МАДАГАСКАР

Островни срещи с уникална флора и фауна - дом на повече от 12 000 вида животни, от които около 10 000 са уникални.

МАДАГАСКАР

Островни срещи с уникална флора и фауна - дом на повече от 12 000 вида животни, от които около 10 000 са уникални.

Защо МАДАГАСКАР?

Една нетипична Африка

След разделянето на континентите в праисторически времена Мадагаскар остава откъснат от Африка и Индия. Това позволява на местните животни и растения да еволюират в относителна изолация, създавайки множество видове, които не се срещат никъде другаде по света. В резултат днес над 90% от флората и фауната в островната държава е ендемична. Именно с това неповторимо природно богатство и разнообразие ще се срещнем в естествената му среда, която е дори още по-изолирана – на няколко малки острова край северозападния бряг на остров Мадагаскар. 

Поради своята отдалеченост, Мадагаскар не е бил населен с хора допреди около 2000 години. Хората, които сега живеят на острова са произлезли от индонезийците, които са дошли през Индийския океан. Там също има и араби и африканци, които са се населили по-късно. Това разнообразие от народи има голям принос за уникалните културни практики на острова.

За пътуването

„Островът на лемурите“

Общата продължителност на това пътешествие е 9 дни, в 7 от които ще нощуваме на остров Нуси Бе. Той се намира близо до северозападния бряг на главния остров на Мадагаскар и е най-големият курорт в страната. На малгашки език името му означава Големият остров, но през вековете е бил наричан по различни начини, включително Ароматният остров.

Ние обаче ще посетим и още два малки съседни острова, за да се срещнем отблизо с всевъзможни представители на местната фауна, сред които може би най-прочути са неприкосновените лемури, и по-точно – черната им разновидност. Вълнуващи „запознанства“ ни очакват и във водите на Индийския океан – ще можем да наблюдаваме отблизо огромните (и напълно безопасни) китови акули и дори да плуваме с тях, ще видим и други впечатляващи морски обитатели. А обратно на сушата ще имаме възможност да се насладим на майсторството на местните занаятчии и, разбира се, да се сдобием с някои от най-изящните им творби.

Програма

Ден 1

Добре дошли в Мадагаскар!

След като пристигнем и се настаним в живописния Loharano Lodge, който се намира в остров Nosy Be за обяд можете да се насладите на прясно приготвени морски дарове, сервирани с традиционни островни сосове и подправки. Вкусните ястия и екзотичните аромати ще ви пренесат в друг свят на наслада. Следобед ще може да си изберете едно от приключенията, които може да ви предостави острова. Ще се разходите из зелените гори, откривайки разнообразието на дивата флора и фауна. Наблюдавайте внимателно за да видите редките лемури, скрити сред върховете на дърветата.

Ден 2

Днес се запътваме към остров Nosy-Be

Етимологично Nosy-Be означава голям остров, който е и най-големият остров в Мадагаскар с изключително биоразнообразие, идеалнен климат с 340 слънчеви дни в годината. Ще обиколим острова с кола, за да се запознаете с културата му, етническата група „Sakalava“ и ще се докоснем до свещените му места, като „свещеното дърво и неговите 12 езера“. Какво да видя? Какво да правя? • Посещение на културния обект Mahatsinjo “Sacred Tree”, място за молитва за анимистичната култура • Разходка в центъра на града с големия пазар на подправки, тропически плодове – свободно време за пазаруване – Следи от колонизацията • Посещение на най-старото и историческо село Мародока, първият и най-голям древен град • Отпуснете се в Андилана или Амбатолоака с няколко километра плаж с бял пясък – плуване и слънчеви бани или малък масаж в сянката на кокосовите дървета • Мон Пасо, най-високата точка, предлагаща 360° панорамна гледка, за да оцените залеза, който бележи края на обиколката Тръгване: 07.30ч

ДЕН 3

Свободен ден

Днес ще може да се потопите в подводния свят на Мадагаскар с маска и шнорхел. Изследвайте красотите на кораловите рифове, срещайки невероятни риби и морски създания. Вода, цветове и тишина – истинска хармония с природата. Посрещнете края на този ден с магически залез, като наблюдавате с чаша просеко в ръка как небето се превръща в палитра от оранжеви, розови и пурпурни нюанси.
ДЕН 4

Наблюдение на китови акули

Макар да е най-голямата риба на Земята, дълга до 12 м и тежаща няколко тона, китовата акула е напълно безвредна. Тя филтрира планктон и дребни риби, като идва да се храни във водите на Нуси Бе между октомври и декември.

Затова и ти ще можеш да плуваш в пълна безопасност до китовите акули под водачеството на водолази и опитни морски биолози. Експедицията за наблюдение на грациозните гиганти е и отлична възможност да се срещнеш с най-различни други представители на морската фауна, включително делфини – гледка, която не е за изпускане.

Тръгване: 7:30 ч.

Транспорт:  Моторна лодка

Какво да носиш?

 • Слънцезащитен препарат

 • Репелент срещу комари

 • Шапка, предпазваща от слънцето

 • Слънчеви очила

 • Бански и хавлия

 • Маска, шнорхел, плажни обувки и/или джапанки

ДЕН 5

Свободна програма

При интерес може да организираме за всеки един от вас срещу допълнително заплащене и спрямо желанията ви, следните активности:

– посещение на Turtle Island;

– посещение на остров Nosy Tanikely;

– посещение на остров Nosy Sakatia;

– посещение на остров Fanihi;

Описание на островите може да намерите в секция Активности по желание.

ДЕН 6

Нуси Комба: Островът на лемурите / Нуси Таникели Малкият остров

Нуси Комба е домът на лемурите. Островът все още е запазил буйната си растителност и характерните си животински видове като боа удушвач, хамелеон и различни сухоземни костенурки, изключителните си гледки, рибарските си селища, както и традиционните си занаяти като дърворезба и бродиране.

Лемурите на острова са обект на фади (традиционно за местната култура табу), което ги прави „свещени“, т.е. забранява се да бъдат ловувани или да им се пречи по какъвто и да е начин. Черните лемури (Eulemur macaco) живеят на групи от около двадесет индивида. Хранят се почти изцяло с плодове. Мъжките са с черна козина, докато женските, които носят своите малки прикрепени към корема си, са червеникавокафяви на цвят с по-светли косми около главата.

Нуси Таникели е още един от малките острови, разположени на северозапад от основния остров на Мадагаскар. Намира се на юг от Нуси Бе и на изток от Нуси Комба. По-голямата част от територията му е заета от национален парк.

Какво ще видиш и какво ще правиш?

 • Посещение на рибарско селище

 • Посещение на занаятчийски пазари с дърворезби и бродерии, свободно време за пазаруване;

 • Посещение на паркове с животни.

ДЕН 7

Горски резерват Локобе

Локобе е горски резерват на остров Нуси Бе, който е защитен и съхранен и предлага на посетителите възможност да прекарат един ден, потопени в пищната природа. Дори самото пътуване дотам ще бъде вълнуващо!

Веднага след като пристигнем в селото Амбатозавави ни очаква 45-минутен преход с пирога през едноименния залив, по време на който пред очите ти се откриват пищни пейзажи, включващи мангрова гора и такава, съставена от приличащите на палми дървета на пътешественика (Ravenala madagascariensis), които се наричат така, защото водата в листата им може да утоли жаждата на пътешественика. При отлив ще можеш да се насладиш и на разходка по океанското дъно в компанията на нашия водач и лодкаря.

След пристигането в селото Ампасипохи на входа на природния парк ще бъде дадена 15-минутна почивка, за да можеш да се подготвиш спокойно за предстоящата обиколка. Вътрешността на гората е богата на разнообразни видове флора и фауна, които специализираните екскурзоводи с удоволствие ще ти покажат. Ще разбереш повече за качествата на местните лечебни растения и ще се срещнеш с различни животни, ендемични за Мадагаскар.

Какво ще видиш и какво ще правиш?

 • Преход с пирога – традиционно мадагаскарско кану;

 • Двучасова разходка в пищната тропическа дъждовна гора;

 • Среща със змии, хамелеони, лемури, обиколка из полета с ванилия, кафе, пипер.

Тръгване: 7:30 ч.

Транспорт: кола и пирога

Какво да носиш?

 • Слънцезащитен препарат

 • Репелент срещу комари

 • Шапка, предпазваща от слънцето

 • Слънчеви очила

 • Бански и хавлия

 • Плажни обувки

ДЕН 8

Свободен ден

ДЕН 9

Довиждане Мадагаскар!

Полет до София.

Активности

ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Наблюдение на китови акули

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Тур на Носу Комба: Островът на Лемурите

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Тур на Нууси Танкели: Малкият остров

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Горски резерват Локобе.

ПО ЖЕЛАНИЕ (ЗАПЛАЩАТ СЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО)
Приключение Намибия, Panic Storm IV

Turtle Island - най-красивият остров в Индийския океан, 3-тият най-красив в света

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Nosy Tanikely, което означава малка земя, е морски резерват от 500 ha кристално чисто море, заобиколен от коралов риф

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Nosy Sakatia е тих малък остров, наречен остров на орхидеите

Приключение Намибия, Panic Storm IV

Nosy Faniki е един от най-загадъчните острови на архипелага

Хвърли се в приключение!

9 дни

16 пътешественика

Цена на човек

€3625

Включва самолетни билети, всички нощувки, транспорт, водач, закуски и вечери

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

попитай

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.

Хайде в Мадагаскар

Предстоящи експедиции:

1.12.2025 г.

-

8.12.2025 г.

Пътуването ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

3.08.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Пътуване ALL INCLUSIVE

Самолетни билети с директен чартърен полет София-Мадагаскар и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички транспортни разходи

Всички активности описани в програмата

Всички нощувки

Закуска и вечеря

Един водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Такси за допълнителните активности

Бакшиши за шофьори, местни водачи и хотелски персонал

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде в Мадагаскар

Предстоящи експедиции:

1.12.2025 г.

-

8.12.2025 г.

Пътуването ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

3.08.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Пътуване ALL INCLUSIVE

Самолетни билети с директен чартърен полет София-Мадагаскар и обратно с включен стандартен ръчен багаж и чекиран куфар до 23 кг.

Всички транспортни разходи

Всички активности описани в програмата

Всички нощувки

Закуска и вечеря

Един водач по време на пътуването

Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

В цената не са включени:

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Такси за допълнителните активности

Бакшиши за шофьори, местни водачи и хотелски персонал

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Какви документи ми трябват за Занзибар?

За да посетят Мадагаскар, българските граждани се нуждаят от паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на връщане и поне две празни страници за поставяне на виза, която се получава и заплаща на летището и струва 35 американски долара.

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Когато пристигнем ще си закупим местни карти, с които ще разполагаме с интернет, както и с WiFi.

Каква е валутата и колко пари да взема със себе си?

Официалната валута на Мадагаскар е малагашки ариари. За предпочитане е да носите евро с вас. Ариари може да обмените на летището, чрез банкомат или в банка. Най-добрият курс в Мадагаскар ще получите в банките. На някои места се приемат и евро и щатски долари за разплащане, но курсът ще е неизгоден.

Какъв е климата в Мадагаскар?

Нуси Бе има тропически мусонен климат. През цялата година е топло, със средна температура около 25°C. През сухия сезон максималните температури в планинските райони варират около 30°C.

Готови ли сте за Мадагаскар?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

Слагайте в куфарите добро настроение и приключенски дух!

Облекло

Маратонки

Сандали

Обувки за скали

Шапка/кърпа за глава

Тениски

Чорапи + Бельо

Къси панталони

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

Хавлия за плаж

ОБОРУДВАНЕ

Малка ежедневна раница (15l)

Бутилка за вода

Лични медикаменти

Нужни препарати за лична хигиена

Бинокъл (личен избор)

Шнорхел (личен избор)

Репелент за комари (препоръчително да се закупи на място)

Слънцезащитен препарат

Слънчеви очила

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo