Того и Бенин

Това са най-нетуристическите места, които съм виждал.

Николак Башев

Blue Flower
Blue Flower
Blue Flower

Към края си сме на поредното приключение с Panic Frame & Travel - 11 човека успяхме да обиколим Того и Бенин през последните десетина дни.

И друг път съм посещавал континента, но това тук е най-автентичната Африка, която съм виждал.

Стартирахме от Того и се движехме от юг на север, стигайки почти до границата с Буркина Фасо, но не успяхме да продължим, тъй като по-нагоре беше военна зона. На доста места имаше контролни пунктове, пазени от местни с автомати 😀

Понякога ни пускаха свободно, понякога трябваше да “почерпим” сума в местна валута, равняваща се на 1 долар 😀

Срещнахме се с местен крал, който управлява 50 000 души. Видяхме местни “замъци” на два етажа - на първия живеят възрастните и животните, на втория - в кулите на една от снимките - децата.

Бяхме на вуду фестивали, събиращи различни племена.

На един от тях се сбиха помежду си 😀 Гледахме как местни ядат въглени, а после се срещнахме и с вуду лечители в едно село, които по цял ден пушат тютюн 😀

В Бенин стигнахме и до границата с Нигерия, където се намира езерото Нукуе - адски интересно място. По средата му има изградени цели селища - буквално в него живеят около 30 000 човека. Тръгнало е от робството - според вуду, ако човек е във водата, той не може да бъда докосван. И тъй като робите са били продавани на европейците от някой местен управник, който също вярва във вуду, са започнали да се крият във водата. Така се зараждат и селищата.

На местата, където спахме, бяхме единствените туристи, а някои “хотели” бяха отваряни само заради нас.

Това са най-нетуристическите места, които съм виждал.

Събрахме и малко капачки за кампанията следващия месец.

Та така, продължаваме напред 🙂

Николак Башев