ТОГО И БЕНИН

Потопи се в един друг свят на древни религии, самобитни племена и жестоки ритуали.

ТОГО И БЕНИН

Потопи се в един друг свят на древни религии, самобитни племена и жестоки ритуали.

Защо ТОГО И БЕНИН?

Земите на вуду и ритуалите на Западна Африка

По атлантическото крайбрежие на Западна Африка наистина ще попаднете в един друг свят. Свят на множество самобитни племена, древни религии и вярвания, ритуали, които може да ви изглеждат странни и дори жестоки. Но всичко това е неподправеният вкус на едно изживяване, което не може да бъде изпитано никъде другаде по света.

За пътуването

В страната на племената и маските

Насладете се на пътешествие в две малки и очарователни държави, разположени по протежение на Гвинейския залив. В Того и Бенин ще посетите племенни селища и ще се запознаете с различен начин на живот, свързан с мощни културни традиции. Маршрутът ще ви отведе от столицата на Того-Ломе и до планините Атакора в Бенин.

Ще откриете племената тамберма и сомба, които строят впечатляващи замъци от тухли. Ще научите за социалната им структура и за това как са организирани домовете им.

Ще се срещнете с хората от племето танека, които живеят в унисон със строги културни правила. Животът на тамошните мъже например започва истински след дълъг ритуал на инициация.

От Атакора ще се насочите обратно към крайбрежието на Атлантическия океан – люлката на вуду. Там ще се срещнете с жреци с амулети, лечители и оракули.

Ще станете свидетели на състоянието на дълбок транс, до което могат да достигнат адептите, когато по време на вуду церемониите „се превръщат в богове“.

В Того и Бенин ще попаднете в света на маските. Ще разберете повече за социалната им роля и ще се възхитите на художествената им изработка.

Константин Червенков

Внимание: Снимката съдържа чувствително изображение, което може да бъде възприето като неприятно или разтърсващо.

Кликни тук, за да я видиш

Константин Червенков

Внимание: Снимката съдържа чувствително изображение, което може да бъде възприето като неприятно или разтърсващо.

Кликни тук, за да я видиш

Програма

Ден 1

Котону, Гвинейски залив – Бенин

Пристигане в Котону и трансфер до хотела.

Безплатна храна.

Нощувка в хотел Le Lac или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

Ден 2

В сърцето на вуду земята!

От Котону до Ломе (200 км – време за шофиране 5 часа) – Того

По цялото крайбрежие на Того и Бенин вуду е религия, предадена от предците, която все още се практикува пламенно. Въпреки че според много хора от Запада вуду е само простонародна форма на черна магия, в действителност това е истинска религия, много по-богата и сложна, отколкото хората често си мислят.

Когато пристигнем в Того, ще се срещнем с традиционен лечител, който лекува пациентите си с вуду ритуали и билки. Твърди се, че лечението е ефикасно при почти всички болести, особено при лудост. А светилището на лечителя е впечатляващо.

В отдалечено скрито село ще се присъединим към вуду церемония: неистовият ритъм на барабаните и песните на адептите помагат за призоваването на вуду дух, който след това се вселява в някои от танцьорите. Те изпадат в дълбок транс – виждаме само бялото на очите им, правят гримаси, изпадат в конвулсии, нечувствителни са към огън или болка. Сакпата, Хевиесо, Мами Вода са само някои от вуду божествата, които може да се явят. В това малко селце, заобиколени от магическата атмосфера на церемонията, най-накрая ще разберем какво имат предвид хората, когато казват: „Във вашите църкви вие се молите на Бог, а в нашето вуду светилище ние ставаме Бог!“.

В късния следобед ще пристигнем в Ломе.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Очаква ви нощувка в хотел Napoléon Lagune или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 3

На път към Ломе, Того

Нашето пътешествие в сърцето на магията започва с посещение на Ломе – оживената столица на Того и единственият африкански град, който е бил колония на германци, британци и французи. Това е и една от малкото столици в света, разположени на границата с друга държава. Всичко това е оформило уникалната идентичност на града, отразена в начина на живот на жителите и в архитектурата му: Ломе наистина е кръстопът за хора, търговия и култури, космополитен град с малки размери. Ще посетим: централния пазар с неговите прочути „Нана Бенц“ – жените, които контролират търговията със скъпите „пан“ (традиционни дрехи от разноцветни платове), популярни в цяла Западна Африка; колониалните сгради в административния квартал, където „ароматът“ на отминалото време все още се усеща; и пазарa за амулети, където можем да намерим еклектичен асортимент от всички необходими съставки за любовни отвари и магически заклинания – тук се събират последователите на местната анимистична религия, за да си купят необходимите продукти за практикуване на своите култове. Продавачите на пазара ще ни предложат някои от своите ръчно приготвени „гри-гри“ (талисмани), които, ако се вярва на думите им, ще ни помогнат да решим ежедневните си проблеми.

Вечерта е посветена на курс по готварство, по време на който ще можете да участвате в приготвянето на вечерята си в кухнята на професионален шеф-готвач. Ще откриете свойствата и вкуса на местните продукти, които са подходящи за комбиниране с други съставки и готварски техники, идващи от чужбина. Ако предпочитате да си починете в стаята си, можете да се срещнете с групата след урока и да вечеряте заедно.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Очаква ви нощувка в хотел Napoléon Lagune или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 4

Тропическата гора

От Ломе до Кпалиме (140 км, 3 часа) – Того

Отпътуваме за Кпалиме – град с богато колониално минало, който днес е важен търговски център. Там посещаваме център за изкуства.

Следобед ни очаква разходка из обагрената в изумрудено гора, за да се срещнем с величието на тропическите дървета, с веселите ѝ човешки обитатели и звуците на там-тамите (характерни перкусионни инструменти). Ще се запознаем с ендемичните пеперуди и насекоми под ръководството на местен ентомолог и ще бъдем посветени в изкуството на рисуването с природни цветове.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Нощувка в хотел Parc Résidence или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 5

Танц с огън

От Кпалиме до Сокоде (320 км, 5 часа) – Того

Ще се отправим на север и по пътя ще спрем в Атакпаме – типичен африкански град, построен върху хълмове, в който можем да намерим всички продукти от близките гори. Основаният през XIX в. град е разположен на главната жп линия, свързваща Ломе с град Блитта, и първоначално е бил заселен от народностите еве и йоруба. Блитте се намира в центъра на важен район за отглеждане на памук, в който местните мъже умело изработват на малки тъкачни станове ярко оцветения плат кенте.

Продължаваме на север, като по пътя посещаваме различни села и може би някои пазари. Местните жители са дошли тук от северната част на страната и са запазили традициите си, които ги свързват със земята на техните предци.

В късния следобед ще пристигнем в Сокоде. А вечерта ни очакват танци с огън. В центъра на селото голям огън озарява лицата на участниците, те танцуват в хипнотичния ритъм на барабаните и накрая скачат в нажежената жарава, вдигат горещи въглени, прокарват ги по тялото си и дори ги слагат в устата си… и всичко това – без да се наранят или да покажат признаци на болка. Трудно е да се обясни подобно изпълнение. Дали е въпрос на смелост? Самовнушение? Магия? Или може би наистина амулетите ги предпазват от огъня?

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Нощувка в Lamirelle (всички стаи със самостоятелен санитарен възел и климатик, двойни стаи не са налични).

ДЕН 6

Среща с вождове

От Сокоде до Кара (230 км, 5 часа) – Того

Още пò на запад ще посетим района, в който живее племето басар. Те обитават големи глинени къщи с конусовидни покриви и пазят тайната на много стар процес на производство на желязо, комбинация от геология и алхимия. Например само на старите жени е позволено да се катерят по планините около селата, за да донесат камъните, съдържащи желязната руда, а мъжете не може да бъдат сексуално активни по време на процеса на топене на желязото, ако искат той да бъде успешен. Ще се срещнем с традиционните вождове и ще обсъдим с тях ролята им днес.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Нощувка в хотел Kara или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 7

Кирпичени замъци

От Кара до Натигиту (130 км, 3 часа) – Того

Пътят, пресичащ хълмисти райони, предлага атрактивни пейзажи. Пътуването в планините ще ни срещне с етническата група кабие. Жилищата на кабие, наречени сукала, се състоят от няколко кирпичени колиби, свързани със стена, като всяко от тях е собственост на едно патриархално семейство.

В селата, разположени на върха на планината, жените се занимават с грънчарство и използват древна техника без грънчарско колело, която се предава по наследство, а мъжете са ковачи и все още обработват желязото с тежки камъни вместо с чук и наковалня, както в началото на желязната епоха. Ние ще проследим процеса на оформяне на мотика.

След като стигнем до град Канде, пътека през планините Атакора ни отвежда при народността тамберма. За да се защити, това племе от векове е намерило убежище в сърцето на Атакора – земя, която е толкова трудно достъпна, че е позволявала на тамберма навреме да избягат от всяко нападение, особено от търговците на роби от мюсюлманска Северна Африка.

Според антрополозите произходът на племето е близък до този на догоните от Мали, с които споделят абсолютната вяра в анимистичните си традиции. За това свидетелстват големите светилища с фалическа форма на входа на домовете им. Тези укрепени жилища, подобни по форма на средновековни замъци, са един от най-красивите примери за древната африканска архитектура. Техният стил впечатлява Льо Корбюзие дотолкова, че той ги описва като „скулптурна архитектура“. Всъщност къщите са изграждат на ръка, пласт след пласт, като се добавят кръгли топки кал и се оформят според плана на къщата. С разрешение на местните жители ще влезем в домовете им, за да разберем по-добре начина им на живот.

Малко пò на изток, след като пресечем границата с Бенин, ще се срещнем с племето бетаммарибе (наричано още сомба), което също живее в планините Атакора. И бетаммарибе строят красиви глинени замъци, но за разлика от тамберма изпълняват множество внушителни инициационни ритуали. Младите мъже на възраст между 18 и 20 години позволяват коремите им да бъдат белязани с деликатни и сложни геометрични фигури, защото са дълбоко убедени, че тези белези са единственият начин да станат истински мъже. Ще се срещнем с някои от тях, за да чуем какво си спомнят за своето посвещение. Младите жени също преминават през подобен обред, но при тях белезите се правят на корема и на гърба на възраст 20-22 години. Ако жената зачене преди това посвещение, белезите се правят в началото на бременността, защото бетаммарибе вярват, че липсата им може да доведе до проблеми при раждането. Всички тези инициационни ритуали образуват цикъл, който започва в периода на отбиване (когато и на лицето на детето се правят белези) и чието завършване символизира официалното раждане като член на групата. Именно безбройните много тънки белези по лицата им завинаги напомнят на хората от племето, че са бетаммариби.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Нощувка в Хотел Tata Somba или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 8

Планината на жреците с амулети

От Натиту до Даса (370 км, 6 часа) – Бенин

Стигаме до лагер на племето фулани. Фуланите са предимно пастири. Мъжете се придвижват със стадата си, докато жените се грижат за лагера, доят кравите и произвеждат масло, което се продава на пазара.

Фуланите са известни със своята красота. Всъщност „фулани“ означава именно „красота“. Красивите татуировки по лицата им изпращат послания до хората, които разбират езика; красивите стройни тела на пастирите стоят като точка на хоризонта; красивите им очи са способни да поберат толкова много пейзажи, съзерцавани по време на миграциите им в търсене на паша. Фуланите са толкова красиви, колкото и бавни във всичко, което правят. Те са наистина загадъчни фигури – сякаш са по-бавни от всички останали и в същото време се движат повече от всички други. Това е мистерията на един народ, който се е научил да опитомява времето и пространството, историята и географията.

По-късно ще направим лека разходка, за да открием старите села на племето танека, разположени на едноименната планина. Селата са изградени от кръгли къщи, покрити с конусовиден покрив, защитен отгоре с нещо като керамично гърне. Горната част на селото се обитава от младите хора, преминали ритуала на посвещение, и от жреците с амулети, които са облечени само с козя кожа и винаги носят дълга лула. Тази етническа група живее тук от векове – изглежда, че първите жители (с произход от народността кабие) са се установили в планината през IX век. Оттогава към тях се присъединяват и други групи, образуващи своеобразна смесица от общности, в която всяка група е запазила своите собствени култове и ритуали за посвещение, но всички заедно са изградили общи религиозни и политически институции.

Докато се разхождаме по алеите, оградени от поредица гладки камъни, може да се натъкнем на полуголи мъже. Хората от племето танека вярват, че за „превръщането“ в мъж е нужно време, търпение и много… кръв от принесени в жертва животни. Всъщност това е процес, който продължава цял живот, и животът сам по себе си се превръща в ритуал на възмъжаване. Следователно животът не трябва да се разглежда като обусловен от „преди“ и „след“, а по-скоро като следване на един непрекъснат път.

В края на деня ще пътуваме на юг, за да посетим светилището Савалу – важно място за поклонниците на анимистичните вярвания.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Нощувка в хотел Jeko или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 9

Танцуващи маски

От Даса до Абомей (100 км, 2 часа) – Бенин

Даса е столицата на старо кралство, основано от Олофин през 1385 г. В града все още може да се видят места, свидетелстващи за историята на тази дълго управлявала династия. Тук ще видим маските на етническата група егун. Според местното население те не просто представляват духовете на починалите, а са самите тях.

Мъжете, носещи маските, са посветените в култа. Облечени в ярки разноцветни дрехи, те излизат от гората и образуват шествие по улиците на селото, като скачат към всеки непредпазлив зрител, който се осмели да се приближи твърде близо. Не бихте искали егун да ви докосне, защото ако го направи, се смята, че може да умрете, така че внимавайте! Всъщност някои хора, докоснати от егун, наистина веднага се свличат на земята, но за щастие бързо се възстановяват.

При пристигането си мъжете с маските изпълняват нещо като бой с бикове, който има за цел да предизвика страх и уважение.

След като стигнем до град Абомей, ще участваме в неделната церемония на Небесната църква, която е пример за смесване на вуду и християнство. Можем да се срещнем с местните хора, със свещениците, да присъстваме на екзорсизъм, пророчества, изпадане в транс.

След това ще посетим кралския дворец, чиито стени са украсени със символите на бившите владетели на кралство Дахомей. В двореца се намират музей и храм, построен със смес от глина, златен прах и човешка кръв. Кралство Дахомей е било постоянно във война, за да могат кралете да залавят пленници и да ги продават като роби. Кралската армия включвала и женски отряд, известен със своята смелост и агресивен боен дух. Историците обичат да подчертават „светския“ аспект на управлението на краля, но въпреки че той не е бил смятан нито за бог, нито за жрец, по специални поводи на гробовете на кралете са били извършвани много човешки жертвоприношения. Властта обаче е била упражнявана по съвсем рационален начин, лесен за разбиране и за европееца; доказателство за това е фактът, че кралете на Франция и Дахомей разменят дипломатически представители в края на XVIII в.

След като стигнем до Абомей, ще се срещнем с общността на „forgerons“, които са служили на кралете на Дахомей от векове в производството на оръжия и други инструменти.

В следобедните часове ще видим зрелищните танцови маски на геледе.

Геледе е едновременно култ, тайно общество и маска. На първо място, това е култът към Удуа – великото божество, старата майка и майката земя. Геледе е и дъщеря на Угун, бога на желязото и един от основните богове в религията вуду в Южен Бенин. Но геледе е и тайното общество, което пази едноименните маски и организира специални танци с тях. Представленията на геледе напомнят нашия театър, в който всяка маска представлява персонаж, често хумористичен или ироничен. Този театрален аспект на маските, пресъздаващи кратки истории, има за цел да образова, а не просто да забавлява селото. Маската геледе има женски черти, но се носи от мъже, които са облечени като жени и танцуват по невероятен начин: повече от 20 певци, облечени в пъстри дрехи, танцуват в голям кръг с два големи барабана в средата, а заобикалящата ги публика, щастлива и развълнувана, пее заедно с тях, смее се и пляска с ръце.

Хранене: закуска, обяд и вечеря.

Нощувка в хотел Sun City или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 10

Наколни жилища

От Абомей до Уида (200 км, 3 часа) – Бенин

На няколко километра северно от град Котону пресичаме езерото Нокве с моторна лодка и достигаме до Ганви – най-голямото и красиво африканско наколно селище. Неговите приблизително 25 000 жители от етническата група тофину строят колибите си на колове от тиково дърво и покриват покривите с дебел слой листа. Основната им дейност е риболовът. Селото е успяло да съхрани традициите си, но и околната среда въпреки дългогодишното човешко присъствие в тази затворена среда и досега езерото не е обект на прекомерен риболов. Животът се развива всеки ден около канутата, които мъжете, жените и децата направляват с лекота, използвайки ярко оцветени колове. С тези канута мъжете ловят риба, жените доставят стоки на пазара, а децата ходят на училище и играят.

След Ганви ще посетим и град Уида, считан за столица на африканското вуду.

Уида е завладян от армията на Дахомей през XVIII в., за да се превърне в едно от основните робски пристанища. Днес градът се отличава с афробразилската си архитектура, а храмът на питона се издига пред католическата катедрала. Лежерната нагласа на местните жители се съчетава хармонично с грохота на далечните вълни и ритъма на барабаните – една непреходна атмосфера, много добре описана от Брус Чатуин в книгата му The Vice-Roy of Ouidah. Ние ще посетим храма на питона и португалския форт, който сега е музей на историята на Уида и търговията с роби.

Обиколката на града ще завършим, като следваме „пътя на робите“ до плажа, където те са били качвани на корабите.

Хранене: закуска и обяд.

Нощувка в хотел Casa del Papa или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 11

Релаксиране на плажа

След магичните емоции, които сме изживели през изминалите дни, днес заслужено се отдаваме на пълна почивка на плажа с питие в ръка.

Хранене: закуска.

Нощувка в хотел Casa del Papa или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 12

Свободен ден

Днес отново е отдаваме на свободна програма и време за нас.

Хранене: закуска.

Нощувка в хотел Casa del Papa или подобен (всички стаи са със собствен санитарен възел и климатик).

ДЕН 13

Довиждане, Африка!

Днес денят ни отново ще е свободен, за да може да напълните куфарите с маски и сувенири. Вечерта ви очаква и трансферът до летището.

Хвърли се в приключение!

13 дни

16 пътешественика

Цена на човек

€4600

Включва самолетни билети, транспорт, всички нощувки, водач и храна упомената в програмата

16 човека вече пътуваха с нас в Того и Бенин

Хайде в Того и Бенин

Предстоящи експедиции:

9.09.2024 г.

-

20.09.2024 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

12.05.2024 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Международни полети - София - Ломе и обратно, с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички трансфери описани в програмата

Трансфери и обиколки с микробуси/автобуси/автомобили

Местен водач и водач от България (говорим език: английски)

Турове и посещения по програма

Настаняване в стандартни стаи съгласно маршрута

Всички хранения описани в програмата

Минерална вода в микробуса/автобуса/автомобила по време на посещенията

Входни такси за паркове, концесии, защитени територии и културни обекти

Кутия за първа помощ

Всички такси за обслужване и данъци

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Визови такси

Всяко хранене или обиколка за разглеждане на забележителности, различни от посоченитеи от личен характер

Минерална вода и напитки по време на хранене

Бакшиши за шофьори, водачи и хотелски персонал

Разходи от личен характер

Услуги неупоменати в програмата

Застраховка “Отмяна на пътуване” (препоръчителна)

You definitely should try their adventures! I am so happy to have one of their destinations as one of my best journies. Do not miss their well organized traveling, high quality professionalism and care to custumers, funny daily trips, unforgettable local and new friendships. I am sure you deserve all these! Enjoy them!

Невена Таслакова

Хайде в Того и Бенин

Предстоящи експедиции:

9.09.2024 г.

-

20.09.2024 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

12.05.2024 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Международни полети - София - Ломе и обратно, с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички трансфери описани в програмата

Трансфери и обиколки с микробуси/автобуси/автомобили

Местен водач и водач от България (говорим език: английски)

Турове и посещения по програма

Настаняване в стандартни стаи съгласно маршрута

Всички хранения описани в програмата

Минерална вода в микробуса/автобуса/автомобила по време на посещенията

Входни такси за паркове, концесии, защитени територии и културни обекти

Кутия за първа помощ

Всички такси за обслужване и данъци

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Визови такси

Всяко хранене или обиколка за разглеждане на забележителности, различни от посоченитеи от личен характер

Минерална вода и напитки по време на хранене

Бакшиши за шофьори, водачи и хотелски персонал

Разходи от личен характер

Услуги неупоменати в програмата

Застраховка “Отмяна на пътуване” (препоръчителна)

You definitely should try their adventures! I am so happy to have one of their destinations as one of my best journies. Do not miss their well organized traveling, high quality professionalism and care to custumers, funny daily trips, unforgettable local and new friendships. I am sure you deserve all these! Enjoy them!

Невена Таслакова

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Какви документи са ни необходими?

За да посетите Того и Бенин ще ви е необходимо да кандидатствате за визи. На посочените сайтове може да откриете пълната информация за кандидатстване: Виза за Того, Виза за БенинИма ли мобилна мрежа и интернет?

При пристигане ще закупим местни сим карти, които ще ни осигурят връзка с останалия свят.

Каква е валутата и колко пари трябва да нося със себе си?

Всичко зависи от вашата щедрост. :)

Какво време да очаквам?

Октомври е краят на краткия дъждовен сезон. Възможно е да има малко дъждове и като цяло не е много топло.

С какъв багаж е препоръчително да пътувам?

Препоръчваме да пътувате с туристическа раница или дъфел бег.

Каква храна да очаквам по време на престоя си?

Тип европейска: месо, риба, паста, ориз, зеленчуци, плодове.

Какви ваксини са необходими за Того и Бенин?

Жълта треска – задължителна; профилактика на малария – силно препоръчително.

Ваксината срещу жълта треска трябва да се приложи най-малко 10 дни преди пътуването и е еднократна доза, която осигурява защита за цял живот и не изисква бустерна.

Вакцинацията може да извършите на адре: Столична РЗИ, ул. ”Враня” № 20, ет. 5, ст. 503, работно време: 8.30 – 12.00 ч. и 12.30 – 17.00 ч., телефон за котакт 02/ 813 04 98.

На място в Столична РЗИ може да се информирате подробно за страната, в която заминавате за превенция от малария.

Може да се консултирате с Вашия личен лекар и с лекар специалист епидемиолог, паразитолог, за да получите указания за необходимите имунизации и за предпазване от малария.Готови ли сте за Того и Бенин?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Западна Африка е много топла и затова леките памучни дрехи като цяло са добра идея.

Облекло

Чифт дълги панталони (те осигуряват по-добра защита срещу насекоми и се препоръчват за разходки сред природата)

Удобни обувки за ходене (с добър грайфер)

Сандали

Тениски/памучни ризи с къс ръкав

Суичър за по-хладните вечери

Чорапи

Къси панталони

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

ОБОРУДВАНЕ

Малка раница (15l)

Репелент срещу насекоми с DEET

Слънцезащитен крем (мин. SPF 40)

Лични медикаменти

Антибактериален гел за ръце

Хапчета против диария

Слънчеви очила

Шал за лице

Шапка против слънце

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo