам с две ръце!

Савина Попова

Хайде в Свалбард

Предстоящи експедиции:

Април 2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетни полети София - Осло - Лонгйърбиен и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички нощувки в хотели Осло - Radisson

Всички нощувки в Лонгирбюен

Всички активности описани в програмата

Всички закуски

Български водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Храна неупомената в програмата (обяди и вечери)

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Нестандартни дестинации, предизвикателства, страхотно приключенско преживяване, разкошен екип и атмосфера, супер организация. Препоръчвам с две ръце!

Савина Попова

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Навсякъде ще имате интернет и обхват.

Каква е валутата и колко пари трябва да нося със себе си?

Разходите за нощувки, транспорт, активности и закуски са включени в цената. Обяди и вечери не са предвидени в цената, за да имате свободата да избирате меню по вашия вкус. С оглед на това си предвидете бюджет около 500 евро на човек.

Каква е температурата и подходящо ли е за деца?

Температурите варират от -10 градуса до -20 градуса и не препоръчваме да взимате с вас малки деца.

Какви документи са ми необходими за пътуване?

С международен паспорт, валиден поне 6 месеца след крайната дата на пътуването.

Готови ли сте за Свалбард?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Стягайте багажите и бъдете подготвени за вечната зима на Свалбард и целогодишните ниски температури.

Облекло

Зимни обувки за планина

Зимно (ски) яке

Дебели зимни панталони (за ски)

Топли дрехи

Топла блуза – термо бельо

Топли чорапи

Тениски

Зимни ръкавици, шапка, шал

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

ОБОРУДВАНЕ

Ски очила

Малка раница за дневни преходи (15l)

Термос

Лични медикаменти

Нужни препарати за лична хигиена

Канче или чаша за многократна употреба

Бинокъл (личен избор)

Външна батерия /power bank/

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo