ВИЕТНАМ

Несравнимо приключение, наситено с култура, история, дива природа, отлична кухня в топлината на гостоприемството на Далечния изток.

ВИЕТНАМ

Несравнимо приключение, наситено с култура, история, дива природа, отлична кухня в топлината на гостоприемството на Далечния изток.

Защо ВИЕТНАМ?

Земята на дракони

Днес Социалистическа република Виетнам, създадена от първото хилядолетие пр.н.е. ще ни потопи в истории за древни династии, философии на конфуцианството, даоизма, будизъм и християнство.

Ще ни преведе от величествени храмове и светилища, през
колоритни исторически кътчета с уникална архитектура, от ужасите на войната до модерните чудеса на света, плод на човешкото въображение и копнеж за развитие.Земята на дракони, костенурки, лотоси, бамбук ще ни разкрие мистерията на пещерите, водопади, скрити потоци, величествени червени дюни и живи символи на земята.

Ще посетим сутрешните пазари и ще се насладим на свежия вкус на изобилието от риба, омари, раци и всички видове морски обитатели, уловени от сладките води на Източно море, които ще се приготвят пред очите ни. Виетнам ще бъде уникално приключение, потопено в култура, история, дива природа, изискани ястия и топло гостоприемство на източните местни жители.

За теб ли е това пътуване?

Готов ли си да се потопиш в древната виетнамска цивилизация със своите дълбоки традиции, древни храмове или мрачни места от времето на ужасните войни през XX век.

Виетнам съчетава уникални вдъхновяващи гледки, звуци, ухания и вкусове, които не можеш да срещнете на никое друго място. Тази страна сякаш е излязла пощенска картичка – безкрайни оризови поля, грациозни момичета в елегантни носии ао дай, пагоди, странни планини, превърнати в храмове, плаващи пазари, съвременни чудеса, плод на човешката фантазия и още и още.

Не са предвидени тежки преходи, поради което не е необходима специална физическа
подготовка и екипировка.

Предстоящи експедиции:

30.10.2025 г.

-

16.11.2025 г.

Пътуването ще се състои при минимум 12 участника.

Датите са ориентировъчни.

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

2.07.2025 г.

Предстоящи експедиции:

30.10.2025 г.

-

16.11.2025 г.

Пътуването ще се състои при минимум 12 участника.

Датите са ориентировъчни.

Остават

14

Краен срок:

2.07.2025 г.

Предстоящи експедиции:

30.10.2025 г.

-

16.11.2025 г.

Пътуването ще се състои при минимум 12 участника.

Датите са ориентировъчни.

Остават

14

Краен срок:

2.07.2025 г.

За пътуването

Несравнимо приключение, наситено с култура, история, дива природа, отлична кухня в топлината на гостоприемството на Далечния изток.

По настоящем Социалистическа Република Виетнам, датираща от времето на далечното първо хилядолетие преди новата ера, ще ни потопи в своите истории за древни династии, философията на конфуцианството, даоизма, будизма и християнството. Ще ни преведе от величествени пагоди и храмове, през колоритни исторически кътчета с несравним дух и архитектура, ужаса на войната, до съвременни чудеса на света, плод на човешка фантазия и жажда за развитие.

Земята на дракони, костенурки, лотоси и бамбук ще ни разкрие тайнството на пещери, водопади, скрити извори, величествени червени дюни и живите символи на земята. Ще ни позволи да надникнем в сутрешните пазари и да се насладим на свежия вкус на изобилието от риби, лобстери, крабове и всякакви видове морски обитатели, току що извадени от лазурните води на Южнокитайско море и приготвени пред очите ни.

Програма

Ден 1

Тръгваме към Виетнам

Полет София – Истанбул – Хо Ши Мин (Сайгон). Посрещане от партньорите ни и трансфер за хотела. Трансфер, настаняване, свободно време, нощувка.

Закуска, трансфер, полет Хо Ши Мин – Да Нанг.

Ден 2

Da Nang - Hoi An

След посрещането ни на летище Da Nang и обяд в традиционен местен ресторант, се отправяме на още малко пътешествие до Hoi An, за да се настаним в хотела.Кратка почивка, без да губим излишно време, започваме своето виетнамско преживяване с разпрострялата се на седем хектара кокосова гора. Ще се потопим в красотата на провинцията, плавайки с плетени бамбукови лодки във формата на кошници, можем да се научим да хващаме риба и раци заедно с местните рибари, да плетем играчки от листата на кокосовите палми. Ако пък ни се доще повече адреналин, можем да си устроим състезание с лодките, в които плаваме.

Все още не поели дъх, се връщаме в Hoi An, за да разкрием вечерните тайни на това старинно пристанищно градче, обявено от Юнеско за паметник на световното културно наследство. Малките улички на стария град ще ни отведат в спомена за Виетнам от минали времена, надничайки в старинните домове и вътрешните дворове на местните, преминавайки през разноцветните занаятчийски дюкяни, магазинчета и глъчката на вечерния пазар, докато стигнем до символа на Hoi An – покрития Японски мост. И за да запечатаме завинаги спомена за почти непокътнатия стотици години град, по желание може да се качим на характерните малки лодки тип гондола, за да се насладим на нощния живот и осветените фасади от към река Thu Bon, и да пуснем по водата запалени хартиени фенери с наречени желания, изцяло в духа на местните традиции. Любителите пък на вкусната храна могат да експериментират с нещо директно от някоя улична количка  или да седнат в някое от крайречните ресторантчета и да потънат в приглушената глъчка на вечерния Hoi An.

Храна: закуска, обяд
Транспорт: автобус, 1,30 ч.

ДЕН 3

Остров Cham

Днес след закуска ни предстои истинско приключение. По пътя към пристанище Cua Dai ще спрем, за да се запознаем с работата на занаятчиите, извайващи статуи във всевъзможни форми и предмети от огромни блокове мрамор. След тази кратка отбивка вече сме на пристана, където се качваме на бързоходни лодки, които да ни понесат по вълните към архипелаг от седем острова, наречени според тяхната форма или характеристики. Те се наричат Lao (круша), Dai (дълъг), La (листа), Kho (сух), Tai (ухо), Mo (гробница) и Nom (Източен вятър). Нашата цел е Cu Lao Cham, по чиито брегове живеят около три хиляди души. Стъпваме на плажа Lang и се отправяме да разучим интересните места като подслона за лодки при лошо време, древната пагода Tay Tang и храма Ong. Ще преминем през зашеметяващи природни гледки, за да стигнем до плажа Huong, където ще се насладим на кристално чистите води, можем да се гмуркаме и да изследваме пъстрите риби и  разноцветните корали на близкия коралов риф. Който предпочита, може просто да се отпусне на белите пясъци и да се отдаде на ленива дрямка. Обядът ще бъде според местните традиции от морски дарове. Нахранени и поизморени от картини, емоции, плуване, поемаме по обратния път към Hoi An.

Храна: закуска, обяд
Транспорт: автобус, 1:00 ч. в посока

ДЕН 4

Грънчарско село Thanh Ha и светата земя My Son

Денят ни отново започва по вода. С лодка се придвижваме към традиционното грънчарско село Thanh Ha. Ще се оставим да ни впечатли с криволичещите си алеи и очарователна зона за изложение на керамика. Умелите майстори ще ни потопят в занаята производство на вази, кани, чинии, позовавайки се на пет вековни традиции. Който има желание, може да се включи в процеса като сам сътвори свой съд с уникален дизайн от кафявата глина, добивана от река Thu Bon.

Измиваме ръцете от глината и вече сме в следващата лодка, която ще ни отведе до светите земи на славната цивилизация Champa и по-специално до нейната столица и религиозен център – резерватът My Son, който е под егидата на Юнеско. Ще се разходим сред червените камъни на историческите и културни руини, свидетели на отдавна изоставени кули и светилища, датиращи от 7-ми до 13-ти век, намиращи се в тясна долина, заобиколена от извори, планини и зелена гъста джунгла. Руините на My Son не са толкова грандиозни и впечатляващи като тези на Ангкор Ват в Камбоджа, но благодарение на местоположението си и малкия брой посетители създават атмосфера на мистерия. След късния обяд в местен ресторант се прибираме в Hoi An, където в свободното си време може да наблюдаваме залеза и да се разходим сами сред китните улички на стария град.

Храна: закуска, обяд
Транспорт: автобус, 2:00 ч.

ДЕН 5

Hoi An - Hue

Тази сутрин се отправяме на север към единствената напълно запазена столица в централната част на Виетнам. Пътя ни ще премине през планинския проход Hai Van дълъг приблизително 21 км.  Това е естествената граница между провинция Thua Thien-Hue и град Da Nang и един от най-живописните пътища по хълмовете във Виетнам. Ще се отбием за почивка на плажа Lang Co с повече от 10 км дълга бяла пясъчна ивица и синя морска вода, идеално място за почивка и правене на снимки. Ще поспрем при пагодата Thien Mu или пагода на Небесната фея – една от най-красивите и пагоди, надживяли своето време, която ще ни плени с красивите си архитектурни структури за поклонение. След обяда настъпва моментът да се потопим в отминалите времена на древния императорски град Hue. Hue е бил важен културен, политически, икономически и образователен център по време на династията Нгуен. Само тук можем да видим напълно невредими дворци, комплекси, гробници и мандарини. Интересен факт е, че цялата архитектура е вдъхновена от Забранения град в Пекин и паралелно с това носи собствен дух. Оттатък величествените каменни порти, украсени с фино изработени мандарини, стоящи на стража, ще ни изненадат дворецът на 13 крале Нгуен с портата Ngo Mon, библиотека, дворецът Thai Hoa, деветте династични урни, изящни врати и арки, които допускат слънчевите лъчи да съживят тъмните статуи и те да грейнат в различни ярки цветове. Каменните басейни с лотоси, оградени с бонзаи ще ни донесат прохлада сред разглеждането на внушителната архитектура, напоена с история. Настаняване в хотела в Hue, вечеря, свободно време.

Храна: закуска, обяд, вечеря
Транспорт: автобус, 3:30 ч.

ДЕН 6

Hue – пещера Phong Nha и национален парк Kе Bang

Денят ни ще бъде отново динамичен, но този път ще се отдалечим от белезите на цивилизацията и ще се потопим в тайнството на природата. Първото място, което ще ни остави без дъх е водната пещера Phong Nha, до която ще стигнем след кратко плаване с лодка. Phong Nha е рай за авантюристите. Милиони години наводнения са издълбали най-големите пещери в света, криволичещи реки преплитат древни карсти, а покрити с джунгли планини придават неземна атмосфера. Ще се възхитим на величествените скални образувания, на които са дадени имена като „Лъвът“, „Приказните пещери“, „Кралският двор“ и „Буда“. Макар и интересно за туристите място, националният парк Kе Bang е все още слабо развит и имаме късмет да дойдем точно сега, за да се отдадем на девствената природа. Ако пожелаем, може да се доверим на местните експерти, които да ни отведат по скрити пътеки, непознати за други пътници. Добре е да съобразим обувките и облеклото си, защото напълно възможно да се измокрим, но пък най-красивите маршрути минават през реки и потоци. Следва обяд в селото и връщане в Hue, където може самостоятелно всеки да опознае този град.

Храна: закуска, обяд, вечеря
Транспорт: автобус, 3 ч. в посока

ДЕН 7

Hue - Da Nang

Отпътуваме към Da Nang като пътьом ще посетим изключително красивата гробница Khai Dinh, построена за дванадесетия император от династията Нгуен. Гробницата впечатлява със забележителната си архитектура, като позицията е изцяло съобразена с традицията по фън шуй, а почетната гвардия от каменни телохранители, мандарини, слонове и коне и са издълбани в естествен ръст, досущ истински хора и животни. 127-те стъпала ще ни отведат до предния двор на мавзолея, където стои осмоъгълният павилион, на който са отбелязани фрагменти от живота и постиженията на Khai Dinh.

Продължаваме към Da Nang, за да обядваме и настаним в хотела.

Почивката ни ще бъде кратка, защото съвсем скоро се отправяме към Мраморните планини. Петте планини са кръстени на петте елемента: Kim, Tui, Moc, Hoa и То. Там ще открием различни забележителности, като например пагодата Linh Ung – една от трите пагоди Linh Ung в Да Нанг, кулата Xa Loi, зашеметяващите природни пещери като пещерата Tang Chon, пълна със светилища и духовни изображения.

След загадъчните планини ни очаква полуостров Son Tra, където се намира пагодата Linh Ung. Тук акцентът е статуята на Лейди Буда с внушителната височина от 67 метра. Тя е издигната, за да защитава местните рибари от силните вълни и ветрове. От височината на пагодата се открива завладяваща панорамна гледка към целия Da Nang.

Слизаме към града, за да ни впечатлят известните мостове на Da Nang . Драконовият носи името си от формата, в която е построен и представлява мост на река Han, която се влива в Източно море. Това е единственият люлеещ се мост във Виетнам. Ще преминем и през моста The Love Lock, където двойките идват и се вричат във вечна любов. Тези, които искат, биха могли в свободното си време вечерта да се спуснат към пристана, да се качат на корабче и да наблюдават светлинното шоу по течението на реката, съпроводено със заря и истински огън, излизащ от огромната паст на дракона.

Последната ни спирка за деня е покритият пазар. Там ще се потопим в живота на местните. Любителите на уличната храна ще имат възможност да опитат причудливи специалитети от количките на търговците или направо на пода, където чевръсти виетнамки приготвят странни неща. Дамите пък могат да си поръчат да им ушият традиционно Ao Dai (ао зай). Това е най-красивата женска дреха по тези места, съставена от две части – дълга силно вталена рокля, която е с цепки до кръста, а под нея панталон от едноцветен плат. Цели редове от шивачки ще намерите на втория етаж на пазара. Именно там ще ви вземат мерки, ще изберете своя десен, а готовото ао зай може да ви бъде доставено направо в хотела още на следващия ден.

Тези, които не са изморени от дългия ден може да се разходят по крайбрежната алея и да похапнат риби, лангусти, лобстери и всякакви други морски дарове, като сами си изберете екземплярите от аквариумите, в които плуват.

Почитателите на азиатски масажи могат да отморят в ръцете на опитна виетнамка в някой от многобройните студия наблизо.

Храна: закуска, обяд, вечеря
Транспорт: автобус, 3:30 ч.

ДЕН 8

Da Nang – Sunworld Ba Na Hills

Днес денят отново ще бъде вълнуващ. Ще се впуснем в приключение, сътворено от човешка ръка и подправено с доза романтика и магия сред Sun World Ba Na Hills, който сам по себе си е завладяващ развлекателен свят на открито. Кабинков лифт една от 10-те най-впечатляващи инфраструктурни системи за кабинков лифт в света и ще ни качи на 1487 метра над морското равнище на най-високата точка на планината Ba Na, която ще ни посрещне сред удивителните си гледки. Някои са виждали снимки на мост високо в небето, държан от две протегнати ръце – Златният мост (Cau Vang). Това е мястото и ние ще бъдем точно там. След разходка по легендарния мост и удивителните гледки от високо, заедно или самостоятелно ще се потопим в атмосферата на парка. Главен акцент е пагодата Bana-Linh Ung, чието име означава „желания, изпълнени по чудо“ на китайско-виетнамски, и се откроява с изискан архитектурен дизайн. Пагодата се символизира от 30-метрова статуя на Буда, която е изложена на стихиите. Великолепните градини Jardin D’Amour Gardens ще ни оставят без дъх. След кратко прекъсване за обяд във Френското село, архитектурата ще ни върне в Европа,  за да се пренесем в Прованса на някой калдъръмен площад с фонтан или сред типичните улички с типичните сгради на някое френско градче. Който иска да остави стреса зад гърба си, може да го направи като се присъедини към всевъзможните игри във Fantasy Park. В свободното време ще бъдете привлечени от различни други атракции – Музей на восъчните фигури, фуникулер, алпийски увеселителен парк, магазини за сувенири Da Cham, Crystal World, Stele Hall, Holy Mother Shrine, Rain Sheltering Teahouse, Linh Phong Zen Monastery, Linh Phong Stupa, Linh Tu Pagoda на майката на Светата планина, камбанарията, Бар Debay – винарска изба, Beer Plaza, Debay Wine Cellar, ресторант Doumer. В късния следобед се събираме и отправяме обратно към града.

Храна: закуска, обяд
Транспорт: автобус, 1:30 ч. в посока

ДЕН 9

Da Nang - Sài Gòn (Ho Chi Minh)

Отправяме се на юг към Sài Gòn. Кратък полет ще ни отведе до столицата на Република Виетнам. От времето на първоначалното виетнамско заселване неофициалното име Sài Gòn е останало в ежедневната реч; освен по държавни въпроси, това все още е най-често срещаният начин за обозначаване на града във Виетнам, въпреки официалната промяна на името след края на войната във Виетнам през 1975 г. Името на града е променено на град Хо Ши Мин в чест на революционния лидер, който е обявил независимост. Макар, че няма дълга история като Ханой и Хюе, нито е столица, Сайгон е основният икономически и финансов център на Виетнам.

Настаняваме се в хотел и разполагаме с целия следобед за разглеждане на града. Вечерта ще се потопим в нощния живот на Сайгон докато се наслаждаваме на типична виетнамска вечеря на борда на традиционна лодка докато плаваме по реката.

Храна: закуска, вечеря
Транспорт: автобус, самолет, автобус 1 ч.

ДЕН 10

Sài Gòn – тунелите Cu Chi - Phan Thiet - Mui Ne

След закуска, ще започнем сутрешно пътуване до тунелите Cu Chi, за да открием района на партизаните и да посетим подземните тунели.

Тунелите на Củ Chi са огромна мрежа от свързващи тунели, разположени в района Củ Chi на град Sài Gòn (Ho Chi Minh), Виетнам, и са част от много по-голяма мрежа от тунели, които са в основата на голяма част от страната. Те са изиграли ключова роля по време на бойни операции, включително като база за комунистически атаки срещу близкия Сайгон. Били са мястото на няколко военни кампании по време на войната във Виетнам и база за операции на Виет Конг за офанзивата Tết през 1968. Тунелите са използвани от войниците на Виет Конг като скривалища по време на битка, както и като комуникационни и снабдителни маршрути, болници, складове за храна и оръжия и жилищни помещения,  пригодени да приютят цели подземни села. Тези, които нямат клаустрофобия и имат кураж, могат да влязат в някои от тунелите с водач и при строго определени правила за безопасност. Цялата територия е била осеяна с различни капани с цел да заблудят американските войници, като и днес можем да видим някои от тях – капан с пунджи пръчки, направени от бамбук или метални пръчки, камуфлажен капан на дъното на джунглата, направен така, че е практически неоткриваем. Днес комплексът от тунели в Củ Chi е запазен от правителството на Виетнам и превърнат във военен мемориален парк с дължина 75 мили. След всички чувства, които този свят ще породи в нас, ще отдъхнем в градината, а който пожелае, може да стреля с АК47 или МК16 по статични мишени на откритото стрелбище.

Обяд, отпътуване към Phan Thiet и настаняване в Mũi Né. Това е крайбрежен рибарски град, превърнат в курортна дестинация, както и още някои подобни, образуващи туристическа територия с над 50 км плажна ивица. Mũi Né е известен с уникалните си бели пясъчни дюни, обитавани от игуаната, наричана на виетнамски dong, включва няколко езера и дори блата направо в средата на пясъчен терен. Горещо препоръчваме да опитате местната кухня, разпростираща се от специалитетите от игуана, приготвяна по седем начина, през чеверме от млад крокодил до най-причудливи ракообразни, миди и риби, уловени през деня.

Храна: закуска, обяд, вечеря
Транспорт: автобус 5 ч.

ДЕН 11

Свободен ден

Свободен ден за плажуване или изучаване на околностите, като за това може да наемете колело / скутер или да се разходите пеш.

Храна: закуска, обяд, вечеря

ДЕН 12

Mui Ne - Da Lat

Продължаваме да откриваме красотата на природата.Малко е странно, но едва на 50 км от Mui Ne са се разстлали белите пясъчни дюни (Đồi Cát Trắng). Това е една от малкото пустинни зони в Югоизточна Азия и са образувани от древни железни мини, съществуващи от стотици години. Тук не може да очакваме да видим камили, но за сметка на това ще се изненадаме от гледката пастири да пасат крави сред пясъчната шир. Ако повървим, ще се натъкнем на най-впечатляващата част от района – малка лагуна, покрита с лотосови цветя. До езерото има и малка борова гора, която разхлажда вятъра дори в горещата азиатска пустиня.

Следваща спирка са червените пясъчни дюни (Đồi Hồng). За да стигнем до тях, ще се наложи да се разходим, газейки по дъното на приказните извори (Fairy Springs). Всяка мокра крачка, понякога до глезена, а друг път над коляното, си заслужава спиращата дъха гледка на високи дюни в цвят кармин и каверни като в декор на филм за Гранд каньон.

След обяда продължаваме към Da Lat – столицата на провинция Lam Dong, Виетнам. Da Lat е градът на цветята и младоженците с прекрасни френски вили, чист въздух, красиви водопади и великолепни езера, разположен в тучна и зелена долина с красота от картички. Разположен на 1500 м над морското равнище и покрит със зелени борови гори, в него може да се изживеят четирите сезона в един ден. Мъглата, покриваща долините почти през цялата година, води до името му „Град на вечната пролет“. Другото име на Da Lat е „Le Petit Paris“ (Малкият Париж) от времето, когато все още е бил под контрола на Франция, френските официални лица са искали да създадат този град като идеалния курортен град, значимия образователен център за техния живот в Индокитай, място далеч от родната им земя – Франция. И така Da Lat, е бил столица на Федерацията на Индокитай по време на Втората световна война.

Настаняване в хотела и свободно време.
Храна: закуска, обяд
Транспорт: автобус 4 ч.

ДЕН 13

Pongour - Elephant Waterfall

Колкото и водопади да е видял човек, не може да остане равнодушен към стихията на падащата вода. Този ден отново обещава да е мокър, защото ще видим най-красивите водопади на Виетнам, започвайки от Pongour waterfall, наричан още Nam Thien De Nhat waterfall. Това е каскада от седем нива на около 50 км южно от центъра на град Da Lat. Водопадът е висок 40 м и протича през седем слоя скали, като водата е като разцепена на стотици малки линии бяла пяна.

След обяд в област Duc Trong ще преминем през прохода Ta Nung, свързващ известни селски маршрути: цветното село Van Thanh, фабрика за тъкане на коприна, ферма за засаждане и преработка на кафе, живописния водопад на слоновете. Elephant Waterfall със своите 30м височина и 15м широчина, е третият по големина водопад в провинция Lam Dong. Гледайки отдалеч, водопадът пада като бяла копринена ивица, която изглежда величествена и красива. Съществува „тайна“ пътека, минаваща през скалите , която ще ни отведе под водопада, ако искаме да се понамокрим и е подходящо времето.

По-натам пейзажът край пътищата е много красив, със спокойна атмосфера и много атрактивни дестинации, криволичещите пътища, цветните ферми от всякакъв вид и зелените борови гори. Като споменахме за преработка на кафе, ще имаме възможността да опитаме различни видове, включително знаменитото кафе лувак, преминало през храносмилателната система на невестулка, които ще ни  приготвят във фермата Me Linh Coffee.

Завръщаме се в Da Lat за почивка, защото утре предстои да разгледаме самия Малък Париж.

Храна: закуска, обяд

Транспорт: автобус 3 ч.

ДЕН 14

Тайните на Da Lat

Закусваме и стартираме тура на цветята, за да открием най-специалните места в града и природни дадености наоколо. Първата ни цел е  Golden Valley, пленяваща с красотата на Земята. Продължаваме към Mong Mo Hill (Dream hill), за да изпаднем във възторг от живописната природа. Там са Златният водопад с височина 10 м, който се стича по каменист буен поток, древната виетнамска къща на около 300 години,  градините на поета Хан Мак Ту, украсени с цветя и декоративни дървета и дървената маса с издълбана поезията на домакина и различни други белези за почитта на местните към виетнамската култура и образование.

Следваща спирка е село, в което се прави традиционна везба според древните традиции. Занаятът с бродерия се появява в село Ван Лам през 13 век при династията Трън. Пред портата на селото има старинен храм, посветен на основателя на местния везбарски занаят. Ще можем да проследим целия процес, а защо не и да вземем участие в него.

След това по пътя ще продължим да откриваме различните видове цветя, които са известни в цял Виентам, след което ще посетим пагодата на манастира за медитация Truc Lam и ще потънем в зашеметяващата природа наоколо, от височината на кабинковия лифт, който ще ни отведе до върха. Манастирът Truc Lam е оперативният щаб на Института за будистки изследвания в Едмънтън и стартира със скромно начало през 1989 г. Това е най-големият виетнамски дзен манастир, разположен на планината Фуонг Хоанг. Залата за медитация на манастира Truc Lam Zen е основана от монаха Thich Thanh Tu и е била основната му резиденция.

Продължаваме да откриваме тайните на региона с Лудата къща Biệt thự Hằng Nga (по-късно наречена Crazy House) – нетрадиционна сграда, проектирана и построена от виетнамски архитект, вдъхновен от великия Антонио Гауди. Цялостният дизайн на сградата наподобява гигантско дърво, включващо скулптурни дизайнерски елементи, представляващи естествени форми като животни, гъби, паяжини и пещери, които пък с лекота могат да ни напомнят за Салвадор Дали и Уолт Дисни.

С възторг и размисли, породени от причудливата луда къща, потегляме към Bao Dai Palace – летният дворец на династията на крал Бао Дай, построен за краля и близките му, за да избягват летните жеги. Тук освен да се разходим из подредените градини, ще имаме шанс да открием живота на кралското семейство чрез 25 стаи и неговите удобства. Всяка от стаите отразява характеристиките и статуса на собственика: стаята на най-големия син е боядисана в жълто и се счита за луксозна по това време, а стаята на кралицата може лесно да се разпознае по нежността на интериора.

Прибиране в Da Lat.

Храна: закуска, обяд

Транспорт: автобус, 1:30 ч.

ДЕН 15

Dalat – Saigon city

Вече сме към края на Виетнамското ни приключение. След закуска се отправяме към Sài Gòn. Настаняваме се в хотела и ни остава време за музея на войната – най-известният исторически музей във Виетнам, свързан с Виетнамската война, църквата Света Богородица – базиликата Notre Dame Church датира от 1962 г. и е  една от само четирите базилики във Виетнам, поради което е от особена важност за католическото общество  в страната. Последно потапяне в местния бит на пазара Ben Thanh market, на който през деня се продават най-различни стоки, а след залез се превръща в културно средище и е един от символите  на най-динамичния град във Виетнам.

Храна: закуска, обяд
Транспорт: автобус 6 ч.

ДЕН 16

Свободен ден в Saigon

Днес имате свободно време за почивка или пазаруване преди да потеглите обратно за България.

ДЕН 15

Довиждане, Виетнам!

Отпътуване за България.

Хвърли се в приключение!

17 дни

2200км

17 пътешественика

Цена на човек

€4800

Включва самолетни билети, всички нощувки, транспорт, водач, вода, храна (описана в програмата)

Цена БЕЗ ПОЛЕТ

попитай

Включва всичко без самолетните билети. Организирай полетите си сам.

10+ човека вече пътуваха с нас във Виетнам

Хайде във Виетнам

Предстоящи експедиции:

30.10.2025 г.

-

16.11.2025 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

2.07.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетен билет от София - Хо Ши Мин, Хо Ши Мин - Да Нанг, Да Нанг - Хо Ши Мин, Хо Ши Мин -София

Включен транспорт: туристически стандартен автобус през 13 дни от програмата

4-звезден хотел (2-ма човека/стая) с включени: 15 закуски, 14 обяда, 6 вечери

Водач от България по време на пътуването и местен гид

Питейна вода по време на пътуването

Такси за посещения на местните забележителности

Медицинска застраховка Лев Инс / Евроинс до 10 000 евро

В цената не са включени:

Оформяне и такса за електронна виза

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

Хайде във Виетнам

Предстоящи експедиции:

30.10.2025 г.

-

16.11.2025 г.

Това пътуване ще се изпълни само при запълнена група.

(датите са ориентировъчни)

Остават

14

от

16

места

Краен срок:

2.07.2025 г.

Ние ще се свържем с теб, за да ти разкажем повече и отговорим на всичките ти въпроси!

В цената са включени:

Самолетен билет от София - Хо Ши Мин, Хо Ши Мин - Да Нанг, Да Нанг - Хо Ши Мин, Хо Ши Мин -София

Включен транспорт: туристически стандартен автобус през 13 дни от програмата

4-звезден хотел (2-ма човека/стая) с включени: 15 закуски, 14 обяда, 6 вечери

Водач от България по време на пътуването и местен гид

Питейна вода по време на пътуването

Такси за посещения на местните забележителности

Медицинска застраховка Лев Инс / Евроинс до 10 000 евро

В цената не са включени:

Оформяне и такса за електронна виза

Разходи от личен характер

Алкохолни напитки

Услуги неупоменати в програмата

Допълнителна медицинска застраховка "Отмяна на пътуване".

FAQ

Често Задавани Въпроси

Има нещо неясно?

+359 887 293 757

Какви документи ми трябват за Виетнам?

Не е необходима виза, само международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването.

Има ли мобилна мрежа и интернет?

Мобилният интернет е добре развит, повечето местни хотели имат безплатен Wi-Fi. Можете също така да хванете Wi-Fi в много ресторанти и кафенета и дори на оживените улици. Основни доставчици 3G-връзки във Виетнам са Viettel Mobile, MobiFone и VinaPhone.

SIM карта може да се закупи в специализирани магазини, търговски центрове и частни магазини. При покупка трябва да се покаже паспорт.

Каква е валутата и колко пари трябва да нося със себе си?

Официалната валута в Социалистическа република Виетнам е донг (VND). Курсът е 1 Виетнамски донг = 0,000076 лева. Разплащанията се извършват в местна валута. Кредитни и дебитни карти са стандартно средство за разплащане в градовете. Банкови автомати са широко достъпни, с изключение на най-малките и високопланински населени места.

Виетнам безопасна държава ли е?

Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движение и да се следи прогнозата и промените във времето.

Какви ваксини са необходими за Виетнам?

Няма изисквания за задължителни такива. За болестите, които се предават чрез комари, не може да бъде поставена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на тези болести, е носенето на светли дрехи с дълги ръкави.

Готови ли сте за Виетнам?

Записа се за експедицията, но се чудиш какво да вземеш в багажа си? Може да маркираш екипировката тук и да се подсигуриш, че си подготвил всичко.

За да се насладиш максимално на всички спиращи дъха гледки в Исландия си приготви качествени топли и непромокаеми дрехи.

Облекло

Дъждобран

Пуловер и/или тънко яке/суичър

Рокли за снимки

Удобни обувки/маратонки

Сандали

Тениски

Чорапи и бельо

Слънчеви очила

Слънчева шапка/кърпа

Чехли за баня/плаж

Плажно облекло

ОБОРУДВАНЕ

Ежедневна малка раница (15l)

Туристическа раница (до 70l) или среден куфар

Бутилка за вода

Лични медикаменти

Нужни препарати за лична хигиена

Power bank за телефон

Микрофибърна кърпа за плаж

Репелент срещу насекоми

Челник и резервни батерии

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo

ЗАЩО ДА ПЪТУВАШ С НАС?

Кои сме ние?

Panic Frame & Travel не е комерсиална туристическа агенция.

Ние не ти предлагаме спокойствие, билети и настаняване в all inclusive хотел с бели покривки. Ние сме тарзан турист и организираме пътешествия на трудно достъпни места, срещаме се с дивата природа, придвижваме с кемпери, катамарани, off road джипове и дори хеликоптери.

Научи повече за нас

Forbes logo